Dat je jaarlijks met je auto naar de keuring moet, ben je wellicht al helemaal gewend. Maar als je verwarmt op mazout of huisbrandolie, moet je in sommige gevallen ook je stookolietank periodiek laten nakijken. Voor de ingebruikname moet je je mazouttank ook laten keuren. Gelukkig is de controle en keuring van je stookolietank helemaal niks om je zorgen over te maken. We zetten hier alle details op een rijtje! 

Keuring van een nieuwe stookolietank  

Als je een nieuwe stookolietank laat plaatsen, moet je natuurlijk eerst en vooral beslissen of je voor een bovengrondse of een ondergrondse tank gaat. Welk type tank je ook kiest, de plaatsing moet worden uitgevoerd door, of onder toezicht van, een erkend stookolietechnicus. Deze technicus zal ook je stookolietank keuren en stelt een conformiteitsattest op, dat je onder meer nodig hebt voor de verzekeringen. Als je geen attest kunt voorleggen, wordt eventuele stookolieschade niet gedekt. Zo’n keuring is namelijk verplicht voor de ingebruikname van je stookolietank. Raadpleeg onze handige adressengids voor een expert in jouw buurt.

Bestaande stookolietank: periodieke controles 

Niet alleen nieuwe stookolietanks moeten gecontroleerd worden. In sommige gevallen moet je je stookolietank ook na ingebruikname opnieuw laten nakijken of keuren. Dit onderhoud, waarbij onder meer de schouw wordt gereinigd en het stooklokaal wordt gecontroleerd, garandeert een optimaal rendement. In een slecht onderhouden ketel warmen de rookgassen namelijk harder op, en dat deel van de opgewekte warmte vliegt gewoon door de schouw weer naar buiten. We vertellen je alles over de keuring van particuliere stookolietanks van minder dan 5.000 kilogram of 6.000 liter, die 95% van de stookolietanks bij particulieren uitmaken.  

1. De keuring van je bovengrondse mazouttank minder dan 5.000 kg/6.000 liter (particulieren)

Als je een bovengrondse stookolietank hebt van minder dan 5.000 kilogram, dan moest er uiterlijk op 1 maart 2009 een controle gebeuren. Breng dat zo snel mogelijk in orde als dat bij jou niet gebeurd is. Als er al wel een eerste controle gebeurd is, kun je op je twee oren slapen: in dat geval is een herhalingscontrole niet meer verplicht na 1 maart 2009.  
 

2. De controle van je ondergrondse stookolietank minder dan 5.000 kg/6.000 liter (particulieren) 

Met een ondergrondse stookolietank van minder dan 5.000 kilogram heb je iets meer werk: deze moet je namelijk om de vijf jaar laten controleren. Maar als je een beroep doet op Mazout Alerts, hoef je je ook hier geen zorgen om te maken. Je krijgt namelijk gratis een reminder voor de controle van je tank (en voor het verplichte jaarlijkse onderhoud van je installatie). 

De keuring van stookolietanks van 5.000 kg/6.000 liter of meer (particulieren) 

Voor particuliere stookolietanks met een volume van meer dan 5.000 kilogram of 6.000 liter – net als voor reservoirs voor professioneel gebruik – is er een specifieke regelgeving van toepassing. Op het onderdeel ‘Wetgeving’ op onze site vind je alle relevante informatie. 

Reservoir voor professioneel gebruik

Heb je een reservoir voor professioneel gebruik, dan is er in Vlaanderen een specifieke regelgeving van toepassing die je via onze tool makkelijk kunt raadplegen. Woon je Wallonië of Brussel? Bekijk dan de richtlijnen van de overheid voor jouw gewest.

Het nut van zo’n nazicht

De vereisten die de wetgever oplegt, dienen in de eerste plaats om de veiligheid te garanderen. Met een gecontroleerd reservoir kun je op je twee oren slapen en ben je zeker van een 100% veilige opslag. Ook je verzekering  hecht belang aan de controle. Bepaalde verzekeringspolissen dekken namelijk stookolieschade (inclusief saneringskosten), op voorwaarde dat je je tank volgens de wettelijke regels liet nakijken. Kijk zeker je brandpolis of familiale verzekering na.

Controle door een erkend technicus 

Neem voor de controle contact op een met een MazoutExpert met specialisatie ‘reservoir’. Hij controleert je tank onder meer op de aanwezigheid van water en slib, hij checkt de werking van de overvulbeveiliging zodat je tank nooit overloopt en hij bekijkt het lekdetectiesysteem (als je dat hebt). Voor ondergrondse tanks voert hij een dichtheidsproef of ultrasone test uit.

Deze berichten zijn misschien interessant