De controle van je stookolietank: niks om je zorgen over te maken

Ga terug naar het overzicht
keuring stookolietank

Dat je jaarlijks met je auto naar de keuring moet, ben je wellicht al helemaal gewend. Maar als je verwarmt op mazout of huisbrandolie, moet je in sommige gevallen ook je stookolietank periodiek laten nakijken. Gelukkig is dat helemaal niks om je zorgen over te maken. We zetten hier alle details van de controle van je stookolietank op een rijtje! 

Keuring voor een nieuwe stookolietank  

Als je een nieuwe stookolietank laat plaatsen, moet je natuurlijk eerst en vooral beslissen of je voor een bovengrondse of een ondergrondse tank gaat. Welk type tank je ook kiest, de plaatsing moet worden uitgevoerd door, of onder toezicht van, een erkend stookolietechnicus. (Raadpleeg onze handige adressengids om een expert te vinden in jouw buurt.) Deze stookolietechnicus stelt een conformiteitsattest op, dat je onder meer nodig hebt voor de verzekeringen. Als je geen attest kunt voorleggen, wordt eventuele stookolieschade niet gedekt. 

Bestaande stookolietank: periodieke controles 

Niet alleen nieuwe stookolietanks moeten gecontroleerd worden. In sommige gevallen moet je je stookolietank ook na ingebruikname opnieuw laten controleren. We zetten hier alle details op een rijtje voor particuliere stookolietanks van minder dan 5.000 kilogram of 6.000 liter, die 95% van de stookolietanks bij particulieren uitmaken.  

1. De controle van je bovengrondse stookolietank minder dan 5.000 kg/6.000 liter (particulieren)

Als je een bovengrondse stookolietank hebt van minder dan 5.000 kilogram, dan moest er uiterlijk op 1 maart 2009 een controle gebeurd zijn. Als deze controle nog niet gebeurd is, doe ze dan zo snel mogelijk. Als er al wel een eerste controle gebeurd is, kun je op je twee oren slapen: in dat geval is een herhalingscontrole niet meer verplicht na 1 maart 2009.  
 

2. De controle van je ondergrondse stookolietank minder dan 5.000 kg/6.000 liter (particulieren) 

Met een ondergrondse stookolietank van minder dan 5.000 kilogram heb je iets meer werk: deze moet je namelijk om de vijf jaar laten controleren. Maar als je een beroep doet op Mazout Alerts, hoef je je ook hier geen zorgen om te maken. Je krijgt namelijk gratis een reminder voor de controle van je tank (en voor het verplicht jaarlijks onderhoud van je installatie). 

De controle van stookolietanks van 5.000 kg/6.000 liter of meer (particulieren) 

Voor particuliere stookolietanks met een volume van meer dan 5.000 kilogram of 6.000 liter – net als voor reservoirs voor professioneel gebruik – is er een specifieke regelgeving van toepassing. Op het onderdeel ‘Wetgeving’ op onze site vind je alle relevante informatie. 

Controle door een erkend technicus 

De controle moet gebeuren door een erkend technicus. Neem hiervoor contact op een met een MazoutExpert met specialisatie ‘reservoir’. Hij controleert je tank onder meer op de aanwezigheid van water en slib, hij checkt de werking van de overvulbeveiliging zodat je tank nooit overloopt, hij controleert het lekdetectiesysteem (als je dat hebt) en voor ondergrondse tanks voert hij een dichtheidsproef of ultrasone test uit. 

Gerelateerde berichten

Ga je een verwarmingsketel op stookolie kopen of verhuis je misschien naar een woning met een...
Is je verwarmingsketel aan vervanging toe en kijk je uit naar een nieuw exemplaar? Lees hier dan...