Een nieuwe bovengrondse mazouttank? Dit verlangt de wetgeving ervan

Ga terug naar het overzicht
mazouttank bovengronds wetgeving

Overweeg je om een bovengrondse mazouttank te laten installeren? Gelijk heb je: zo’n tank is bijzonder handig. Je kunt de staat van je tank bijvoorbeeld eenvoudig en snel controleren, want de wanden zijn zichtbaar. Bovendien zijn bovengrondse tanks licht en compact, wat een makkelijke plaatsing garandeert – buiten in open lucht, maar evengoed in je garage of je kelder. Er zijn zelfs demonteerbare tanks op de markt die door deuropeningen kunnen. Deze modellen worden ter plaatse gekoppeld tot een groter volume, of ter plaatse gelast. Tot slot zijn bovengrondse mazouttanks makkelijk te onderhouden, want je kunt er zo aan.

Maar wat zegt de wetgeving eigenlijk over de plaatsing van een nieuwe bovengrondse mazouttank van minder dan 5.000 kg? In wat volgt, doen we de situatie voor het Vlaams Gewest uit de doeken.

Dubbelwandige of enkelwandige tank

Bovengrondse stookolietanks zijn beschikbaar in verschillende materialen, zoals polyester, polyethyleen of staal. Elk materiaal heeft zijn unieke voordelen: stalen tanks worden voorzien van een hoogwaardige coating (in epoxy, poly-urethaan, …), zodat ze optimaal beschermd zijn en zeker niet gaan roesten. Kunststof is dan weer niet onderhevig aan corrosie. Als je voor een kunststof mazouttank kiest en je ze bovengronds buiten laat plaatsen, moet je er wel over waken dat ze afgeschermd is van het licht of over een uv-beschermende laag beschikt.

Bovengrondse stookolietanks bestaan in enkel- en dubbelwandige versie. Opgelet: nieuw geplaatste enkelwandige tanks moet je verplicht inkuipen.  

Verplichte beveiligingsmechanismen

Alle bovengrondse reservoirs moeten voorzien zijn van een overvulbeveiligingssysteem, zoals een alarmfluit of een elektronische sonde. Een alarmfluit geeft een fluittoon zolang je mazouttank wordt bijgevuld. Stopt het geluid, dan weet je leverancier dat je tank vol is. Een elektronische sonde zorgt er dan weer voor dat het doorlaatklepje van de tankwagen automatisch dichtklapt en de brandstoftoevoer stopt zodra het gewenste stookolieniveau bereikt is.

Kies je voor een dubbelwandige stookolietank? Dan is een permanent lekdetectiesysteem aangeraden, zodat je een waarschuwing krijgt in het geval van een lek. Bij het meest gebruikte systeem wordt de ruimte tussen de wanden opgevuld met een vloeistof. Wanneer die vloeistof verdwijnt (door een lek in binnen- of buitenwand), treedt er een alarm in werking.

Wie mag het reservoir plaatsen?

De plaatsing van je nieuwe bovengrondse stookolietank moet worden uitgevoerd door, of onder toezicht van, een officieel erkend reservoirtechnicus. Hij voert een plaatsingscontrole uit. Sinds 2009 hoef je geen periodieke herhalingscontroles meer te laten uitvoeren.

Een bovengrondse stookolietank van 5.000 kilogram of meer?

De meeste particuliere tanks hebben een inhoud van minder dan 5.000 kilogram. Heb je een stookolietank voor professioneel gebruik of van 5.000 kilogram of meer? Informatie over de wetgeving die in die gevallen van toepassing is, vind je op onze website. Ook als eigenaar van een bovengrondse stookolietank in het Waals of het Brussels Gewest kun je daar terecht voor alle relevante informatie.

Gerelateerde berichten

Is je verwarmingsketel aan vervanging toe en kijk je uit naar een nieuw exemplaar? Lees hier dan...
Je oude of energievretende cv-ketel vervangen? Met een moderne verwarmingsketel kun je duurzaam...