Overweeg je om een bovengrondse mazouttank te laten installeren? Gelijk heb je: zo’n tank is bijzonder handig. Je kunt de staat van je tank bijvoorbeeld eenvoudig en snel controleren, want de wanden zijn zichtbaar. Bovendien zijn bovengrondse tanks licht en compact, wat een makkelijke plaatsing garandeert – buiten in open lucht, maar evengoed in je garage of je kelder. Er zijn zelfs demonteerbare tanks op de markt die door deuropeningen kunnen. Deze modellen worden ter plaatse gekoppeld tot een groter volume, of ter plaatse gelast. Tot slot zijn bovengrondse mazouttanks makkelijk te onderhouden, want je kunt er zo aan.

Maar wat zegt de wetgeving eigenlijk over de plaatsing van een nieuwe bovengrondse mazouttank van minder dan 5.000 kilogram? In dit artikel doen we de situatie voor het Vlaams Gewest uit de doeken.

Dubbelwandige of enkelwandige bovengrondse mazouttank

Bovengrondse stookolietanks zijn beschikbaar in verschillende materialen, zoals polyester, polyethyleen of staal. Elk materiaal heeft zijn unieke voordelen: stalen tanks worden voorzien van een hoogwaardige coating (bijvoorbeeld in epoxy of polyurethaan), zodat ze optimaal beschermd zijn en zeker niet gaan roesten. Kunststof is dan weer niet onderhevig aan corrosie. Als je voor een kunststof mazouttank kiest en je ze bovengronds buiten laat plaatsen, moet je er wel over waken dat ze afgeschermd is van het licht of over een uv-beschermende laag beschikt.

Bovengrondse stookolietanks bestaan in enkel- en dubbelwandige versie. Een mazouttank met dubbele bescherming heeft een extra wand of opvanglade die de stookolie bij een mogelijk lek opvangt. Opgelet: nieuw geplaatste enkelwandige tanks moet je verplicht inkuipen.

Verplichte beveiligingsmechanismen

Alle bovengrondse reservoirs moeten voorzien zijn van een overvulbeveiligingssysteem, zoals een alarmfluit of een elektronische sonde. Een alarmfluit geeft een fluittoon zolang je mazouttank wordt bijgevuld. Hoor je niets meer, dan weet je leverancier dat je tank vol is. Een elektronische sonde zorgt er dan weer voor dat het doorlaatklepje van de tankwagen automatisch dichtklapt en de brandstoftoevoer stopt zodra het gewenste stookolieniveau bereikt is.

Kies je voor een dubbelwandige stookolietank? Dan is een permanent lekdetectiesysteem aangeraden, zodat je een waarschuwing krijgt in het geval van een lek. De ruimte tussen de wanden wordt doorgaans opgevuld met een vloeistof. Wanneer die vloeistof verdwijnt (door een lek in binnen- of buitenwand), treedt er een alarm in werking.

Optitank-kwaliteitslabel

Kijk na of je nieuwe bovengrondse mazouttank een Optitank-kwaliteitslabel heeft. Zo ben je zeker dat de tank gefabriceerd werd volgens strikt opgelegde normen.  Het Optitank-label garandeert je dubbele bescherming, lekdetectie, overvulbeveiliging en een peilsysteem. Verder word je altijd goed begeleid door erkende vakmannen, ook voor de nazorg van je tank. De opslag van je mazout is zo op elk moment veilig én je bent wettelijk in orde.

Wie mag het reservoir plaatsen?

De plaatsing van je nieuwe bovengrondse stookolietank moet altijd gebeuren door, of onder toezicht van, een officieel erkend reservoirtechnicus. Schakel bijvoorbeeld een MazoutExpert met specialisatie ‘reservoirs’ in. Hij voert ook de keuring voor de ingebruikname uit. Sinds 1 maart 2009 is de periodieke herhalingscontrole niet meer verplicht.

Een bovengrondse stookolietank van 5.000 kilogram of meer?

De meeste particuliere bovengrondse mazouttanks hebben een inhoud van minder dan 5.000 kilogram of 6.000 liter. Heb je een stookolietank voor professioneel gebruik of van 5.000 kilogram of meer? Op onze website vind je alle informatie over de wetgeving omtrent bovengrondse mazouttanks in het Vlaams, Waals of Brussels Gewest.

Deze berichten zijn misschien interessant