Heb je een keuringsattest van je stookolietank nodig als je je woning verkoopt?

Verkoop je je huis of appartement? Dan heb je heel wat om aan te denken: foto’s maken waarop je stulpje er op z’n best uitziet, een keuringsattest van de elektriciteit en een bodemattest aanvragen, … Als je verwarmt met mazout, heb je ongetwijfeld ook vragen over wat je in orde moet brengen voor je centrale verwarming en/of stookolietank. Informazout to the rescue!

Keuringsattest van je stookolietank

Je bent niet wettelijk verplicht om een keuringsattest te laten opmaken voor je centrale verwarming en/of stookolietank als je je woning verkoopt. De eigendomsoverdracht van je woonst en de (her)keuring van je cv-installatie en stookolietank staan los van elkaar. Maar in de praktijk is het vaak wel nodig om zo’n attest te kunnen voorleggen aan geïnteresseerde kopers. Een keuring is immers meestal verplicht voor ingebruikname en in sommige gevallen moet je je installatie ook periodiek laten keuren. Als je niet over een keuringsattest beschikt op het moment dat je je woning van de hand wil doen, is het een goed idee om je installatie en stookolietank alsnog te laten keuren voor de effectieve verkoop.

Algemene informatieplicht

Als verkoper heb je een algemene informatieplicht naar kandidaat-kopers. Er is geen specifieke informatieplicht over het verwarmingssysteem, omdat deze onder de algemene informatieplicht valt. Je moet immers sowieso alle relevante info verstrekken over het onroerend goed dat beschreven staat in de verkoopovereenkomst. Daarbij hoort dus ook informatie over hoe het onroerend goed wordt verwarmd, de aard van de installatie en andere details. Denk dan aan grootte van de tank en het jaar van de plaatsing. De kandidaat-koper heeft langs zijn kant trouwens evengoed de plicht om zich te informeren over de verschillende aspecten van het onroerend goed dat hij wil kopen. De informatieplicht is dus een gedeelde verantwoordelijkheid.

Clausule over verwarming in verkoopakte

Om discussie te vermijden, raden we aan om de informatie over de verwarmingsinstallatie op te nemen in de verkoopakte. Een clausule over het stookoliereservoir is zeker ook een goed idee. Zo maak je duidelijke afspraken met de koper en vermijd je discussies of problemen na de verkoop van je woning. Heb je hier hulp bij nodig? Ontdek hier de standaardclausules voor de verkoop van vastgoed!

Deze berichten zijn misschien interessant