Wat houdt de periodieke controle of het onderhoud van je verwarmingsketel precies in?

Ga terug naar het overzicht
onderhoud ketel

Wat houdt een ketelonderhoud precies in?

Je verwarmingsinstallatie moet je regelmatig laten onderhouden. Dat is niet alleen wettelijk verplicht voor installaties op stookolie, aardgas en vaste brandstoffen, maar het komt ook hun werking ten goede. Geen idee hoe vaak je je stookolieketel moet laten nakijken, bij wie je daarvoor terechtkunt of wat zo’n ketelonderhoud of controle eigenlijk allemaal inhoudt? Hier lees je er alles over.

Je installatie laten onderhouden: wanneer wettelijk verplicht?

Wie in Vlaanderen woont, moet zijn stookolieketel jaarlijks laten onderhouden als die een vermogen heeft van groter dan 20 kW. In Brussel en Wallonië moet élke ketel jaarlijks onderhouden worden, ongeacht het vermogen.  

Het onderhoud en de controle van je ketel gebeuren tegelijkertijd. Weet je niet hoeveel vermogen jouw ketel precies heeft? Geen probleem: dat kun je gewoon aflezen van het kenplaatje van het toestel. De meeste ketels hebben een vermogen van minstens 20 kW. In Vlaanderen is het onderhoud van stookolieketels met een vermogen van minder dan 20 kW dus niet verplicht, maar wel aangeraden.

Waaruit bestaat het onderhoud van je ketel?

De periodieke controle van je ketel (en dus ook het onderhoud) moet gebeuren door een erkend stookolietechnicus. Die doorloopt een aantal vaste stappen om ervoor te zorgen dat je stookolieketel weer optimaal rendeert:

Na de reiniging zal de stookolietechnicus je brander afstellen om te voldoen aan de verbrandingswaarden.  Door ervoor te zorgen dat je stookolieketel voldoet aan de door de overheid opgelegde wettelijke eisen, zal hij minder vervuilen, beter renderen en langer meegaan. Aan het einde van het ketelonderhoud overhandigt de technicus je het verbrandings- en reinigingsattest.. Als je ketel niet aan de eisen voldoet, heb je In Vlaanderen drie  maanden de tijd om de installatie alsnog in orde te laten brengen, of te vervangen, in Brussel en Wallonië vijf maanden.

Ketelonderhoud: de voordelen op een rijtje

Het ketelonderhoud is wettelijk verplicht, maar ook voor jou als gebruiker is het een goede zaak: wanneer je je ketel niet of slecht zou onderhouden, kun je te maken krijgen met een enorme rendementsverlaging. De rookgassen in een slecht onderhouden ketel worden namelijk warmer, waardoor een deel van de opgewekte warmte niet aan de verwarmingsinstallatie wordt afgegeven, maar gewoon door de schouw naar buiten vliegt. Algemeen wordt geschat dat je door een onderhoud tot 5% kunt besparen op je jaarverbruik. En alsof dat nog niet genoeg is: een ketelonderhoud is dé manier om pannes te vermijden en een langere levensduur van je apparaat te garanderen.

Daarnaast vermijd je pannes in de winter. Voor installateurs is het stookseizoen vaak een erg drukke periode. Door je ketel te onderhouden loop je minder het risico om zonder verwarming te vallen.  

Hoe lang duurt het onderhoud van een cv-ketel?

Net zoals de prijs is de duur van het onderhoud afhankelijk van de staat van je ketel. Meestal duurt het onderhoud zo’n anderhalf à twee uur, waarmee je ketel meteen ook gekeurd is.

Waarom is het onderhoud van de verwarmingsketel verplicht?

De belangrijkste reden waarom de overheid het onderhoud van je ketel verplicht, is je eigen veiligheid en die van je buren. Het gaat niet alleen om het risico op koolstofmonoxidevergiftiging, maar ook over de brandveiligheid. Daarom gaan verzekeringskantoren in het geval van bijvoorbeeld een schouwbrand steeds na of je je ketel tijdig hebt laten onderhouden en controleren. Je moet dan een bewijs van het onderhoud van je cv-ketel en schoorsteen kunnen leveren, om je brandverzekering te behouden.Daarnaast zijn goed onderhouden ketels beter voor het milieu, en voor je portefeuille. We zeiden het hierboven al: je verlengt er immers het rendement en de levensduur van je ketel mee.

Mogelijke problemen die je oplost met een ketelonderhoud

Het onderhoud van je ketel maakt komaf met onder meer de volgende mogelijke mankementen:

  • Problemen met de toevoer van lucht of brandstof (zulke problemen leiden tot een slechte of onvolledige verbranding en eventueel een hoger risico op CO-vergiftiging
  • Lekkend condenswater (dit kan op termijn onderdelen van je ketel beschadigen)
  • Vervuilde warmtewisselaar van het cv-water (dit veroorzaakt een slechtere warmteoverdracht en dus een lager rendement)

Tot slot voorkomt een ketelonderhoud roetvorming bij oudere ketels met een klassieke brander. Roet vermindert het rendement en de levensduur van je installatie.

Extra aandachtspunten bij de controle van je cv-ketel

Om je ketel echt in topconditie houden, denk je het best verder dan je ketel alleen. Vraag daarom of de technicus tot slot ook de volgende punten controleert:

  • De kwaliteit van het cv-water
  • De regeling van de cv-ketel
  • De goede werking van het expansievat van de cv-installatie

Voorkomen is beter dan genezen!

Nooit een onderhoud vergeten dankzij Mazout Alerts

Durf jij het onderhoud van je mazoutketel weleens over het hoofd zien? Daarvoor hoef je helemaal geen verstrooide professor te zijn; het kan de besten overkomen. Met onze  gratis Mazout Alerts-herinneringen vergeet je nooit nog een onderhoud. We kunnen je ook reminders sturen voor het bijvullen van je tank.

Gerelateerde berichten

Veiligheid voor alles, zeker als het over mazout gaat. Gelukkig hoeven eigenaars van een...
Met energielabels voor wasmachines en koelkasten zijn we allemaal vertrouwd. Maar wist je dat ook...