Is je oude mazoutreservoir aan vervanging toe of wil je een nieuwe mazouttank (laten) installeren? Voordat je op zoek gaat naar een erkend tanktechnicus voor de plaatsing, moet je natuurlijk besluiten of je een bovengrondse of een ondergrondse stookolietank verkiest. Een moeilijke beslissing, want beide opties hebben zo hun voordelen. We zetten ze op een rijtje om je keuze te vergemakkelijken! 

De voordelen van een bovengrondse stookolietank

Bovengrondse stookolietanks zijn beschikbaar in verschillende materialen. Er bestaan tanks in polyester, polyethyleen of metaal. De metalen bovengrondse tanks voor buitengebruik zijn altijd voorzien van een waterdichte en corrosiewerende beschermlaag. Die beschermlaag of coating kan bestaan uit epoxy of verf. Opgelet: sommige polyethyleensoorten zijn niet uv-bestendig en mogen dus niet in de zon staan. Vraag hierover advies bij jouw MazoutExpert.

Als je kiest voor een bovengrondse stookolietank, moet je nog beslissen of je een dubbelwandige of enkelwandige tank wil laten installeren. Een enkelwandige is iets goedkoper, maar moet je nog laten inkuipen. Dan kun je je afvragen of de kosten en de moeite van het inkuipen eigenlijk wel opwegen tegen de meerprijs van een dubbelwandige tank.

Een bovengrondse stookolietank heeft heel wat voordelen:

  • Makkelijke plaatsing: bovengrondse tanks zijn licht en compact en kunnen dus perfect in de garage of de kelder. Er bestaan zelfs demonteerbare modellen die door de smalste deuropening passen of die ter plaatse worden gelast. Je hoeft dus helemaal geen metersbrede kelder te hebben om een plaatsje te vinden voor je bovengrondse stookolietank.
  • Makkelijke visuele controle: als er toch iets misloopt met je stookolietank, zie je dit meteen en kun je snel actie ondernemen.
  • Makkelijk te onderhouden, want de tank is uiteraard makkelijk bereikbaar.
  • Eenmalige keuring (geen herhalingscontrole meer nodig)

Een ondergronds stookoliereservoir: voor- en nadelen

Een ondergronds stookoliereservoir wordt vaak gemaakt van kunststof. Dit materiaal wordt niet aangetast door corrosie of zwerfstromen en is ongevoelig voor water of bacteriën. Daarnaast zijn er ook stalen ondergrondse stookolietanks op de markt. Let op: enkel cilindervormige reservoirs mogen ondergronds geplaatst worden.

De voordelen van een ondergrondse tank spreken wellicht voor zich: zo’n tank is uiterst discreet en je verliest er geen ruimte door. Jammer genoeg zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan een stookolietank die onder de grond zit:

  • Een ondergrondse tank moet periodiek gecontroleerd worden en is lastiger om te vervangen.
  • Je kunt een ondergrondse tank niet zomaar op eender welke plek ingraven. Zo vermijd je het best een plaats waar er veel doorgaand verkeer is boven het reservoir. Als je dit niet kunt vermijden, moet je bekisting voorzien rond het mangat.
  • Als je in een streek woont met veel grondwater of waar er regelmatig overstromingen zijn, moet je je ondergrondse stookolietank extra laten verankeren (bijvoorbeeld met een betonnen grondplaat).

Optitank: jouw veiligheidsgarantie

Of je nu kiest voor een ondergrondse of een bovengrondse stookolietank, met een Optitank kun je op je twee oren slapen. Deze kwaliteitsvolle reservoirs zijn 100% veilig dankzij hun driedubbele bescherming. Ze zijn namelijk niet alleen voorzien van een overvulbeveiliging en een peilsysteem, maar ook van lekdetectie. Bovendien heb je de eerste tien jaar recht op gratis herstelling en vervanging.

Deze berichten zijn misschien interessant