De controle van je mazouttank: frequentie en wetgeving

Ga terug naar het overzicht
Mythes
mazouttank wetgeving

De controle van je mazouttank: frequentie en wetgeving

Dat je je mazoutketel volgens de wet periodiek moet laten onderhouden, wist je wellicht al. Dit jaarlijkse onderhoud, waarbij onder meer de schouw wordt gereinigd en het stooklokaal wordt gecontroleerd, garandeert een optimaal rendement. In een slecht onderhouden ketel warmen de rookgassen namelijk harder op, en dat deel van de opgewekte warmte vliegt gewoon door de schouw weer naar buiten. Maar wist je dat de overheid ook een aantal regels oplegt met betrekking tot de controle van je mazouttank en de opslag van mazout in het algemeen?

Opslag van mazout: je tank (opnieuw) laten controleren?

Alle bestaande, particuliere tanks in het Vlaams Gewest moesten uiterlijk op 1 maart 2009 gecontroleerd zijn. Heb jij je tank nog niet laten controleren? Maak er dan zo snel mogelijk werk van. Verder schrijft de wet voor dat tanks – zowel bovengrondse als ondergrondse – uitgerust moeten zijn met een overvulbeveiligingssysteem. Zoals de naam al doet vermoeden, geeft dit systeem aan wanneer de brandstoftank vol is. Sommige overvulbeveiligingssystemen waarschuwen je door middel van een fluitsignaal: je hoort een fluittoon zolang er nog lucht in de tank zit, dus het einde van de fluittoon kondigt aan dat de tank vol zit. Andere systemen werken met een elektronische sonde die de mazouttoevoer automatisch afsluit zodra de tank vol is.

Extra controle nodig? De grootte van je tank is bepalend

Of je na de eerste controle op je lauweren kunt rusten, hangt af van de grootte van je stookolietank. Beschik je over een bovengrondse tank van minder dan 5.000 kilogram of 6.000 liter, dan ben je geen controle meer verplicht na die allereerste check-up. Heb je een ondergrondse tank die kleiner is dan 5.000 kilogram of 6.000 liter, dan moet je wel om de vijf jaar een herhalingscontrole laten uitvoeren om wettelijk in orde te zijn. Wie zijn geheugen niet helemaal vertrouwt, of wie het zichzelf graag makkelijk maakt, kan inschrijven op onze Mazout Alerts voor gratis reminders via mail of sms. 

Is jouw tank groter dan 5.000 kilogram of 6.000 liter? Heb je een reservoir voor professioneel gebruik? Dan is er een specifieke regelgeving van toepassing die je via onze tool makkelijk kunt raadplegen. Woon je niet in Vlaanderen, maar in Wallonië of Brussel? Ook dan kun je terecht op onze website om de richtlijnen van de overheid voor jouw gewest te raadplegen.

Het nut van zo’n nazicht

De wet verplicht het nazicht van je mazouttank, maar je vraagt je misschien af waarom dat eigenlijk nodig is. De vereisten die de wetgever oplegt, dienen in de eerste plaats om de veiligheid te garanderen. Met een gecontroleerd reservoir kun je op je twee oren slapen en ben je zeker van een 100% veilige opslag – ook op lange termijn. Bovendien hecht niet alleen de overheid, maar ook je verzekering belang aan de controle. Bepaalde verzekeringspolissen dekken namelijk stookolieschade (inclusief saneringskosten), op voorwaarde dat je je tank volgens de wettelijke regels hebt laten nakijken. Om te weten of jouw verzekering hierin tussenkomt, kijk je het best je brandpolis of familiale verzekering na.

Gerelateerde berichten

Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast: je kunt tarieven vergelijken en...
Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken. Lees hier alles wat je moet weten over de...