Waarom de opslag van mazout op en top veilig is

Ga terug naar het overzicht
Mythes
opslag mazout

Wie verwarmt op mazout, mag op zijn twee oren slapen: de brandstof ontploft niet en ontbrandt zelfs niet onder de 55°C. Ook de kans op CO-vergiftiging is verwaarloosbaar. CO-gas ontstaat namelijk bij een slechte verbranding. Als dat zich al voordoet in een stookolieketel, dan gaat dit gepaard met rook- en roetontwikkeling en zal de stookolie-installatie in storing gaan. Maar… Wat met de  opslag van stookolie? Er gelden andere regels voor een ondergrondse en een bovengrondse tank, maar in het algemeen geldt dat je je weinig zorgen hoeft te maken over de veiligheid ervan als je tank regelmatig laat controleren.

Optitank-label voor de veiligste reservoirs

Tanks met het Optitank-label zijn gegarandeerd kwaliteitsvol en bijzonder veilig dankzij een dubbel beschermingssysteem. Optitank reservoirs zijn uitgerust met de meest moderne lekdetectiesystemen én met een overvulbeveiliging die – afhankelijk van het exacte systeem – een fluitsignaal geeft zodra de tank bijna vol is of die het vullen automatisch stopzet zodra de vulcapaciteit bereikt is. Bovendien heb je met een Optitank gedurende de eerste tien jaar recht op gratis herstelling of vervanging van je reservoir bij eventuele fabricagefouten én op dekking bij de mogelijke schade die het gevolg is van zulke fouten.

De controle van je stookolietank

Nieuwe stookolietanks moeten in Vlaanderen bij plaatsing gekeurd worden. Na controle stelt je stookolietechnicus een conformiteitsattest op, dat je onder meer nodig hebt voor de verzekeringen. In sommige gevallen is een controle ook een aantal jaren na de ingebruikname vereist. Of dat scenario voor jouw tank geldt, is afhankelijk van het type (ondergronds of bovengronds) en de precieze inhoud (jouw stookolietank bevat wellicht minder dan 5.000 kilogram of 6.000 liter, zoals 95% van de tanks voor particulier gebruik). Raadpleeg ons handige overzicht om meer te weten te komen.

Ongerust zijn is nergens voor nodig!

Je kunt met andere woorden je voorzorgen nemen om de veiligheid te garanderen, zoals kiezen voor een kwaliteitstank en die regelmatig laten controleren.

Gerelateerde berichten

Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast: je kunt tarieven vergelijken en...
Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken. Lees hier alles wat je moet weten over de...