Een mazouttank is een robuust ding. Zeker over tanks met een Optitank-kwaliteitslabel hoef je je geen zorgen te maken. Ze garanderen namelijk een veilige mazoutopslag. Dat doen ze dankzij hun dubbele wand die de stookolie bij een mogelijk lek opvangt, hun vakkundige plaatsing en het hoogkwalitatief materiaal waarvan ze gemaakt zijn (denk hierbij aan corrosiewerende materialen). Wil je toch je mazouttank verwijderen of buiten gebruik laten stellen? Dan vraag je je vast af hoeveel dat kost, of (en hoe) je de stookolietank moet reinigen en of je premies kunt krijgen om je tank te saneren. Maar had je al eens aan tankrenovatie gedacht?

Renovatie van je mazouttank

Denk eerst aan renoveren voor je overgaat tot buiten gebruik stellen of verwijderen. Het is namelijk mogelijk om je tank (preventief) te vernieuwen. Laat je enkelwandige ondergrondse mazouttank bijvoorbeeld vervangen door een dubbelwandige. Zo ben je zeker van een veilige opslag én ben je helemaal klaar voor de vloeibare brandstoffen van morgen. Kijk hoe vlot de switch naar een mazouttank met dubbele bescherming gaat.

Om de levensduur van je tank te verlengen en mogelijke mankementen snel op te sporen, sla je maar beter geen keuring of controle over. Een ondergrondse mazouttank van minder dan 6.000 kilogram of 6.000 liter (particulieren) moet je bijvoorbeeld om de vijf jaar laten nakijken. Lees alles over het nut van zo’n nazicht en de regelgeving.

Mazouttank buiten gebruik stellen in een woning: wetgeving

Als je je mazouttank niet meer gebruikt, dan ben je verplicht om ze definitief buiten gebruik te laten stellen door een erkend professional. Doe het niet zelf, want je mazouttank saneren is niet zonder gevaar. Om te bepalen of verwijderen ook nodig is, maakt de wetgeving een onderscheid tussen bovengrondse en ondergrondse stookolietanks, en wordt er gekeken naar het volume.

Mazouttank reinigen en leegmaken: altijd verplicht

Ga je je stookolietank buiten gebruik stellen, dan is professioneel leegmaken en reinigen verplicht — ongeacht het type of volume. Als je de reiniging van je mazouttank uitstelt, riskeer je bodemverontreiniging en daar komen torenhoge kosten bij kijken. Verkoop je je woning, dan kan de koper een attest van definitieve buitengebruikstelling eisen. Dat is niet wettelijk verplicht, maar laat sowieso nooit je mazouttank verwijderen zonder attest.

Een bovengrondse tank buiten gebruik stellen

  • Wil je een mazouttank met een volume van minder dan 6.000 liter buiten gebruik stellen? Dan is leegpompen en reinigen vereist. Je stookolietank verwijderen is in dit geval niet verplicht. Kies je er toch voor, dan moet sinds 1 oktober 2019 de erkende stookolietechnicus een certificaat afleveren als bewijs dat de verwijdering correct verliep. Daarop staat onder meer de naam en het erkenningsnummer van de technicus.
  • Kan er in jouw bovengrondse stookolietank meer dan 6.000 liter? Laat hem dan binnen de drie jaar leegmaken, reinigen én weghalen. Kun je de tank niet verwijderen, dan moet een erkend technicus of een milieudeskundige de mazouttank opvullen met zand, schuim of een gelijkaardig vulmiddel. Je krijgt sinds 1 juni 2015 een certificaat van de erkende stookolietechnicus dat aantoont dat alles volgens de regels gebeurde.

Goed om te weten: een bovengrondse stookolietank is een tank die niet ingegraven zit in de grond. Het kan dus evengoed om een stookolietank in de kelder gaan.

Ondergrondse mazouttank neutraliseren

Een ondergrondse mazouttank tot 6.000 liter moet je bij definitieve buitengebruikstelling binnen de vijf jaar laten leegmaken, reinigen en verwijderen. Voor tanks van meer dan 6.000 liter is de termijn drie jaar (te rekenen vanaf de buitengebruikstelling). Is verwijderen onmogelijk om technische redenen? Dan moet je de mazouttank na het reinigen laten opvullen met zand of een ander geschikt materiaal. Voor opslagtanks tot 6.000 liter is sinds 1 maart 2009 een attest vereist waaruit blijkt dat de werken correct werden uitgevoerd. Voor opslagtanks van meer dan 6.000 liter is zo’n attest ten slotte vereist sinds 1 juni 2015.

Tip: we bundelden voor jou de regels in het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Stookolietank verwijderen: kostprijs

Hoeveel kost het om een mazouttank te reinigen en te laten verwijderen? Hieronder vind je een indicatie.

Bovengrondse mazouttank verwijderen en reinigen: prijs

Een bovengrondse stookolietank laten verwijderen kost in totaal 700 à 1.500 euro.

  • De prijs voor het reinigen van je stookolietank bedraagt 500 à 1.000 euro.
  • Voor verwijdering betaal je 200 à 500 euro extra.

Ondergrondse mazouttank verwijderen en reinigen: prijs

Voor het verwijderen van een ondergrondse mazouttank betaal je zo’n 1.200 tot 2.500 euro in totaal. Die prijs bevat:

  • de kosten van het reinigen en leegmaken (zo’n 500 à 1.000 euro),
  • de kosten voor het verwijderen (zo’n 200 à 500 euro),
  • de prijs van de graafwerken (meestal 500 à 1.000 euro).

Tip: om kosten te besparen, kun je eventueel zelf de graafwerken uitvoeren om de technicus toegang te geven tot de tank.

Hoe wordt een mazouttank gereinigd?

Nu je de prijs kent om je mazouttank te reinigen en verwijderen, vraag je je misschien af of je deze taakjes niet zelf in handen kunt nemen. Ons antwoord is klaar en duidelijk: NEE. Niet alleen kun je dan niet het juiste attest voorleggen, het is ook bijzonder gevaarlijk. Daarom zijn er strenge richtlijnen voor het reinigen van je stookolietank. We vertellen je hoe de technicus te werk gaat.

  1. Mazouttank leegpompen: de technicus verwijdert alle resterende stookolie en bewaart die (tijdelijk) in een tankwagen.
  2. Bezinksel verwijderen: op de bodem ligt nog een laag bezinksel, die de technicus zal opzuigen en opvangen.
  3. Stookolietank reinigen: de technicus neemt de tank onder handen met de juiste producten en zorgt nadien dat de resterende stookolie, het bezinksel en het afvalwater correct worden afgevoerd. Dit mag je natuurlijk niet zomaar in de riolering of tuin gieten!

Mazouttank verwijderen: premies mogelijk?

De Vlaamse overheid reikt voor het verwijderen van een mazouttank geen premies uit, maar het is mogelijk dat je gemeente of stad dat wél doet.

Verontreindigde bodem door lek in je mazouttank?

Ga jij je mazouttank buiten gebruik stellen omdat er een lek is en ook bodemverontreiniging? Dan is bodemsanering waarschijnlijk ook noodzakelijk, om alle schadelijke stoffen uit de verontreinigde bodem of het grondwater te halen. Dat is helaas een dure affaire … Maar we hebben goed nieuws: het Promaz-fonds geeft je een financieel duwtje in de rug. Lees snel hoe je als stookoliegebruiker het Promaz-fonds kunt inschakelen om je bodemsanering te laten uitvoeren en/of om financieel tussen te komen.

Schakel een professional in

Raadpleeg onze lijst met professionals die tanks buiten gebruik stellen en vind een erkend technicus in jouw regio. Voor controle en onderhoud van je tank of de plaatsing van je nieuwe tank kun je bij een MazoutExpert met specialisatie tanks terecht. Ken je onze Mazout Alerts al? Meld je aan en ontvang gratis een e-mail wanneer het tijd is voor de volgende controle van je tank, een nieuwe mazoutbestelling of het jaarlijkse onderhoud van je ketel.

Deze berichten zijn misschien interessant