Een mazouttank vervangen: zo pak je dat aan
De exacte levensduur van een mazouttank is moeilijk te bepalen. Ze hangt namelijk af van een heel aantal factoren, zoals de kwaliteit van het gebruikte materiaal, de plaatsing en de bodemsoort. Algemeen kun je stellen dat mazouttanks jarenlang meegaan. Als er bij jouw tank toch problemen worden vastgesteld – bijvoorbeeld als er een lek opduikt – dan moet je de tank ofwel laten herstellen ofwel laten vervangen. Dit is werk voor experten. Zo gaan zij te werk bij het vervangen van een mazouttank.
Een bovengrondse tank vervangen
Duikt er een probleem op met je bovengrondse tank, dan kun je deze wellicht laten vervangen door een nieuwe bovengrondse tank. Zelfs als je tank zich op een plaats bevindt die moeilijk toegankelijk is of waar je amper kunt manoeuvreren, zoals een kelder, is het vervangen ervan vaak minder moeilijk dan je misschien denkt. Zo bestaan er bijvoorbeeld kunststoffen reservoirs die de ideale oplossing vormen voor kleine ruimtes. Ze zijn niet alleen een pak lichter en compacter dan oudere tanks (die meestal gemaakt zijn van metaal), maar vaak ook modulair. Zo’n modulaire tanks worden ter plaatse opgebouwd, waardoor ze door deuropeningen kunnen en makkelijk tot in de kelder of de garage geraken.
Wil je weten of je tank aan vervanging toe is? Dan heb je geluk als eigenaar van een bovengrondse tank, want die kun je makkelijk visueel controleren.
Een ondergrondse tank vervangen
Heb je een ondergrondse tank die werd afgekeurd naar aanleiding van een controle? Dan is het zaak om alle mogelijkheden grondig te laten onderzoeken. Om te beginnen moet je nagaan of het reservoir eventueel nog hersteld kan worden. Misschien kan er een bijkomend membraan aangebracht worden, zodat je tank opnieuw aan de wettelijke voorschriften voldoet.
Als herstellen geen optie is, moet je de tank buiten gebruik laten stellen. Geen idee bij wie je daarvoor terechtkunt? Wij stelden een handige lijst op met ‘tankprobleemoplossers’. Wanneer zij je tank buitengebruik hebben gesteld – hetzij door ze op te vullen, hetzij door ze effectief te verwijderen – kun je een nieuwe bovengrondse of ondergrondse tank laten plaatsen. Een nieuwe ondergrondse tank neem geen plaats in, is onzichtbaar én je hebt er in principe geen bouwvergunning voor nodig. Het is wel cruciaal dat je minstens een meter van je buren verwijderd blijft.
Nieuwe tank: kies voor een Optitank
Als je een nieuwe tank installeert, kies er eentje met het Optitank-label: die biedt bijkomende garanties bovenop de wettelijke. Ook moet je de regelgeving respecteren van het gewest waarin de tank gelegen is. Vraag naar een MazoutExpert die tanks installeert en je kan adviseren over de regelgeving. Zo is het in het Vlaams Gewest bijvoorbeeld verplicht om alle reservoirs (zowel bovengrondse als ondergrondse) te voorzien van een overvulbeveiligingssysteem en een kenplaatje. Dit plaatje vermeldt onder meer de datum van de laatste keuring en de datum waarop er ten laatste opnieuw een keuring moet gebeurd zijn. Bovengrondse tanks moeten na plaatsing en keuring niet meer herkeurd worden. Er gelden ook regels voor de materialen die gebruikt mogen worden. Dubbelwandig staal en thermohardende of thermoplastisch kunststof behoren bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.