Brussels Gewest

Lekkende brandstoftank buiten gebruik stellen of herstellen in het Brusselse Gewest

Een niet-dichte mazouttank is bijzonder vervelend. Een barstje of waterinfiltratie moet onmiddellijk verholpen worden om een veilige opslag te garanderen en het milieu niet te schaden. Meestal is dit geen probleem, maar wanneer het reservoir onder een gebouw of parking ligt, of ingekapseld in de kelder van een appartementsgebouw, wordt het al een stuk moeilijker. Maar ook voor die situaties zijn er vandaag al herstelmogelijkheden. 

 

Je tank is afgekeurd: wat nu? 

Kreeg je een oranje of rode merkplaat? Wij raden je aan om alle mogelijkheden te onderzoeken voor je je tank definitief buiten gebruik laat stellen. Soms kun je het reservoir nog laten herstellen

 

De brandstoftank herstellen 

Er bestaan verschillende mogelijkheden en methoden om je reservoir te laten herstellen, zodat het opnieuw voldoet aan de wetgeving en milieunormen.  

 

De bestaande wanden herstellen 

Een technicus kan de beschadigde wanden herstellen. Hij of zij leegt, reinigt en droogt eerst het reservoir. Daarna zal de expert de eventuele barsten en gaten dichten. Nadien bewerkt hij of zij de wanden opnieuw met waterdichte lagen. 

 

Een extra wand aanbrengen (membraan) 

Een technicus zal het reservoir legen, reinigen en eventueel herstellen, om daarna een extra wand uit een soepel kunststof membraan aan te brengen.  

 

Dankzij die extra wand kan de technicus ook makkelijker een permanent lekdetectiesysteem plaatsen.  

 

De tank definitief buiten gebruik stellen 

Is herstelling niet meer mogelijk? Dan zal de technicus de mazouttank definitief buiten gebruik stellen.  

 

De technicus zal de opslagtank legen, reinigen en ontgassen. Ondergrondse tanks mag je laten verwijderen, maar ook opvullen met zand of een inert materiaal (als het geen eventuele behandeling van bodemverontreiniging hindert en de vulleiding buiten dienst is gesteld). Bovengrondse tanks mogen ter plaatse blijven of verwijderd worden – tenminste als ze leeg, gereinigd en ontgast zijn. 

 

Jij moet als exploitant de bevoegde overheid (de gemeente of Leefmilieu Brussel) inlichten voor de werken van buitengebruikstelling beginnen. Voor tanks groter dan 10.000 liter moet je ook een verkennend bodemonderzoek laten uitvoeren. Voor kleinere tanks is dit niet nodig, behalve als er een vermoeden of vaststelling is van bodemverontreiniging.  

 

Bodemsanering 

Bodemverontreiniging komt maar bij 0.8% van de ondergrondse tanks voor. Is er bij jou verontreiniging vastgesteld? Dan moet de bodem gesaneerd worden. Dit gebeurt op jouw initiatief.  

 

Voor wie zijn de kosten? 

Als er schade is bij derden (bijvoorbeeld buren), kan de familiale verzekering de schade dekken. Voor schade aan de eigen bodem moet je je brandverzekering nakijken. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden dekkingen voor de bodemverontreiniging door mazout. 
 

Dekt jouw verzekering dit soort schade niet of maar deels? Dan kun je een beroep doen op het Promaz-fonds

 

Wat moet je doen? 

Contacteer zo snel mogelijk je verzekeringsmakelaar om na te gaan of je recht hebt op een tussenkomst. Bekijk ook de website van Promaz. Daar zie je of Promaz jou kan helpen en of je in aanmerking komt voor een financiële of operationele tussenkomst.   

 

Wie kun je contacteren? 

Download onze lijst met bedrijven die tanks buiten gebruik stellen of jou kunnen helpen om de tankproblemen op te lossen.