Wie op zoek is naar het huis van zijn dromen, heeft heel wat kenmerken in zijn hoofd waaraan die woning moet voldoen. Misschien hecht jij belang aan een tuin, wil je per se in een bepaalde streek wonen, of heb je graag een oprit of een grote keuken. Eindelijk een woning gevonden die je op alle vlakken tevredenstelt? Dan mag je de aanwezige verwarmingsinstallatie niet vergeten na te kijken. We geven hier enkele nuttige weetjes mee voor wie een woning koopt die verwarmd wordt met mazout.

Algemene informatieplicht voor de verkoper

Juridisch gezien heeft de verkoper geen specifieke informatieplicht met betrekking tot het aanwezige verwarmingssysteem, maar hij is wél gebonden aan een algemene informatieplicht. Het is dus geen slecht idee om je vragen op te lijsten voor jullie samenzitten en de verkoper uitgebreid te laten vertellen over de manier waarop de woning verwarmd wordt. Vergeet hem ook niet te vragen naar de gebruikershandleiding of de productbrochure van de verwarmingsketel (als die beschikbaar zijn).

De leeftijd van de verwarmingsketel

Informeer je om te beginnen over de ouderdom van de verwarmingsketel. Stookolieketels staan gekend voor hun lange levensduur. Een verwarmingsketel van twintig jaar oud kan dus nog in perfecte staat zijn. Het spreekt natuurlijk wel voor zich dat je de performantie van zo’n oudere ketel, zowel op het vlak van rendement als op het vlak van energie-efficiëntie, niet kan vergelijken met een nieuwe hoogrendementsketel.

Of het dan de moeite loont om de oude mazoutketel te vervangen? Onze optimalisatiemodule en bespaarsimulator helpen je om de juiste keuzes te maken. De eerste tool reikt je nuttige tips aan om je installatie beter te laten renderen, terwijl de bespaarsimulator meteen becijfert welke winst een vervanging van een oude ketel jou oplevert.

Jaarlijks onderhoud: verplicht!

Het jaarlijks onderhoud van de mazoutketel is een wettelijke verplichting voor elke eigenaar. Dat je daar als kersverse eigenaar van een huis verwarmd op stookolie dus ook mee te maken krijgt, mag je echter niet alleen als een last of een kost beschouwen. Een goed onderhouden ketel is namelijk veiliger en zorgt voor meer rendement. Zo bespaar je jaarlijks tot 10% op je energierekening. Het jaarlijkse onderhoud moet gebeuren door een erkend stookolietechnicus die je na afloop een verbrandings- en reinigings-attest bezorgt.

De tank onder de loep

Daarnaast moet je je goed informeren over het type stookolietank. Punten die je in je checklist kunt opnemen, zijn onder meer de grootte van de tank, of het een ondergrondse of een bovengrondse tank is, het jaar waarin de plaatsing gebeurd is en de eventueel uitgevoerde controles.

De verplichtingen voor jou als eigenaar zijn afhankelijk van de regio, het type tank en de grootte. Informeer je dus goed over welke wetgeving voor jouw verwarmingsinstallatie van kracht is. Een controle van de tank is verplicht in Vlaanderen. Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hanteren andere regels.

Mazouttank buiten gebruik?

Wat als je een woning koopt met een mazouttank die niet meer gebruikt wordt? Weet dat elke regio een specifieke regelgeving heeft voor het buiten gebruik stellen van een stookoliereservoir. Lees de wetgeving die van toepassing is in jouw regio er goed op na.

Deze berichten zijn misschien interessant