Na de plaatsing en voor de ingebruikname moet je je stookolietank en leidingen laten controleren om in orde te zijn met de VLAREM II-wetgeving. Afhankelijk van de installatie (boven- of ondergronds) en het volume, moet je ook nadien — na een aantal jaar — een controleur laten langskomen. Verder heb je naar een mazouttank eigenlijk weinig omkijken. Tenzij je je mazouttank wil reinigen, en eventueel laten opvullen. We leggen uit wanneer dat wettelijk verplicht is, en hoe zoiets in z’n werk gaat.

Waarom mazouttank reinigen?

Je moet je mazouttank alleen laten reinigen als je ze wil laten verwijderen of buiten gebruik stellen. Weet wel dat je bij bijvoorbeeld een afgekeurde mazouttank nog altijd kunt kiezen voor een vervanging of herstelling, en je dus niet per se meteen een drastische beslissing moet nemen. Er zijn experts die beschadigde wanden herstellen of een bijkomende wand kunnen aanbrengen om je stookolie weer veilig op te slaan. Ook in die twee gevallen moet je tank trouwens eerst gereinigd worden. Is je reservoir herstellen geen optie meer? Dan wordt het je mazouttank laten reinigen en eventueel opvullen met bijvoorbeeld zand of schuim.

Reinigen en opvullen stookolietank

Ga je voor een definitieve buitengebruikstelling? Dan hangen de vervolgstappen af van het volume van je tank. In het Vlaams Gewest moet je particuliere reservoirs van minder dan 5.000 kilo of 6.000 liter laten leegmaken en reinigen. Een ondergronds reservoir moet je laten weghalen of – als dat om een of andere reden niet lukt – laten opvullen. Je krijgt na de werken een attest van de technicus.

Kan er meer dan 5.000 kilo of 6.000 liter in je particuliere stookolietank? Dan moet je in het Vlaams Gewest de tank sowieso laten verwijderen – of ze nu boven- of ondergronds staan. Als het technisch onmogelijk is om het ondergrondse reservoir te verwijderen, dan moet je het laten legen, reinigen en opvullen met zand, schuim of ander inert materiaal. Doe dit altijd in overleg met de erkende stookolietechnicus of een milieudeskundige erkend in de discipline ‘houders voor gassen en gevaarlijke stoffen’.

Bovengrondse tanks die je niet kunt laten weghalen, moet je laten leegmaken en reinigen. Opnieuw bewijst een attest dat je de nodige werken correct hebt laten uitvoeren.

Hoe mazouttank reinigen

De expert die je mazouttank komt reinigen, begint uiteraard met ze leeg te zuigen of te pompen. Jullie bepalen samen wat er met de stookolie gebeurt. Daarna pakt de saneringstechnicus het laagje bezinksel aan dat na een aantal jaar sowieso op de bodem van je tank ligt. Dat is trouwens de reden waarom je beter nooit volledig zonder mazout valt, want dan komt dit residu in je sproeiers en filters terecht, waar het opstoppingen kan veroorzaken.

Zodra het bezinksel verwijderd is, gaat de expert je lege tank te lijf met een hogedrukreiniger en een speciaal poetsmiddel. Het water en poetsmiddel worden opnieuw weggezogen, om verwerkt te worden bij een gespecialiseerde firma. Tot slot wordt je mazouttank ontgast, zodat de dampen er niet in blijven hangen.

Stookolietank reinigen prijs

Net zoals het moeilijk is om de exacte prijs van pakweg een zonneboiler te geven (omdat veel afhangt van het type, je warmwaterbehoefte en eventuele extra functies), zo zit er veel verschil op kosten om een mazouttank te laten reinigen. Deze factoren spelen een rol:

  • het volume van je tank
  • het type tank (bovengronds of ondergronds)
  • de hoeveelheid stookolie en bezinksel in je tank
  • de bereikbaarheid (een tank die tegen de straatkant staat, valt makkelijker te reinigen dan wanneer de expert met zijn materiaal door de woning en tot in de kelder moet)

We kunnen wel meegeven dat je voor minder dan 550 euro geen stookolietank kunt laten reinigen. Op een premie voor mazouttank reinigen kun je jammer genoeg niet rekenen.

Mazouttank reinigen: Antwerpen tot West-Vlaanderen

Heb je een expert nodig om je mazouttank te laten controleren, reinigen of buiten gebruik te stellen? Dankzij onze adressengids vind je altijd iemand bij jou in de buurt.

 

Deze berichten zijn misschien interessant