Een bovengrondse stookolietank heeft tal van voordelen. In tegenstelling tot een ondergrondse tank is een bovengrondse snel en makkelijk te controleren. Verder is een bovengrondse stookolietank verkrijgbaar in verschillende vormen en afmetingen, waardoor ze eenvoudig te plaatsen is. Tot slot heeft zo’n tank ook een streepje voor op het vlak van onderhoud, want je kunt er zo bij. Interesse om een bovengrondse stookolietank te (laten) plaatsen? Hier ontdek je welke aandachtspunten je niet uit het oog mag verliezen.

De locatie van je bovengrondse stookolietank

Waar je je bovengrondse stookolietank plaatst, kies je helemaal zelf. Je kunt ze bijvoorbeeld buiten laten installeren, maar evengoed in de garage of de kelder. Lijken die laatste locaties voor jou geen optie, omdat je twijfelt of alle toegangsdeuren wel breed genoeg zijn voor een stookolietank? Weet dat er batterijtanks bestaan. Die zijn moduleerbaar, dus je kunt ze als het ware ter plaatse aan elkaar laten koppelen. Het is wel zaak om altijd een stevige ondergrond te voorzien.

Wil je je stookolietank in de tuin plaatsen? Ook dat is een prima keuze, maar in sommige gevallen heb je er wel een bouwvergunning voor nodig. Doe zeker navraag bij je gemeentebestuur om geen overtredingen te begaan. Wie zijn bovengrondse stookolietank buiten zet, beschermt ze het best ook tegen al te grote temperatuurschommelingen. Laat je tank bijvoorbeeld onder een afdakje installeren en niet pal in de zuiderzon. Voor plaatsing buiten kies je ook beter geen tank in transparant kunststof. Dit materiaal laat namelijk uv-straling door, en dat is slecht voor de kwaliteit van de brandstof. Wat dan wél een goede keuze is? Kunststoftanks voor buiten moeten gemaakt zijn uit donker (vaak zwart of groen) kunststof, omdat dat wel uv-bestendig is.

Waar je tank ook laat installeren, ze moet op elk moment toegankelijk zijn en voor inspectie vatbaar, dus hou daar rekening mee.

Enkelwandig of dubbelwandig

Naast de locatie van je bovengrondse stookolietank, moet je beslissen of je voor een enkelwandige of een dubbelwandige tank opteert. Een tank met dubbelwandig reservoir kun je zo laten installeren, maar een enkelwandige tank moet in Vlaanderen verplicht in een speciale inkuiping worden geplaatst.

Bovengrondse stookolietank van 5.000 kilogram of meer?

Voor stookolietanks voor professioneel gebruik of stookolietanks van 5.000 kilogram of meer, gelden  andere regels voor de plaatsing. In Vlaanderen moeten zulke tanks:

  • voorzien zijn van overvulbeveiliging en een kenplaatje.
  • geplaatst worden in een inkuiping, tenzij je opteert voor een dubbelwandig reservoir met een permanent lekdetectiesysteem.

Schakel een erkend reservoirtechnicus in

Niet eender wie mag een bovengrondse stookolietank plaatsen: het is cruciaal dat je hiervoor een erkend reservoirtechnicus inschakelt. Hij of zij voert de werken ofwel zelf uit of houdt er minstens toezicht op. Een reservoirtechnicus waakt onder meer over de bekleding en onderzoekt het reservoir op eventuele gebreken en defecten voor de plaatsing. De technicus voert nadien ook meteen de plaatsingscontrole uit. Dankzij onze handige adressengids vind je meteen een specialist bij jou in de buurt.

Deze berichten zijn misschien interessant