Wie niet voor verrassingen wil komen te staan, houdt niet alleen de stookolieprijs  in de gaten, maar ook de inhoud van zijn mazouttank. Als je niet helemaal zeker bent of de peilmeter op je tank echt nauwkeurig werkt, kun je je voorraad nog altijd opmeten met de peillat. Wij helpen je graag berekenen wat dat in liters resterende stookolie betekent voor de verschillende soorten stookolietanks die je op de markt vindt.

Een tool om de inhoud van je mazouttank te berekenen

Wie een staande cilindrische tank heeft, hoeft enkel de oppervlakte van de bodem te vermenigvuldigen met het stookoliepeil (de hoogte). De inhoud van een liggend cilindrisch reservoir berekenen is al veel moeilijker. Gelukkig moet je niet met ingewikkelde formules in de weer. Of je nu een liggend of staand cilindrisch reservoir hebt of een rechthoekig reservoir: onze tool rekent je mazoutvoorraad voor jou uit in liter.

Deze gegevens heb je nodig:

  • Diameter van het reservoir

  • Lengte of hoogte van het reservoir

  • Maximumvolume

  • Brandstofpeil

Je stookolietank niet helemaal leeg stoken

Als prijsbewuste consument wacht je tot de stookolieprijs laag staat, maar je wacht maar beter niet té lang, want een stookolietank die helemaal leeg is, kan voor problemen zorgen.

  • Het bezinksel op de bodem kan naar boven gezogen worden en de toevoerleiding naar de ketel verstoppen.

  • Een volledig lege leiding geraakt vol lucht. Daarna zuigt de ketel geen olie meer aan en krijg je een storing. Ontluchten is de boodschap voordat je hem terug kunt gebruiken.

De inhoudsmeter zegt dus niet alles! Nog tien centimeter in je tank? Dat is absoluut te weinig: de zuigleiding zal dan wellicht lucht aanzuigen en je ketel zal niet meer werken. Heb je bijvoorbeeld een liggende cilindrische tank van 3.000 liter, dan raden we je aan om het brandstofpeil niet lager te laten zakken dan ongeveer 28 centimeter, wat overeenkomt met zo’n 400 à 500 liter brandstof.

Deze berichten zijn misschien interessant