De prijs van de installatie van een zonneboiler

Ga terug naar het overzicht
zonneboiler prijs

Hoeveel kost een zonneboiler? De prijs van een zonneboiler ligt doorgaans tussen de € 2.000 en de € 7.000. Het bedrag kan verschillen naargelang de functies en de capaciteit van de zonneboiler. Volg even mee.

Het type zonneboiler bepaalt de prijs

Er bestaan verschillende soorten zonneboilers, elk met hun eigen prijs. Zo is een klassieke zonneboiler voor sanitair warm water het goedkoopst. Bovendien is die ideaal in combinatie met je stookolieketel, omdat ze elkaar perfect aanvullen. De zonneboiler voor sanitair warm water en verwarmingsondersteuning is dan weer het duurste exemplaar. Zo’n zonneboiler heeft een aantal extra functies, waaronder je verwarmingsketel ondersteunen bij de opwarming van het water van je (vloer)verwarming.

Aantal personen voor wie de zonneboiler moet werken

Hoe groter je huishouden, hoe meer water je nodig hebt. Als je een grotere warmwaterbehoefte hebt, moet je een zonneboiler kopen met meer collectoren. Die valt vaak dan ook iets duurder uit. Een zonneboiler met één collector is goed voor de verwarming van zo’n 150 liter water (voldoende voor een à twee personen). De prijs voor zo’n zonneboiler schommelt tussen € 2.500 en € 3.500. Een zonneboiler voor drie à vier personen met twee collectoren en een capaciteit van 250 liter water kost meteen al wat meer. Denk daarbij aan prijzen tussen € 4.000 en € 6.000. Een model met drie collectoren is tot slot goed voor 300 liter water (ideaal voor vijf à zes personen) en kost tussen de € 5.000 en € 7.000.

Soort zonneboiler

Aantal huisgenoten

Gemiddelde prijs zonneboiler
(incl. btw en plaatsing)

150 liter, 1 collector

1 à 2

€ 2.500 - €3.500

250 liter, 2 collectoren

3 à 4

€ 4.000 - € 6.000

300 liter, 3 collectoren

5 à 6

€ 5.000 - € 7.000

Premies van het gewest om de kosten te drukken

Bij de installatie van een zonneboiler heb je recht op een aantal premies die de kosten drukken. Zo kun je via het Vlaamse Gewest tot € 2.750 van je investering terugkrijgen – mét extra gemeentelijke premies die gaan van € 250 tot € 750. Het is dus zeker de moeite waard om na te kijken op welke premies jij recht hebt.

Terugverdientijd van je zonneboiler

De terugverdientijd van je zonneboiler hangt af van je investering, de plaatsing van de zonneboiler en de energiebesparing. Meestal duurt het zo’n zes à zestien jaar tot je je investering terugverdiend hebt.

Gerelateerde berichten

De conclusie van de studiedag Climate & Energies for the Future was duidelijk: om de...
In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...