Wil je je huidige verwarmingssysteem op stookolie verduurzamen? Dan kunnen we je absoluut de combinatie van een verwarmingsketel met een warmtepomp aanraden. Beide systemen vullen elkaar aan. De warmtepomp doet het meeste werk voor de verwarming van je woning en sanitair warm water. Je stookolieketel schiet pas in gang als de warmtepomp niet genoeg warmte kan produceren. Waarom je moet kiezen voor deze hybride verwarming? We geven je zes redenen.

1.Milieubewuster verwarmen

Een warmtepomp onttrekt gratis warmte aan de natuur via de bodem, het grondwater of de omgevingslucht. Dit groene verwarmingssysteem stoot het minste broeikasgassen uit. En ook moderne stookolieketels hebben een steeds kleinere impact op het milieu. De CO2-uitstoot van een condensatieketel gecombineerd met een warmtepomp halveert ten opzichte van je oude installatie. 
 

2.Ook voor je bestaande ketel

Wil je duurzamer verwarmen met je bestaande stookolieketel of hou je de renovatiekosten het liefst zo laag mogelijk? Je kunt je huidige verwarmingsketel behouden en koppelen aan een warmtepomp. Een lucht/water-warmtepomp bij je cv-ketel kost gemiddeld tussen 4.500 en 7.000, en is de voordeligste optie.
 

3.Altijd een hoog rendement

Een verwarmingsketel op stookolie vormt een sterk team met een warmtepomp. Je installatie kiest altijd het voordeligste en meest efficiënte systeem. Bij vrieskou steekt je mazoutketel een tandje bij, op andere dagen is de warmtepomp je hoofdverwarming. Zo ben je op elk moment zeker van het hoogste rendement.
 

4.Lager energieverbruik

In vergelijking met je oude ketel ligt je energieverbruik op jaarbasis zo’n 60 procent lager als je je condensatieketel combineert met een warmtepomp. Dat voel je meteen in je portemonnee. Je bespaart tot wel 25 procent op je energiefactuur. Het loont dus zeker de moeite om je bestaande installatie te vernieuwen.
 

5.Makkelijk te installeren bij renovatie

Als je kiest voor een verwarmingsketel met warmtepomp, kun je gewoon je bestaande leidingen en warmteafgiftesysteem behouden. Je hebt namelijk geen speciale laagtemperatuurradiatoren of vloerverwarming nodig, wat wel het geval is als je een warmtepomp als hoofdverwarming kiest. Er komen daardoor amper breek- en kapwerken kijken bij de installatie van je nieuwe ketel. Al moeten we wel zeggen dat vloerverwarming in dit geval dé ideale keuze is om energie-efficiënt te verwarmen.
 

6.Premies

Een volledig nieuw hybride verwarmingssysteem is niet goedkoop in aankoop. Voor een condenserende stookolieketel (met energielabel A) en een lucht-waterwarmtepomp betaal je tussen 10.000 en 15.000 euro, inclusief installatie. Maar zoals gezegd bespaar je op lange termijn wel heel wat en je kunt genieten van premies om de investering haalbaar te maken.
 

Ga voor een verwarmingsketel met warmtepomp

Een verwarmingsketel met een warmtepomp heeft heel wat voordelen. Kom snel te weten of hybride verwarming iets voor jou is. Wil je meer lezen over de slimme combinatie van mazout en een warmtepomp? Download dan onze handige gids.

Deze berichten zijn misschien interessant