Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam verwarmen. Daarmee kun je energie besparen en dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. De wens om onze ecologische voetafdruk te verkleinen vertaalt zich onder andere in de zoektocht naar koolstofarme brandstoffen en hernieuwbare energie. Denk maar aan boilers op zonne-energie of warmtepompen die warmte onttrekken aan de directe omgeving. Maar hoe werkt een warmtepomp? Dat lees je hier!

De werking van een warmtepomp

Het type warmtepomp dat je kiest, heeft uiteraard een invloed op hoe de warmtepomp werkt. Warmtepomp onttrekken warmte aan de directe omgeving. Dat kan uit water, lucht of de bodem zijn. De meeste pompen werken met een speciale vloeistof die verdampt bij lage temperatuur en die damp bij hogere temperatuur laat condenseren. De warmtepomp draagt de warmte over aan je radiatoren of vloerverwarming.

Verschillende soorten warmtepompen

Zoals gezegd onttrekken sommige warmtepompen warmte aan de lucht, andere aan de bodem of aan water uit de buurt. We onderscheiden vier soorten warmtepompen:

  • Lucht/lucht-warmtepomp: dit type pomp haalt warmte uit de buitenlucht en blaast die opgewarmd in de woning.
  • Lucht/water-warmtepomp: ook deze pomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, maar geeft de (verhoogde) warmte daarna af aan het verwarmingswater.
  • Water/water-warmtepomp: dit soort warmtepomp komt niet vaak voor in particuliere woningen. Dit soort pomp heeft een nabijgelegen meer of rivier nodig om water uit op te pompen. De pomp vangt de warmte uit het water op en loost het koude water na gebruik weer in het meer of de rivier.
  • Bodem/water-warmtepomp: dit type warmtepomp, ook wel een geothermische warmtepomp genoemd, gaat gepaard met een ondergronds buizennetwerk. Door die buizen loopt een vloeistof die warmte aan de grond onttrekt, om die vervolgens af te geven aan het verwarmingswater van de woning. Je hebt de keuze uit een horizontaal buizennetwerk (ideaal als je tuin groot genoeg is) of een verticaal buizennetwerk (via een diepteboring).

Waaruit bestaat een warmtepomp?

Elk type warmtepomp bevat een vloeistof om de warmte van de bron naar de pomp te brengen. De pomp drijft de warmte op en draagt die over aan het verwarmingscircuit (denk aan radiatoren of vloerverwarming) via een warmtewisselaar.

De werking van een warmtepomp steunt daarom op vier onderdelen:

  • de verdamperhaalt de warmte uit de vloeistof door verdamping.
  • de compressor: drukt de damp samen en doet zo de temperatuur stijgen.
  • de condensor: door een koelvloeistof condenseert de damp en geeft hij zijn warmte af aan het verwarmingssysteem.
  • de ontspanner: de gecondenseerde vloeistof keert terug naar het pompsysteem.

Hybride verwarming: combineer je stookolieketel met een warmtepomp

Heb je al een mazoutketel en wil je die combineren met een warmtepomp? Dat kan perfect! Je bestaande stookolieketel en nieuwe warmtepomp vormen samen een hybride verwarmingsinstallatie. Als het buiten echt koud is, ligt het rendement van een lucht/water-warmtepomp vrij laag en komt stookolie als extra verwarmingsbron goed van pas. Het controlesysteem evalueert aan de hand van de warmtevraag voortdurend welke installatie in werking treedt: de warmtepomp of de stookolieketel. Dat wil zeggen dat je installatie steeds de zuinigste en milieuvriendelijkste optie kiest, en dat zie je op je energiefactuur!

Deze berichten zijn misschien interessant