
Al lijkt het nieuwe jaar intussen niet meer zo nieuw, toch heeft het misschien nog een paar verrassingen in petto. Want wist jij al dat 1 januari niet alleen dé datum bij uitstek is voor goeie voornemens (misschien eindelijk eens werk maken van die radiatorfolie?), maar ook om de regels rond energiepremies nog eens op te frissen? De energiepremies 2021 delen we het beste op in twee categorieën: premies voor individuele ingrepen zoals dakisolatie, en premies wanneer je woning een bepaalde energieprestatie haalt.
A. Energiepremies 2021 voor individuele ingrepen
1. Energiepremies voor isolatiewerken
In 2021 kun je premies krijgen voor:
- De isolatie van een hellend dak of van de zoldervloer in woningen of appartementen aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006. Fluvius betaalt verschillende bedragen per vierkante meter isolatie terug, afhankelijk van je type elektriciteitsmeter, of er ook gelijktijdig asbest moet verwijderd worden, en of je een beschermde afnemer bent of niet. Iemand met een dag- of dag/nacht-meter krijgt 4 euro per vierkante meter terug.
- Muurisolatie in bestaande woningen (opnieuw met een aansluiting op het net voor 2006), op voorwaarde dat een erkende aannemer de isolatie plaatst. Afhankelijk van het type muurisolatie en elektriciteitsmeter, en je status als al dan niet beschermde afnemer, krijg je een ander bedrag terug. Voor muurisolatie langs de buitenzijde krijg je bijvoorbeeld 30 euro per vierkante meter als je een elektriciteitsmeter dag- of dag/nacht hebt.
- Vloer- of kelderisolatie, waarvoor je tot 9 euro per vierkante meter kunt terugkrijgen als je woning en isolatiemateriaal aan de voorwaarden voldoet, en als je een elektriciteitsmeter hebt voor uitsluitend nachttarief.
- Nieuwe beglazing met een U-waarde kleiner of gelijk aan 1,0 W/m2K. Daarvoor krijg je als gewone particulier tot 24 euro per vierkante meter terug, en als beschermde afnemer tot 56 euro per vierkante meter.
Alle detailinfo en voorwaarden vind je op energiesparen.be.
2. De Vlaamse renovatiepremie voor ketelvervanging
Ook in 2021 kun je in Vlaanderen een premie krijgen als je je verwarmingsketel vervangt.
- Deze renovatiepremie is bestemd voor particulieren. De gerenoveerde woning moet in het Vlaamse Gewest liggen en op de datum van de aanvraag minstens dertig jaar oud zijn. De werken moeten voltooid zijn op het tijdstip van de aanvraag.
- Voor werken aan je centrale verwarming bedraagt de premie maximaal 1.500 of 2.250 euro. Afhankelijk van je inkomen heb je namelijk recht op 20% of 30% van maximaal 7.500 euro kosten, exclusief btw.
- Voor de plaatsing van een verwarmingsketel op stookolie met hoog rendement (met Europees energielabel B of A) kom je in aanmerking voor een premie in de categorie ‘cv-werken’. Een rekenvoorbeeld: voor een hoogrendementsketel van 5.000 euro (exclusief btw) betekent een renovatiepremie van 30% dat je 1.500 euro krijgt.
Alle detailinfo vind je op www.wonenvlaanderen.be
3. Premies voor hybride installaties met warmtepompen en zonneboilers
Een hybride verwarmingsinstallatie – d.w.z. de combinatie van mazout en hernieuwbare energie – heeft niets dan voordelen. In ons dossier over duurzaam verwarmen lees je er alles over. Maar misschien schrikt het prijskaartje je af. Gelukkig kun je ook in 2021 rekenen op heel wat steun van de overheid in de vorm van premies voor hernieuwbare energie.
- Als je investeert in een warmtepomp, kun je daar in 2021 een premie voor krijgen. Je warmtepomp moet wel een Europees productlabel A+ dragen (of beter) – voor een geothermische warmtepomp moet je zelfs een label A++ kunnen voorleggen. Belangrijk om te weten: je mag je warmtepomp niet gebruiken om je woning te koelen. Op de detailpagina van energiesparen.be kun je alle bedragen raadplegen, want er zijn heel wat parameters die daar een invloed op hebben. Daarnaast reiken bepaalde gemeentes of provincies nog premies uit voor de installatie van een warmtepomp. De subsidiemodule op Energiesparen.be geeft je hier een helder beeld van, want je kunt er zoeken op je woonplaats.
- Voor de installatie van zonneboilers voor warm water en/of ruimteverwarming aangesloten op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2014 geeft Fluvius een premie van 550 euro per vierkante apertuuroppervlak, tot maximaal 2.750 euro of 40% van je factuur. De installatie moet gebeuren door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid. De aanvraagformulieren en meer info over deze premie vind je bij de netbeheerder Fluvius, die je kunt contacteren op het nummer 078/35.35.34 of via premies@fluvius.be.
B. Premie of krediet voor het verbeteren van de energieprestatie
1. De EPC-labelpremie
Als je van je woning of appartement met een slechte energieprestatie binnen de vijf jaar een woonst maakt met een aanzienlijk verbeterd EPC-certificaat, kun je vanaf 2021 een premie krijgen tot wel 6.000 euro. De exacte bedragen variëren van het EPC-label dat je woning of appartement voor de werken heeft en het label dat je er nadien op mag kleven, maar ook het feit of je een beschermde afnemer bent of niet speelt mee.
2. Het renteloos renovatiekrediet
Sinds dit jaar kun je tot slot samen met je hypothecair krediet een renteloos renovatiekrediet afsluiten als je een woning met een slechte energieprestatie koopt en die prestatie binnen de vijf jaar aanzienlijk verbetert. Hoe ‘aanzienlijk’? Wel, voor eengezinswoningen moet je je engageren om van een label E of F naar een label A, B of C te gaan. Voor appartementen moet je het plan opvatten om een label D, E of F te transformeren tot label A of B.
Benieuwd welke voorwaarden er nog gelden, en welke bedragen je precies renteloos kunt lenen? Je leest er alles over op https://www.energiesparen.be/renteloos-renovatiekrediet