Hybride verwarmen met vloeibare brandstof en warmtepomp/zonneboiler

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, hebben we innovatieve manieren nodig om onze woning te verwarmen zonder onze planeet te belasten. Hybride verwarming is dan ook erg in trek. Maar wat is hybride verwarmen precies? En waarom zou je overwegen om mazout of koolstofarme vloeibare brandstof te combineren met hernieuwbare energiebronnen? Lees snel meer.

Wat is hybride verwarmen?

Hybride verwarmen combineert een klassieke energiebron, zoals een vloeibare brandstof, met een hernieuwbare energiebron, bijvoorbeeld zonne-energie of warmte uit de buitenlucht. Zo combineren mensen hun verwarmingsketel (die al dan niet werkt op koolstofarme brandstof) steeds vaker met een zonneboiler en/of warmtepomp.

Een intelligent beheersysteem bepaalt welke energiebron op welk moment wordt gebruikt. Die keuze hangt af van:

  • de buitentemperatuur,

  • de gevraagde warmte,

  • de energieprijzen

  • en de CO2-uitstoot.

Hybride verwarmen met warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt gratis omgevingswarmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater. Om die energie om te zetten in warmte voor je woning en eventueel sanitair warm water, draait de warmtepomp op elektriciteit. Idealiter is de verhouding:

  • 75% hernieuwbare energie uit de omgeving

  • 25% elektriciteit

Kan je warmtepomp op koudere dagen de warmtevraag niet aan? Dan springt je cv-ketel bij. Een hybride verwarmingssysteem wisselt zo voortdurend tussen energiebronnen, en kiest daarbij altijd de voordeligste optie. In oude, minder doorgedreven geïsoleerde woningen zal de cv-installatie wat vaker aanslaan dan in nieuwe of grondig gerenoveerde woningen.

Met bestaande of nieuwe verwarmingsketel

Hybride verwarmen met een mazoutketel en een warmtepomp kan op twee manieren. Ofwel koppel je een warmtepomp aan je bestaande ketel ofwel investeer je in een volledig nieuwe hybride installatie. Bekijk samen met een erkend expert de beste optie voor jouw woning. In onze adressengids vind je zeker een technicus (een Expert4Fuels) in je buurt.

Let op: sinds 2022 geldt in Vlaanderen een verbod op nieuwe stookolieketels — tenzij je woning niet aansluitbaar is op het aardgasnet (dit betekent: geen aardgasnet voor je deur of aan de overkant van de straat).

Hoe werkt een warmtepomp?

Zoals je weet, gebruikt een warmtepomp energie uit de omgeving. Maar hoe verloopt het verwarmingsproces precies? Een compressor drijft de onttrokken energie uit de omgeving op tot een hogere temperatuur. Met die warmte-energie wordt het cv-water opgewarmd, dat zich vervolgens door buizen en radiatoren in je woning verspreidt.

Hybride verwarmen met zonneboiler

Een verwarmingsketel combineren met een zonneboiler, kan ook. Je cv-ketel staat dan in voor de verwarming en de zonneboiler neemt de productie van je sanitair warm water op zich. Op extra zonnige dagen kan de zonneboiler ook het verwarmingswater voor je cv-installatie voorverwarmen en soms helemaal voorzien.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler maakt gebruik van thermische zonnepanelen, die zonlicht omzetten in warmte. Verwar ze niet met fotovoltaïsche zonnepanelen – die zetten zonlicht om in elektriciteit voor je huishoudapparaten en verlichting. Bij een zonneboiler wordt de warmte van de thermische zonnecollectoren naar een opslagvat gevoerd. Daarin wordt het warme water bewaard tot je het nodig hebt.

Waarom kiezen voor een zonneboiler?

Een zonneboiler die op je verbruik is afgestemd, kan in 60% van je jaarlijkse warmwaterbehoefte voorzien (en zelfs 100% tijdens de zomermaanden). Met een degelijk zonneboilersysteem en voldoende thermische zonnepanelen op je dak bespaar je elk jaar zo’n 200 tot 300 liter vloeibare brandstof.

Waarom hybride verwarmen?

Er zijn drie belangrijke voordelen aan hybride verwarmen: je kunt duurzamer verwarmen zonder ingrijpende renovaties, je comfort verhoogt en het rendement van je verwarming stijgt.

1. Duurzamer verwarmen (zonder renovatie) 

Als je voor je verwarming volledig wil vertrouwen op een elektrische ‘standalone’ warmtepomp, dan moet je wel bereid zijn tot een ingrijpende energetische renovatie. Voor dit systeem heb je vloerverwarming nodig en moet de warmtevraag namelijk beperkt blijven, en daar komen een serieuze investering en heel wat werkuren bij kijken. In vergelijking hiermee is een hybride installatie met een warmtepomp (en eventueel een zonneboiler) een eenvoudigere manier om snel duurzamer te verwarmen.

En wist je al dat je met een zonneboiler maar liefst 10% minder CO2 uitstoot dan met een condenserende verwarmingsketel op zich? Ook dat maakt de investering meer dan waard.

2. Hoger comfort 

Met hybride verwarming gun je jezelf alle comfort én een constante (kostenefficiënte) bevoorrading. De keuze voor hernieuwbare energie is een keuze voor duurzaamheid, maar het is je verwarmingsketel die ervoor zorgt dat je altijd een optimale temperatuur in huis hebt – zelfs op koude dagen.

Warmtepompen werken het best bij een watertemperatuur onder de 60 °C en een buitentemperatuur boven de 5 °C. Als je radiatoren hebt, zal die maximumtemperatuur van 60 °C echter niet volstaan. Op dat moment schiet je cv-ketel te hulp. Ook bij een grote vraag naar warm water komt de extra kracht van een klassieke energiebron handig van pas. Een zonneboiler voorziet op jaarbasis zo’n 60% van je sanitair warm water.

3. Beter rendement 

Met een hybride installatie vermijd je in de wintermaanden de pieken in vermogen die typisch zijn voor ‘stand alone’-warmtepompen. Stel dat 25% van alle gezinnen in ons land zou overstappen op een warmtepomp, dan zou ons elektriciteitsnet een extra vermogen moeten leveren dat gelijk is aan het vermogen van al onze huidige kerncentrales samen (Bron: Test Aankoop magazine n° 420, mei 2019). En daar komt dan nog eens de normale stroomvraag in de winter bovenop. Dat is duidelijk hét recept voor bevoorradingsproblemen.

Je hybride installatie (met warmtepomp en/of zonneboiler) heeft tijdens een koudere periode een hoger rendement, omdat je kunt terugvallen op drie energiebronnen: hernieuwbare energie uit de omgeving, vloeibare brandstof en in beperkte mate elektriciteit. Het systeem kiest altijd de voordeligste bron, waardoor je zeker bent van een optimaal rendement.

Hoeveel kost hybride verwarmen?

Een hybride verwarmingsinstallatie is in eerste instantie niet goedkoop.

  • Als je je oude verwarmingsketel vervangt door een nieuwe condensatieketel met een zonneboiler, betaal je tussen de 7.500 en 10.000 euro.

  • Combineer je je nieuwe ketel met een warmtepomp, dan moet je op zo’n 10.000 à 15.000 euro rekenen.

  • Ga je voor het totaalplaatje, met een nieuwe verwarmingsketel, zonneboiler én warmtepomp? Dan ligt het prijskaartje rond de 20.000 euro.

Maar laat je niet afschrikken door deze kosten. Dankzij een hybride verwarmingsinstallatie bespaar je op je maandelijkse energiefactuur, zodat je de investering op termijn meer dan terugverdient.

Denk eraan dat je in Vlaanderen enkel een nieuwe mazoutketel mag plaatsen als je je woning niet kunt aansluiten op het aardgasnet.

Download onze toekomstgids

Wil je meer weten over duurzamer verwarmen? In onze digitale gids ‘Verwarmen met vloeibare brandstoffen: een blik op de toekomst’ lees je hoe jij je kunt voorbereiden op de energietransitie en stapsgewijs kunt evolueren naar futureproof verwarmen.

Download hier de gids