De voordelen van een hybride verwarmingssysteem dat de sterktes van stookolie combineert met die van een warmtepomp zijn legio. Met je warmtepomp, die je makkelijk kunt aansluiten op je bestaande verwarmingssysteem, gebruik je gratis warmte uit de omgeving, maar je stookolieketel springt bij op koudere dagen, zodat je altijd een aangename temperatuur in huis hebt. Dat je met mazout een plan B achter de hand houdt, is geen overbodige luxe, want een warmtepomp als ‘stand alone’-oplossing heeft enkele beperkingen. Zo heb je bijvoorbeeld elektrische energie nodig om warm water te produceren zodra de buitentemperatuur onder de 5°C zakt en je radiatoren meer dan 60°C vragen. Wil je mazout en een warmtepomp combineren tot een hybride systeem, dan weet je wellicht graag aan welke kosten je je mag verwachten. We zetten enkele scenario’s op een rij!

Kosten warmtepomp in combinatie met mazout

Een condenserende mazoutketel met een warmtepomp kost tussen € 10.000 en € 15.000. Die richtprijzen gaan uit van een nieuwe stookolieketel in combinatie met een lucht-waterwarmtepomp, maar houden geen rekening met installatiekosten, zoals werkuren, het leggen van leidingen, elektriciteitswerken en het aanvragen van de nodige attesten.

Premies voor warmtepompen

Dat klinkt als een flinke hap uit je budget, maar weet dat de overheid en de netbeheerder duurzame verwarmingskeuzes ondersteunen. Zo kun je een aantal premies aanvragen voor je warmtepomp:

  1. Bij de netbeheerder kun je terecht voor een premie voor je warmtepomp – tenminste als die geïnstalleerd werd door een aannemer met een bekwaamheidscertificaat, en als je lucht-waterwarmtepomp een A+-label draagt of je geothermische warmtepomp een A++-label.
  2. Ook bepaalde gemeentes en provincies reiken premies uit voor de installatie van een warmtepomp. Energiesparen.be heeft een handige subsidiemodule waar je meer informatie vindt over de mogelijkheden in jouw woonplaats.
  3. En tot slot kun je je warmtepomp deel laten uitmaken van je totaalrenovatiebonus, op voorwaarde dat je op vijf jaar tijd nog minstens twee andere energiebesparende werken uitvoert (uit een lijstje van zeven).

Energie besparen met je hybride installatie

Een hybride installatie bespaart je energie. Om te beginnen ligt het rendement van een nieuwe stookolie-installatie in combinatie met een warmtepomp hoger dan dat van een oude verwarmingsketel. Als je je ketel vervangt door een condensatieketel, dan verbruik je op koude dagen sowieso 30% minder energie dan met je oude verwarmingsketel. Op warmere dagen helpt de warmtepomp je bovendien een handje, zodat je jaarenergieverbruik zelfs een duik neemt van 60% in vergelijking met een oude verwarmingsketel. Ook wordt je CO2-uitstoot gehalveerd.

Het studiebureau Deplasse & Vennoten berekende de globale kosten over vijftien jaar in een bestaande woning en kwam de conclusie dat de warmtepomp als ‘stand alone’-oplossing opnieuw niet aantrekkelijk is. Als je je bestaande woning uitrust met een hybride systeem met een stookolie-condensatieketel en warmtepomp, ligt de CO2-uitstoot bijna een derde lager dan met een 100% elektrische warmtepomp en dat voor de helft van het budget!

Deze berichten zijn misschien interessant