Wil je milieuvriendelijk verwarmen, maar kun je niet van nul beginnen, omdat je een bestaande installatie hebt om rekening mee te houden? Niet getreurd, want ook dan heb je nog tal van interessante opties. In dit artikel gaan we bijvoorbeeld dieper in op de combinatie van de elektrische warmtepomp lucht/water met een stookolie-installatie – een hybride installatie, met andere woorden, die je heel wat voordelen oplevert.

Werking van een warmtepomp lucht/water

Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om gratis warmte uit de directe omgeving te halen. In het geval van een warmtepomp lucht/water is dat uit de lucht. Een speciale vloeistof transporteert de warmte van de bron naar de pomp en draagt ze over aan het verwarmingscircuit. Een warmtepomp lucht/water geeft haar warmte af aan de verwarming of aan het sanitair water. Er bestaan daarnaast warmtepompen die hun warmte niet uit de lucht halen, maar bijvoorbeeld uit de bodem (de geothermische warmtepompen).

De prijs en het rendement van een lucht/water-warmtepomp

De prijs en het rendement van een warmtepomp verschilt van soort tot soort. Zo zijn aerothermische warmtepompen (lucht/lucht of lucht/water) goedkoper in aankoop dan geothermische warmtepompen. Daartegenover staat dan weer wel dat die laatste soort een hoger rendement heeft. Als je de prijs van een warmtepomp voor het eerst opzoekt, is dat soms even schrikken. Een warmtepomp vraagt een grote investering, maar je haalt er ook heel wat uit. Zo is een warmtepomp goed voor het milieu én voor je portefeuille. De initiële investering verdien je terug door de energie die je bespaart. Bovendien heb je recht op een aantal premies die kunnen helpen om de kosten te drukken.

Geen nadelen aan je warmtepomp dankzij een hybride systeem

Een van de nadelen van een lucht/water-warmtepomp is dat het rendement in de winter lager ligt. Als het buiten koud is en er een hoge warmtevraag is door de radiatoren, werkt de warmtepomp weinig efficiënt om de warmte op te wekken. Daarom is het zeker een goed idee om te kiezen voor de combinatie van een warmtepomp met een stookolieketel. Dat levert je een flinke besparing op, want je stookolieketel treedt pas in werking als je warmtepomp niet meer voldoende warmte uit de omgeving kan halen (en op gure winterdagen is het natuurlijk extra belangrijk om het thuis lekker warm te hebben). Een hybride systeem spreekt bovendien steeds de energiebron aan met de laagste energiekost, rekening houdend met de energieprijzen op dat moment. Het systeem evalueert zo zelf welke optie gezien de omstandigheden het zuinigst is – de warmtepomp of de stookolieketel. Een hybride installatie heeft tot slot een kleinere impact op het milieu, omdat de CO2-uitstoot lager is dan bij een klassieke verwarmingsinstallatie.

Warmtepomp lucht-water: voor bestaande verwarmingsinstallaties

Waar een warmtepomp op zich het best werkt met vloerverwarming, is dat bij een hybride systeem niet uitsluitend het geval. Dit systeem, dat het water voor je verwarmingsinstallatie goedkoop verwarmt, kun je namelijk probleemloos aansluiten op je bestaande radiatoren of je vloerverwarming. Verder kun je het bijvoorbeeld nog aansluiten op de bestaande leidingen van je zwembadverwarming om je zwembadwater te verwarmen.

Deze berichten zijn misschien interessant