Vloerverwarming en co: welk warmteafgiftesysteem past bij je stookoliecondensatieketel … en warmtepomp?

Voor wie gaat bouwen of grondig renoveren, liggen alle opties open – ook op het vlak van verwarming. Imiteer je de gezelligheid van een houtkachel graag met behulp van een pelletkachel? Laat je een stookoliecondensatieketel plaatsen? En opteer je vervolgens voor radiatoren, convectoren of vloerverwarming? In dit artikel gaan we dieper in op de keuze voor een condensatieketel en vloerverwarming, radiatoren of convectoren. Bovendien bespreken we de mogelijkheid om die ketel op termijn te combineren met een warmtepomp tot een hybride installatie.

Stap 1: een stookoliecondensatieketel installeren

Financieel de beste keuze

Informazout gaf het onafhankelijk studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten de opdracht om verschillende renovatiescenario’s naast elkaar te leggen. Het bureau ging uit van een bestaande woning met drie gevels van 180 m² met twee verdiepingen, een gezin van vier personen, een warmtebehoefte van 28.000 kWh per jaar en een warmwaterbehoefte van 35 liter van 65°C per persoon (goed voor 2.100 kWh per jaar). Uit hun objectieve vergelijking – op basis van verschillende parameters, waaronder de gemiddelde prijs voor elke soort brandstof en de levensduur van de installatie – bleek dat een stookoliecondensatieketel financieel het voordeligst is over een periode van vijftien jaar. Maar wat combineer je nu het beste met zo’n condensatieketel?

Condensatieketels: perfect te combineren met radiatoren of vloerverwarming

Typisch voor condensatieketels is dat ze werken op lage temperaturen om energieverliezen tot een minimum te beperken. Een condenserende ketel recupereert de warmte in de rookgassen door ze af te koelen tot onder de 48°C (in plaats van ze zomaar te laten ontsnappen via de schoorsteen).

Je kunt een condensatieketel perfect combineren met vloerverwarming, waarbij de vertrek- en retourtemperatuur altijd onder die 48°C ligt, maar ook met radiatoren, waarbij je ketel gedurende meer dan 98% van het stookseizoen evengoed zal condenseren. Het werkingsregime van een installatie met radiatoren heeft enkel hoge temperaturen nodig bij de meest extreme buitencondities, bij de zogenaamde ‘referentiebuitentemperatuur’. Die extreme situatie komt in amper twee procent van het stookseizoen voor, met als gevolg dat je niet altijd hoge watertemperaturen nodig hebt. Een condenserende ketel zal dus ruim voldoende kunnen condenseren in combinatie met radiatoren.

Convectoren met condensatieketel? Niet altijd een goed idee

Convectoren werken met warme lucht, terwijl radiatoren gebruikmaken van stralingswarmte. Klassieke convectoren vragen hoge vertrektemperaturen, waardoor de combinatie met een condensatieketel geen optimaal rendement oplevert. Hedendaagse convectoren hebben die hoge temperaturen echter niet nodig: deze zogenaamde ‘LT-convectoren’ kun je dus wél gebruiken samen met een condenserende ketel, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is. Convectoren kunnen namelijk zeer snel warmte opnemen en weer afgeven.

Stap 2: combineren met een warmtepomp naar een hybride verwarming

Enorme energiebesparing

Nadat je de eerste stap hebt gezet – namelijk je warmtevraag hebt verminderd door efficiënter te stoken – en misschien weer wat hebt gespaard, kun je overwegen om de combinatie met hernieuwbare energie te maken, zoals met een warmtepomp. Door je ketel te vervangen door een condensatieketel verbruik je op koude dagen al 30% minder dan met een oude verwarmingsketel. Op warmere dagen doet een warmtepomp vervolgens erg efficiënt haar werk, zodat je jaarenergieverbruik zelfs met 60% daalt in vergelijking met de startsituatie van een woning met een oude verwarmingsketel.

Hybride verwarming werkt zowel met radiatoren als vloerverwarming

Het voordeel van een hybride verwarming in de vorm van een ketel- en warmtepompcombinatie is dat je bij een renovatie je bestaande cv-installatie niet hoeft te vervangen. Ze werkt perfect met je bestaande radiatoren of vloerverwarming. Dit in tegenstelling tot een ‘mono-energetische’ warmtepomp die enkel goed werkt in combinatie met vloerverwarming en na een doorgedreven isolatie van je woning. Neem een installateur in de arm met ervaring in hybride systemen om na te gaan of je woning geschikt is om over te stappen op dit type verwarming.

Deze berichten zijn misschien interessant