Er zijn goede combinaties – mozzarella en tomaat, bijvoorbeeld – en er zijn tópcombinaties, zoals die van een condensatieketel op stookolie met een zonneboiler of een warmtepomp. Zo’n hybride verwarming is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook bijzonder zuinig. Zolang de zon schijnt (in het geval van een zonneboiler) of zolang het buiten warm genoeg is (in het geval van een warmtepomp) geniet je namelijk van hernieuwbare energie. Pas wanneer het te koud wordt om je warmtepomp efficiënt te gebruiken of er niet meer voldoende zonne-energie is, treedt je stookolieketel in werking. Als je dan ook nog eens een moderne condensatieketel in je bezit hebt, dan weet je helemáál zeker dat je installatie zuinig is. Lijkt deze duurzame manier van verwarmen misschien iets voor jou? Hier vind je een korte checklist waaruit je het antwoord meteen kunt afleiden.

Je bent milieubewust

Wil je iets doen om de opwarming van de aarde mee een halt toe te roepen? Met een hybride systeem draag je je steentje bij, want de hernieuwbare energie van een zonneboiler zorgt voor heel wat minder stookolieverbruik en CO2-uitstoot. Met een hybride installatie bestaande uit een condensatieketel en een zonneboiler stoot je zo’n 10% minder CO2 uit dan met een condensatieketel op zich. En dat percentage loopt nog op tot 30% als je kiest voor de combinatie van een warmtepomp en een condensatieketel (opnieuw in vergelijking met een condensatieketel op zich).

Je bent zuinig

De meeste Belgen zijn milieubewust, maar willen daarvan niet al té veel negatieve gevolgen ondervinden in hun portemonnee. Zo blijkt uit onderzoek dat maar liefst 40 procent van de bevolking zijn of haar huis met zonne-energie zou verwarmen als budget geen probleem was. De basisinvestering speelt met andere woorden een grote rol, maar die wordt gecounterd door het rendement dat ze oplevert. Voor wie zijn oude mazoutinstallatie wil vervangen door een nieuwe blijkt de combinatie van een stookoliecondensatieketel met een zonneboiler de duurzame keuze, met een jaarlijkse kost van € 3.467 over een periode van vijftien jaar (daarbij werd rekening gehouden met de aankoop- en onderhoudskosten, de brandstofkost en de financieringskost).

Je oude installatie is aan vervanging toe

Dat je een perfect functionerende installatie niet zomaar overboord wil gooien om milieubewuster te gaan verwarmen, kunnen we perfect begrijpen. Maar begint je oude installatie mankementen te vertonen, of komen er bij een controle toch problemen aan het licht? Dan is je installatie misschien aan vervanging toe en kun je maar beter meteen investeren in nieuwe condenserende stookolieketel in combinatie met een zonneboiler. Zo’n hybride verwarming staat garant voor comfortabel én zuinig verwarmen.

Je maakt werk van premies voor je hybride verwarming

Zeker als je iemand bent die netjes zijn documenten indient om premies te ontvangen, zit je goed met een hybride installatie. De overheid neemt namelijk tal van maatregelen om milieubewuster verwarmen te ondersteunen. Informeer je bijvoorbeeld over de premies voor het plaatsen van een zonneboiler in combinatie met stookolieverwarming.

Deze berichten zijn misschien interessant