Hybride verwarming: iets voor jou? Dat kom je hier te weten

Ga terug naar het overzicht
Hybride
hybride verwarming

Er zijn goede combinaties – mozzarella en tomaat, bijvoorbeeld – en er zijn tópcombinaties, zoals ofwel stookolie en een zonneboiler ofwel stookolie en een warmtepomp. Zo’n hybride verwarming is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook bijzonder zuinig. Zolang de zon schijnt (in het geval van zonneboiler) of zolang het buiten warm genoeg is (in het geval van een warmtepomp) geniet je namelijk van hernieuwbare energie. Pas wanneer het te koud wordt om je warmtepomp efficiënt te gebruiken of er niet meer voldoende zonne-energie is, treedt je stookolieketel in werking. Is deze duurzame manier van verwarmen misschien iets voor jou? Hier vind je een korte checklist waaruit je het antwoord meteen kunt afleiden.

Je bent milieubewust én zuinig

De meeste Belgen zijn milieubewust, maar willen daarvan niet al té veel negatieve gevolgen ondervinden in hun portemonnee. Zo blijkt uit onderzoek dat maar liefst 40 procent van de bevolking zijn of haar huis met zonne-energie zou verwarmen als budget geen probleem was. De basisinvestering speelt met andere woorden een grote rol, maar die wordt gecounterd door het rendement dat ze oplevert. Voor wie zijn oude mazoutinstallatie wil vervangen door een nieuwe blijkt de combinatie van een stookolie condensatieketel met een zonneboiler de duurzame keuze, met een jaarlijkse kost van €3.212 over een periode van 15 jaar (daarbij werd rekening gehouden met de aankoop- en onderhoudskosten, de brandstofkost en de financieringskost).

Je oude installatie is aan vervanging toe

Dat je een perfect functionerende installatie niet zomaar overboord wil gooien om milieubewuster te gaan verwarmen, kunnen we perfect begrijpen. Maar begint je oude installatie mankementen te vertonen, of komen er bij een controle toch problemen aan het licht? Dan is je installatie misschien aan vervanging toe en kun je maar beter meteen investeren in hybride verwarming – met alle voordelen van dien.

Je maakt werk van premies

Zeker als je iemand bent die netjes zijn documenten indient om premies te ontvangen, zit je goed met een hybride installatie. De overheid neemt namelijk tal van maatregelen om milieuvriendelijk verwarmen te ondersteunen. Informeer je bijvoorbeeld over de premies voor het plaatsen van een zonneboiler in combinatie met stookolieverwarming.

Gerelateerde berichten

Er zijn bepaalde topcombinaties, en die van stookolie en een zonneboiler is daar eentje van. Voor...
We zoomen in op geothermische warmtepompen, die warmte uit de bodem halen, en leggen uit waarom de...