Wie duurzaam wil leven, hoeft zijn eigen elektriciteit niet al trappend op te wekken. Ook om duurzaam te verwarmen, zijn er tegenwoordig tal van comfortabele en milieuvriendelijke opties beschikbaar, zoals boilers die werken op zonne-energie of warmtepompen die energie uit de omgeving halen. Die hernieuwbare energiebronnen laten zich prima combineren met een mazoutinstallatie die de zwakke schakels opvangt, bijvoorbeeld bij koude temperaturen.

Warmtepomp in een bestaand huis: combineren met mazout

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zoals een geothermische warmtepomp of een lucht/water-warmtepomp. Welke pomp je ook kiest, je mazoutketel blijf cruciaal als back-up. Zonder de steun van stookolie vangen de meeste warmtepompen de vraag op door elektrisch bij te verwarmen. En dat merk je natuurlijk aan je hoge energierekening. In een nieuwe woning liggen alle opties open, maar misschien wil je wel een warmtepomp in je bestaande woning installeren? Wanneer je de bestaande cv-ketel in je woning combineert met een warmtepomp, spreken we van hybride verwarming. In dit artikel lees je meer over de werking van waterpompen, en hieronder vertellen we je waarop je moet letten als je een warmtepomp wil installeren in je bestaande huis.

Efficiëntste werking op lage temperatuur

Warmtepompen werken het beste op lagere temperatuur, wat betekent dat de aanvoertemperatuur van het water dat naar de radiatoren of vloerverwarming gaat, maximaal 55° C bedraagt. Voor een warmtepomp is het ook aangewezen om het temperatuurverschil tussen je warmtebron (de buitenlucht, de bodem of het grondwater, afhankelijk van het type warmtepomp waarvoor je kiest) en je verwarmingssysteem (vloerverwarming of radiatoren) zo klein mogelijk te houden. Het verwarmingssysteem dat al in je bestaande woning aanwezig is, speelt dus een belangrijke rol. Bovendien moet je woning goed geïsoleerd zijn voor een optimaal resultaat.

Warmtepomp ideaal in combinatie met vloerverwarming

Omwille van die lage temperatuur combineer je warmtepompen idealiter met vloerverwarming. Dit verwarmingssysteem heeft tal van voordelen. Zo is vloerverwarming ruimtebesparend en zuinig en verdeelt dit systeem de warmte gelijkmatig over je huis. De gezelligheid van lekker warme voeten in de winter hoeven we niet meer aan te kaarten, toch?

Een warmtepomp aansluiten op bestaande cv?

Als je bestaande woning radiatoren heeft, is een warmtepomp alleen niet voldoende om de woning te verwarmen gedurende het ganse stookseizoen. Om de warmtepomp  een bestaande woning energiezuinig te laten verwarmen, gebruik je ze bij voorkeur in het tussenseizoen, wanneer de warmtevraag niet al te groot is. Je stookolieketel helpt je door de koudste winterdagen.

Twijfel je nog? Hier kom je te weten of een warmtepomp iets voor jou is!

Deze berichten zijn misschien interessant