Een warmtepomp voor je bestaande woning? Dit zijn de aandachtspunten

Ga terug naar het overzicht
warmtepomp bestaande woning

Wie duurzaam wil leven, hoeft zijn eigen elektriciteit niet al trappend met de fiets op te wekken. Er zijn tegenwoordig tal van comfortabele en milieuvriendelijke opties beschikbaar, zoals zonne-energie of energie die je met een warmtepomp uit de omgeving haalt. Die hernieuwbare energiebronnen laten zich prima combineren met een mazoutinstallatie die de zwakke schakels opvangt, bijvoorbeeld bij een lucht/water-warmtepomp als de buitentemperatuur onder de 5°C zakt. Zonder de steun van stookolie vangen de meeste warmtepompen de vraag op door elektrisch bij te verwarmen, wat uiteraard niet goedkoop is. In een nieuwe woning liggen alle opties open, maar misschien wil je weten of je ook in je bestaande woning een warmtepomp kunt laten installeren. We doen het antwoord uit de doeken!

Efficiëntste werking op lage temperatuur

Warmtepompen werken het beste op lagere temperatuur, wat betekent: minder dan 60°C. Daarom is het aangewezen om het temperatuurverschil tussen je warmtebron (de buitenlucht, de bodem of het grondwater, afhankelijk van het type warmtepomp waarvoor je kiest) en je verwarmingssysteem (vloerverwarming of radiatoren) zo klein mogelijk te houden. Het verwarmingssysteem dat al in je bestaande woning aanwezig is, speelt dus een belangrijke rol. Bovendien moet je woning goed geïsoleerd zijn voor een optimaal resultaat.

Warmtepomp ideaal in combinatie met vloerverwarming

Omwille van die lage temperatuur, combineer je warmtepompen idealiter met vloerverwarming. Dit verwarmingssysteem heeft tal van voordelen, zoals het feit dat het ruimtebesparend en zuinig is, en het de warmte gelijkmatig over je huis verdeelt. Over de gezelligheid van warme voeten in de winter hoeven we het niet meer te hebben, toch?

En wat met radiatoren?

Als je bestaande woning traditionele hogetemperatuurradiatoren heeft, is een warmtepomp uitgesloten. Overgedimensioneerde radiatoren of lagetemperatuurradiatoren zijn dan weer wél geschikt om te combineren met een warmtepomp.

Om de warmtepomp energiezuinig te laten verwarmen in een bestaande woning, gebruik je ze bij voorkeur in het tussenseizoen, wanneer de warmtevraag niet al te groot is. Je stookolieketel helpt je wel door de koudste winterdagen.

Gerelateerde berichten

We stellen je graag een energietransitieplan op maat voor, een ‘persoonlijk klimaatplan’ waarmee...
Hoor je abnormale geluiden in je radiatoren? Of warmen sommige radiatoren snel op en andere bijna...