Alles wat je moet weten over een geothermische warmtepomp

Ga terug naar het overzicht
Hybride
geothermische warmtepomp

Denk je eraan je stookolieketel te vervangen? Dan is het wellicht interessant om te weten dat hoogrendementsketels perfect te combineren zijn met hernieuwbare energie. Daarbij denk je misschien meteen aan zonne-energie – en dat is inderdaad een prima optie – maar ook met warmtepompen doe je moeder natuur én je portemonnee een plezier. Zo’n warmtepomp werkt volgens het algemene principe dat ze de energie voor warmte grotendeels onttrekt uit de omgeving en niet uit een brandstof of een andere energiedrager. Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt, bijvoorbeeld aerothermische die hun warmte uit de buitenlucht halen en inzetten voor je verwarming of je sanitair water. In dit artikel leggen we de focus op geothermische warmtepompen, die hun naam te danken hebben aan het feit dat ze warmte uit de bodem halen.

De soorten geothermische warmtepompen

Een geothermische warmtepomp haalt warmte uit de bodem via een buizennetwerk, om het daarna te gebruiken voor je verwarming of je sanitair water. Er bestaan twee soorten geothermische warmtepompen, verticale en horizontale, en ze hebben elk hun voor- en nadelen.

 • Een verticale grondwaterwarmtewisselaar:
  • Voordeel: je hebt er geen groot oppervlak voor nodig, dus zelfs in een kleine stadstuin kun je dit systeem laten installeren.
  • Nadeel: dit type is duurder door de boringen die ervoor nodig zijn. Een verticale grondwaterwarmtewisselaar werkt immers op basis van buizen met sondes die warmte tot wel honderd meter diep uit grond halen.
 • Een horizontale grondwaterwarmtewisselaar:
  • Voordeel: dit systeem is goedkoper dan een verticale grondwaterwarmtewisselaar.
  • Nadeel: het netwerk van buizen ligt bij dit systeem één meter onder de bodem en bestrijkt een ruim oppervlak. Je tuin moet met andere woorden groot genoeg zijn en idealiter nog niet aangelegd.

Tip: hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem, hoe lager het energieverbruik van de warmtepomp, en dus hoe groter de winst. Combineer een warmtepomp daarom bij voorkeur met een verwarmingssysteem op lage temperatuur. Dit kan vloer- of wandverwarming zijn, maar ook overgedimensioneerde radiatoren zijn een optie.

De onderdelen van een geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp bestaat uit een aantal vaste onderdelen.

 • Een verdamper: deze warmtewisselaar geeft de bodemwarmte door aan de vloeistof in de warmtepomp (een vloeibaar koudemiddel).
 • Een compressor om het gasvormig koudemiddel samen te drukken, waardoor de druk stijgt en ook de temperatuur van het koudemiddel stijgt.
 • Een condensor: een warmtewisselaar die de warmte van het samengedrukte gas doorgeeft aan het water van de centrale verwarming en de boiler, waardoor het water op temperatuur komt. Het gasvorming koudemiddel koelt vervolgens af en wordt weer vloeistof.
 • Een expansieventiel om de vloeistof terug naar het pompsysteem te sturen.

Eén plus één is soms meer dan twee

Een warmtepomp laat zich, zoals gezegd, perfect combineren met stookolie tot een hybride verwarmingsinstallatie. Mazout doet daarbij dienst als een plan B, in die zin dat je stookolieketel alleen in werking treedt als het buiten te koud is.

 • Bivalente parallelle werking: beide systemen werken samen. De warmtepomp blijft met andere woorden doorwerken als de stookolieketel in actie komt, zelfs in de winter.
 • Bivalente alternatieve werking: als de stookolieketel wordt ingeschakeld, wordt de warmtepomp helemaal uitgeschakeld.

Lijkt een geothermische warmtepomp jou wel wat? Let op: je hebt er wel een bouwvergunning voor nodig, dus informeer tijdig bij je gemeente.

Gerelateerde berichten

Stookolie als energiebron gaat al een hele tijd mee, maar… er zit ook toekomst in. Om te beginnen...
Stookolie maakt continu veranderingen door. Zo is het zwavelgehalte van de brandstof op een halve...