Je energieverbruik naar beneden schroeven is allang geen overbodige luxe meer, en we willen met z’n allen toch duurzamer gaan verwarmen. Een warmtepomp kopen is dan een goeie zet, zeker als je die combineert met jouw vertrouwde stookolieketel. Je bespaart er veel energie mee, terwijl je toch niets aan comfort hoeft in te boeten. Hoe dat kan? Lees hier alles over de werking van warmtepompen, en over de slimme combinatie van een warmtepomp met mazout!

Verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte aan haar directe omgeving. Afhankelijk van de bron (de bodem, de lucht of het grondwater) zijn er verschillende soorten warmtepompen waaruit je kunt kiezen:

  • Lucht/lucht-warmtepomp: dit type pomp haalt warmte uit de buitenlucht en blaast die opgewarmd in de woning.
  • Lucht/water-warmtepomp: ook deze pomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, maar ze geeft de (verhoogde) warmte daarna af aan het verwarmingswater.
  • Water/water-warmtepomp: dit soort warmtepomp wordt weinig gebruikt in particuliere woningen. Ze heeft een nabijgelegen meer of rivier nodig om water uit op te pompen. De pomp vangt de warmte uit het water op en loost het koude water na gebruik weer in het meer of de rivier.
  • Bodem/water-warmtepomp: dit type warmtepomp, ook wel een geothermische warmtepomp genoemd, gaat gepaard met een ondergronds buizennetwerk. Door die buizen loopt een vloeistof die warmte aan de grond onttrekt – om die vervolgens af te geven aan het verwarmingswater van de woning. Je hebt de keuze uit een horizontaal buizennetwerk (ideaal als de tuin groot genoeg is) of een verticaal buizennetwerk (via een diepteboring).

Ongeacht het type warmtepomp bevat ze een vloeistof om de warmte van bij de bron naar de pomp te brengen. De pomp drijft de warmte op en draagt ze over aan het verwarmingscircuit (denk aan radiatoren of vloerverwarming) via een warmtewisselaar.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp steunt op vier onderdelen.

  • Verdamperhaalt de warmte uit de vloeistof door verdamping.
  • Compressor: drukt de damp samen en doet zo de temperatuur stijgen.
  • Condensor: door een koelvloeistof condenseert de damp en geeft hij zijn warmte af aan het verwarmingssysteem.
  • Ontspanner: de gecondenseerde vloeistof keert terug naar het pompsysteem.

Verwarmen met warmtepomp? Wat dacht je van hybride verwarmen …

Dat een warmtepomp kopen een flinke investering vergt, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar er zijn wel significante prijsverschillen tussen de warmtepompsystemen. Zo zijn lucht/water-warmtepompen bijvoorbeeld goedkoper dan bodem/water-warmtepompen. Maar let op, als het buiten echt koud is, ligt het rendement van een lucht/water-warmtepomp vrij laag en komt een extra verwarmingsbron goed van pas.

Wist je dat je een warmtepomp uitstekend kunt combineren met een stookolieketel? Wil je in je bestaande woning je energieverbruik en CO2-uitstoot snel doen verminderen, en is een grondige energetische renovatie financieel niet haalbaar, dan is een hybride verwarming alvast een prima idee. Je woning op die manier verwarmen biedt niets dan voordelen: het is milieuvriendelijk én je hoeft veel minder te investeren. Het zal je dan ook niet verbazen dat zes op de tien Belgen gelooft in zo’n energiemix voor de verwarming van hun woning?

Deze berichten zijn misschien interessant