Energiepremies 2020: waar heb je recht op?

Ga terug naar het overzicht
Prijs
energiepremies 2020

Al lijkt het nieuwe jaar intussen niet meer zo nieuw, toch heeft het misschien nog een paar verrassingen in petto. Want wist jij al dat 1 januari niet alleen dé datum bij uitstek is voor goeie voornemens (misschien eindelijk eens werk maken van die radiatorfolie?), maar ook om de regels rond energiepremies nog eens op te frissen? Zo zijn er nog steeds premies te krijgen voor individuele investeringen als dak-, muur- en vloerisolatie en kun je voor minstens drie investeringen uit een vastgelegd pakket van zeven de totaalrenovatiebonus aanvragen (in dit pakket zit onder meer een premie voor warmtepompen vervat).

De Vlaamse renovatiepremie voor ketelvervanging

De Vlaamse renovatiepremie werd in 2019 vernieuwd.

  • De renovatiepremie is bestemd voor particulieren. De gerenoveerde woning moet in het Vlaamse Gewest liggen en op de datum van de aanvraag minstens dertig jaar oud zijn. De werken moeten voltooid zijn op het tijdstip van de aanvraag.
  • Voor werken aan de centrale verwarming bedraagt de premie maximaal 1.500 of 2.250 euro (afhankelijk van je inkomen heb je recht op 20% of 30% van maximaal 7.500 euro kosten, exclusief btw). 
  • Voor de plaatsing van een verwarmingsketel op stookolie met hoog rendement (met Europees energielabel B of A) kom je in aanmerking voor een premie in de categorie "cv-werken". Een rekenvoorbeeld: voor een hoogrendementsketel van 5.000 euro (exclusief btw) betekent een renovatiepremie van 30% dat je 1.500 euro krijgt.

Alle detailinfo vind je op de website van de Vlaamse overheid

Premies voor hybride installaties met warmtepompen en zonneboilers

Een hybride verwarmingsinstallatie – d.w.z. de combinatie van mazout en hernieuwbare energie – heeft niets dan voordelen. In ons dossier over duurzaam verwarmen lees je er alles over. Maar misschien schrikt het prijskaartje je af. Gelukkig kun je ook in 2020 rekenen op heel wat steun van de overheid in de vorm van premies voor hernieuwbare energie.

Premie voor zonneboiler

Voor de installatie van zonneboilers voor warm water en/of ruimteverwarming in bestaande woningen en nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag tot 31 december 2013 geeft het Vlaamse Gewest een premie van 550 euro per vierkante collectoroppervlak, tot maximaal 2.750 euro of 40% van je factuur. De zonneboiler moet het Solar Keymark label hebben, en de installatie moet gebeuren door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid van zonneboilers (Rescert). De aanvraagformulieren en meer info over deze premie vind je bij de netbeheerder Fluvius, die je kunt contacteren op het nummer 078/35.35.34 of via premies@fluvius.be.

Gemeentelijke premies

Tot slot zijn er bepaalde gemeentes of provincies die premies uitreiken voor de installatie van een zonneboiler of warmtepomp. De subsidiemodule op Energiesparen.be geeft je hier een helder beeld van, want je kunt er zoeken op je woonplaats.

De totaalrenovatiebonus

We kondigden het al aan in onze inleiding: de totaalrenovatiebonus – een bonus die boven op de individuele premies komt – is ook nog een optie in 2020. Om aanspraak te maken op zo’n totaalrenovatiebonus moet je op vijf jaar tijd werk maken van minstens drie energiebesparende ingrepen uit een lijst van zeven, die onder meer dak- of vloerisolatie, hoogrendementsglas en een ventilatiesysteem omvat, maar ook de plaatsing van een warmtepomp. Het exacte bedrag hangt af van de uitgevoerde werken, en varieert van 1.250 tot 4.750 euro in woningen, en de helft hiervan in appartementen.
 

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...