De ideale temperatuur voor elke kamer in huis

Ga terug naar het overzicht
Prijs
ideale temperatuur

De ene heeft in de winter genoeg aan een dun paar handschoenen tijdens een wandeling of op de fiets, de andere stapt de auto niet in zonder twee dikke truien over elkaar aan te trekken. Welke temperatuur we ‘comfortabel’ vinden, is voor iedereen weer een beetje anders. Dat is meteen ook de reden waarom het zo moeilijk is om de temperatuur op de werkplek zo te regelen dat elke collega zich erin kan vinden. Toch bestaan er enkele handige vuistregels om in elke ruimte de ideale temperatuur te creëren – gelukkig maar! We zetten ze voor jou op een rijtje.

De beste kamertemperatuur

De ‘beste kamertemperatuur voor iedereen’ bestaat niet, maar er zijn wel richtwaarden die je helpen om het thuis comfortabel te hebben. Een temperatuur die tussen 19 en 22 graden ligt, is de gulden middenweg. Om uit die temperatuurzone de waarde te kiezen die het best bij jou past, moet je jezelf afvragen hoe actief je in huis bent. Als je graag lange uren heerlijk in de zetel doorbrengt, is een iets hogere temperatuur aangenamer. Ben je daarentegen iemand die niet kan stilzitten en die ’s avonds nog wat op de hometrainer trapt, de woonkamer ijverig opruimt of de was opvouwt, dan mag de verwarming wellicht wat lager.

De ideale temperatuur: afhankelijk van de ruimte!

Niet alleen de bewoners hebben een invloed op wat een aangename temperatuur is; ook het type kamer speelt een belangrijke rol. Niet elke ruimte moet namelijk even warm zijn om comfortabel aan te voelen.

  • De woonkamer is de plek waar je tot rust komt, tv kijkt of wat op de laptop tokkelt. De meeste mensen vinden 20 graden voor deze ruimte ideaal.
  • De keuken hoeft niet zo fel verwarmd te worden. Omdat er stoom uit je potten ontsnapt, warmte uit de oven komt en je vaak druk bezig bent met af te wassen of groentes te snijden, is een temperatuur van 18 graden optimaal.
  • Ook de slaapkamer verwarm je beter niet te hard, want dat komt je nachtrust niet ten goede. Je opteert het best voor een temperatuur die ergens tussen de 14 en 16 graden ligt.
  • De badkamer mag dan weer wat warmer zijn – zo’n 23 graden. Maar let er wel op dat je de temperatuur enkel laat stijgen wanneer je de ruimte ook effectief gebruikt! Een douche nemen of je klaarmaken duurt niet zo erg lang, en wanneer je daarmee klaar bent, mag de badkamer gerust weer een beetje afkoelen.

En het milieu?

Je eigen comfort is natuurlijk belangrijk, want in het salon zitten bibberen is allesbehalve gezellig. Verlies echter ook het milieu niet uit het oog! Door de verwarming een graadje lager te zetten, bespaar je algauw 7% energie – en toch is het temperatuurverschil zo klein dat je er amper iets van zult merken.

Gerelateerde berichten

Van plan om mazout te bestellen? Weet dat je de financiële druk kunt verlichten door gespreid te...
Overweeg je een nieuwe mazoutketel of liever een hybride installatie, maar heb je geen idee van de...