Warmtepomp lucht-water, iets voor jou?

Ga terug naar het overzicht
warmtepomp lucht

Wil je milieuvriendelijk verwarmen, maar kun je niet van nul beginnen, omdat je een bestaande installatie hebt om rekening mee te houden? Niet getreurd, want ook dan heb je nog tal van interessante opties. In dit artikel gaan we bijvoorbeeld dieper in op de combinatie van een warmtepomp lucht-water met een stookolie-installatie – een hybride installatie, met andere woorden, die je heel wat voordelen oplevert.

Werking warmtepomp

Een warmtepomp haalt gratis warmte uit de directe omgeving. In het geval van een warmtepomp lucht-water is dat uit de lucht. Een speciale vloeistof transporteert de warmte van de bron naar de pomp en draagt ze over aan het verwarmingscircuit. Een warmtepomp lucht-water geeft haar warmte af aan de verwarming of aan het sanitair water. Er bestaan daarnaast warmtepompen die hun warmte niet uit de lucht halen, maar bijvoorbeeld uit de bodem (de geothermische varianten), maar het systeem met de laagste investering is aerothermisch.

Warmtepomp lucht-water: voor bestaande verwarmingsinstallaties

Is je woning al uitgerust met radiatoren of vloerverwarming? Dan is een warmtepomp lucht-water ideaal. Dit systeem, dat het water voor je verwarmingsinstallatie goedkoop verwarmt, kan namelijk probleemloos aangesloten worden op de bestaande leidingen van je radiatoren of je vloerverwarming. Verder kun je het bijvoorbeeld nog aansluiten op de bestaande leidingen van je zwembad om je zwembadwater te verwarmen.

De voordelen van een hybride systeem

De combinatie warmtepomp en stookolieketel biedt veel voordelen. Ze levert je een flinke besparing op, want je stookolieketel treedt pas in werking als je warmtepomp niet meer voldoende warmte uit de omgeving kan halen (en op gure winterdagen is het natuurlijk extra belangrijk om het thuis lekker warm te hebben). Een hybride systeem spreekt bovendien steeds de energiebron aan met de laagste energiekost, rekening houdend met de energieprijzen op dat moment. Het systeem evalueert zo zelf welke optie gezien de omstandigheden het zuinigst is – de warmtepomp of de stookolieketel. Een hybride installatie heeft tot slot een kleinere impact op het milieu, omdat de CO2-uitstoot lager is dan bij een klassieke verwarmingsinstallatie.

Gerelateerde berichten

Deze hernieuwbare vloeibare brandstoffen bestaan al en het zal niet zo lang meer duren voor ze op...
Hernieuwbare vloeibare brandstoffen bieden bevoorradingszekerheid en zijn betaalbaar. Ontdek hoe ze...