De verschillende soorten mazoutbranders en hun werking

Ga terug naar het overzicht
werking mazoutbrander

De verschillende soorten mazoutbranders en hun werking

Vandaag de dag zijn er een heleboel verschillende soorten mazoutbranders op de markt: van blauwe vlambranders tot grijze vlambranders of Low-NOx-branders. Deze hedendaagse branders optimaliseren hun verbranding en beperken daardoor de uitstoot van schadelijke stoffen. Zo bewijzen ze het milieu een dienst: ze veroorzaken namelijk nog nauwelijks roetvorming, CO of stikstofdioxiden. Daardoor is bovendien ook het onderhoud van deze mazoutbranders een pak eenvoudiger geworden. We leggen de werking van de populairste types even uit.

De werking van een brander

Om warmte uit mazout vrij te maken, moet de brander mazout vergassen of verstuiven, om zo het contactoppervlak tussen de lucht en de brandstof te vergroten en de vloeistof in vergaste of verstoven vorm te ontsteken met een elektrische vonk. Dit leidt tot vlamvorming. De vrijgekomen warmte moet vervolgens overgedragen worden op een warmtegeleidende vloeistof (water, bijvoorbeeld). Dit gebeurt via de ketel, die de rol van warmtewisselaar op zich neemt.

Soorten mazoutbranders

Net zoals je bij mazouttanks heel wat opties hebt (je hebt de keuze uit een boven- of ondergrondse tank, om maar meteen het belangrijkste verschil te noemen), bestaan er allerlei soorten mazoutbranders, elk met hun eigen werking.

Blauwe vlambrander

De blauwe vlambrander is een erg populaire mazoutbrander: dit technologische hoogstandje veroorzaakt bijna geen roet of CO, omdat het de brandstof zo goed als volledig verbruikt. De bijna volledige vergassing van de verstoven brandstof zorgt voor een typisch blauwe vlam. Deze vlam heeft een lagere vlamtemperatuur, wat de vorming van stikstofoxide- of NOx tegengaat. Het geheim van de blauwe vlambrander zit in de interne (CO en roet) en externe (NOx) recirculatie van de warme verbrandingsgassen.

Low-NOx-brander of grijze vlambrander

De Low-NOx-brander (ook wel grijze vlambrander genoemd) gebruikt een nieuwe verbrandingstechniek om, zoals zijn naam doet vermoeden, minder NOx te creëren. Low-NOx-branders mengen de lucht en de brandstof op zo’n manier dat er een grotere vlam ontstaat, waardoor de hete delen van de vlam minder zuurstof bevatten en er minder hoge piektemperaturen ontstaan. Dit vertraagt de vorming van NOx, zonder evenwel aan verbrandingsefficiëntie in te boeten.

Gerelateerde berichten

Ga je een verwarmingsketel op stookolie kopen of verhuis je misschien naar een woning met een...
Is je verwarmingsketel aan vervanging toe en kijk je uit naar een nieuw exemplaar? Lees hier dan...