Misschien ben je je er goed van bewust dat het voordeliger is om grote hoeveelheden stookolie te bestellen (dat wil zeggen: meer dan 2.000 liter) en profiteer je daar al volop van. En/of misschien sla je altijd een groot aantal liters brandstof in als de stookolieprijs plots laag staat. Gelijk heb je! Maar natuurlijk moet je daarbij rekening houden met hoe snel je die mazoutvoorraad opgebruikt. Wat is eigenlijk de houdbaarheid van mazout? En wordt de brandstof na verloop van tijd misschien minder efficiënt? Je komt het hier te weten!

Houdbaarheid mazout: tot zes jaar

We kunnen je meteen geruststellen: voel je vrij om ineens flink wat liters stookolie te bestellen en die gedurende lange tijd te laten staan, want de houdbaarheid van mazout is vijf tot zes jaar. Je kunt de brandstof dus zonder problemen voor meerdere jaren bewaren. De exacte ‘levensduur’ hangt wel af van het soort mazout en de hoe hij wordt opgeslagen. Je hebt namelijk de keuze uit gewone mazout of mazout met additieven, en die laatste variant is bijvoorbeeld beter bestand tegen temperatuurschommelingen. De omstandigheden van opslag spelen dan weer een rol in die zin dat stookolie het langste meegaat als hij beschermd is tegen koude, zon en vochtigheid.

Laat je mazouttank regelmatig reinigen

Om de kwaliteit van je mazout te garanderen – nu en op de langere termijn – moet je je stookolietank om de vijf à tien jaar professioneel laten reinigen. Alleen met een propere kuip kun je namelijk vermijden dat er zich bezinksel ophoopt onderaan je tank. Die onzuiverheden kun je natuurlijk missen als kiespijn. In het slechtste geval veroorzaken ze verstoppingen in je leidingen. Laat daarom je stookolie leveren in een propere tank voor een betere prestatie én om de houdbaarheid van je mazout te verlengen.

Veilige opslag van mazout

De opslag van mazout is op en top veilig, ook als je de brandstof voor langere tijd bewaart. Maar na zes jaar laat je je tank het best leegmaken door een professional. Als je je tank regelmatig laat controleren, hoef je je weinig zorgen te maken. Ga wel na of je mazouttank een Optitank-kwaliteitslabel heeft. Dat bewijst dat de stookolietank geproduceerd is volgens strikt opgelegde normen. Een tank met zo’n kwaliteitslabel is gegarandeerd veilig door de dubbele bescherming en overvulbeveiliging.

Advies nodig?

Benieuwd welk type stookolie het beste bij je past? Probeer je niet blind te staren op de prijs, want een lagere prijs is vaak synoniem met een iets lager rendement, terwijl duurdere mazout meestal betere prestaties garandeert. Het loont natuurlijk wel de moeite om mazoutprijzen te vergelijken. Contacteer gerust een mazoutverdeler in je buurt voor meer advies.

Deze berichten zijn misschien interessant