De opslag van stookolie: hoe lang is mazout eigenlijk houdbaar?

Ga terug naar het overzicht
De opslag van stookolie

Misschien ben je je er goed van bewust dat het voordeliger is om grote hoeveelheden stookolie te bestellen (dat wil zeggen: meer dan 2.000 liter) en profiteer je daar volop van. En/of misschien wil je grote hoeveelheid inslaan wanneer de stookolieprijs plots laag staat. Gelijk heb je! Maar moet je daarbij eigenlijk rekening houden met hoe snel je die mazoutvoorraad weer opgebruikt hebt? Met andere woorden: hoe lang is mazout eigenlijk houdbaar? Wordt de brandstof na verloop van tijd misschien minder efficiënt? Je komt het hier te weten!

Stookolie jarenlang bewaren

We kunnen je meteen geruststellen: voel je vrij om flink wat liters mazout in te slaan en die gedurende lange tijd te laten staan, want stookolie kun je wel vijf tot zes jaar bewaren zonder problemen. De exacte ‘levensduur’ van de brandstof hangt wel af van het soort mazout en de omstandigheden waarin hij wordt opgeslagen. Je hebt namelijk de keuze uit gewone mazout of mazout met additieven, en die laatste variant is bijvoorbeeld beter bestand tegen temperatuurschommelingen. De omstandigheden van opslag spelen dan weer een rol in die zin dat stookolie het langste meegaat als hij beschermd is tegen koude, zon en vochtigheid.

Kuip regelmatig laten reinigen

Om de kwaliteit van je mazout te garanderen – nu en op de langere termijn – moet je je stookolietank om de vijf à tien jaar professioneel laten reinigen. Alleen met een propere kuip kun je namelijk vermijden dat er zich bezinksel ophoopt onderaan je tank. Die onzuiverheden kun je natuurlijk missen als kiespijn. Ze kunnen in het slechtste geval verstoppingen in je leidingen veroorzaken. 

Advies nodig?

Benieuwd welk type stookolie het beste bij je past? Probeer je niet blind te staren op de prijs, want een lagere prijs is vaak synoniem met een iets lager rendement, terwijl duurdere mazout betere prestaties garandeert. Contacteer gerust een mazoutverdeler in je buurt voor meer advies.

Gerelateerde berichten

Wat je in de zomer moet doen om minder energie te verbruiken? Begin met deze tips te lezen!
We trekken naar Duitsland om in te zoomen op de nieuwe vloeibare brandstoffen die je op termijn ook...