3 redenen waarom mazout een 100% veilige brandstofoplossing is

Ga terug naar het overzicht
Mythes
mazout veilig

Met mazout zit je veilig. Niet alleen beslis je met deze brandstof zélf wanneer je bijbestelt (lees: wanneer de prijs gunstig is) en kom je dus niet voor financiële verrassingen te staan; ook op andere vlakken is mazout een 100% veilige keuze. Hier ontdek je er alles over.

Kans op CO-vergiftiging verwaarloosbaar

CO of koolstofmonoxide ontstaat bij een slechte verbranding van mazout, maar ook van onder meer gas (aardgas en butaan- of propaangas), hout, kolen en petroleum. Koolstofmonoxide is onzichtbaar en reukloos, en werkt verstikkend. Gelukkig is het risico op koolmonoxidevorming – en dus koolstofmonoxidevergiftiging – bij mazout uiterst beperkt, omdat de moderne verwarmingsketels gepaard gaan met al even moderne verbrandingstechnieken. Ontstaat er toch koolstofmonoxide? Dan gaat dit bij stookolie gepaard met roet- en rookvorming, waardoor je installatie sowieso stilvalt. Dankzij deze extra veiligheid loop je geen enkel risico.

Mazout is veilig: geen ontploffingsgevaar

Bovendien is er geen ontploffingsgevaar als je verwarmt op mazout. Huisbrandolie is gemaakt van de minst ontvlambare stoffen van ruwe aardolie. Stookolie brandt alleen wanneer het verdampt, nooit in vloeibare toestand. De brandstof wordt in de meeste stookolieketels voorverwarmd en via een verstuiver in de vuurhaard van de verwarmingsketel gebracht. Pas bij contact met lucht kan de stookolie – in dampvorm – ontbranden. Je leest het al: er is een heel proces voor nodig om mazout te doen ontbranden. Mazout ontbrandt dus niet bij een normale omgevingstemperatuur. Het heeft een vlampunt hoger dan 55°C en kan dus perfect veilig worden gestockeerd.

Helemáál gerust dankzij verplicht onderhoud

Tot slot garandeert een regelmatig onderhoud van je installatie dat je veilig én zuinig verwarmt. Een MazoutExpert houdt je installatie in topvorm. Weet je niet of jouw installatie misschien aan een onderhoud toe is? Onze pagina over onderhoud vertelt je er alles over. Bovendien zorgen onze MazoutAlerts ervoor dat je het verplichte onderhoud nooit vergeet.

Gerelateerde berichten

Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast: je kunt tarieven vergelijken en...
Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken. Lees hier alles wat je moet weten over de...