Blauwe vlambrander: ontdek de stookoliebrander van dit moment

Ga terug naar het overzicht
blauwe vlambrander

Wie verwarmt op mazout, wil zijn verbranding optimaliseren en de uitstoot van schadelijke stoffen tot een minimum beperken om het milieu geen schade toe te brengen. Om tegemoet te komen aan die wensen, zijn de zogeheten groene branders in het leven geroepen: deze nieuwe types branders stoten nog nauwelijks CO of NOx (stikstofoxide) uit. Ook van roetvorming is amper sprake met zo’n groene brander. De blauwe vlambrander is een van de bekendste groene branders van het moment. We stellen hem graag aan je voor! 

De werking van een brander 

Om energie uit mazout vrij te maken, moet de brandstof vergast of verstoven worden. Als die verstoven of vergaste vloeistof in contact komt met een elektrische vonk, ontstaat er een vlam. Dit is de verdienste van de mazoutbrander. Vervolgens moet de opgewekte warmte nog overgebracht worden op een warmtegeleidende vloeistof. Die taak neemt de ketel dan weer voor zijn rekening. 

Blauwe vlambrander 

De blauwe vlambrander is een knap staaltje techniek, dat zo goed als geen CO of roet uitstoot. Die prestatie heeft deze brander te danken aan de recirculatie van de warme verbrandingsgassen: er vindt een interne recirculatie plaats van CO en roet, en een externe recirculatie van NOx. Dit betekent dat de verstoven brandstof tot het laatste beetje vergast wordt. Dit doet de vlamtemperatuur dalen, waardoor niet alleen het typische blauwe vlambeeld ontstaat, maar ook de vorming van NOx en roet de kop in worden gedrukt. En dat betekent minder milieuvervuiling én een pak minder onderhoudswerk. 

Overal toepasbaar 

Blauwe vlambrander past op oude en nieuwe ketels. Dat betekent dat je je bestaande installatie perfect met zo’n groene brander kunt uitrusten om hem milieuvriendelijker en rendabeler te maken. Neem gerust een MazoutExpert onder de arm om je te begeleiden. 

Gerelateerde berichten

Je warmtepomp koppelen aan je cv-ketel op mazout? Ontdek waarom dit een betere optie is dan een ‘...
We kunnen je de combinatie van een verwarmingsketel met warmtepomp aanraden. We geven je hier zes...