Een ketel die naargelang de warmtebehoefte een tandje bijsteekt of net zachter gaat branden: die handigheid bestond al voor wie op gas verwarmde, maar is nu ook beschikbaar voor stookoliegebruikers. Waarom zo’n modulerende stookolieketel voor jou goed nieuws is, lees je hier!

Hoe werkt een modulerende stookolieketel?

Om modulerende stookolieketels in de verf te zetten, moeten we ze uitspelen tegenover oudere ‘aan/uit-ketels’. Zoals hun naam doet vermoeden, draaiden de branders van die laatste ketels op vol vermogen tot de gewenste temperatuur bereikt was, om daarna volledig stil te vallen.

Het vermogen van een stookolieketel moduleren kan je op twee manieren: met trappen of traploos. Het verschil is vergelijkbaar met dat tussen een manueel geschakelde en automatisch geschakelde auto, waarbij trappen overeenstemmen met versnellingen, en een traploos systeem met een automaat.

Condenserende stookolieketels werken vaak met een ‘tweetrapsbrander’. Zo’n brander hoeft niet altijd op 100% te werken, maar zal zo lang mogelijk branden op een klein vermogen (40% à 60% van het volvermogen). Bij warmtevraag zal de brander opstarten in ‘de eerste trap’, dat wil zeggen: in klein vermogen. Als hij de gevraagde temperatuur niet binnen een bepaalde tijd kan bereiken, zal de brander overgaan naar ‘de tweede trap’ of een groot vermogen. Zoniet blijft hij werken in zijn eerste trap. Zo lang mogelijk de ketel laten werken op klein vermogen is het zuinigst.

Een modulerende stookolieketel gaat nog verder en stelt zijn vermogen voortdurend bij om precies voldoende warmte te kunnen leveren. Hij berekent zelf welke watertemperatuur nodig is in het cv-systeem om het gebouw warm te krijgen én te houden. Zo zal hij bijvoorbeeld ’s ochtends op zijn volle vermogen draaien en naarmate de kamertemperatuur stijgt zijn vlam verminderen (bijvoorbeeld tot 33% van het vermogen).

De voordelen van een modulerende stookolieketel

Het spreekt voor zich dat een ketel die zijn vermogen aanpast aan de vraag van het moment het zuinigst is: hij haalt meer rendement uit een laag stookvermogen. Daarnaast stoot hij minder schadelijke stoffen uit dan bijvoorbeeld aan/uit-ketels, die telkens opstarten en stilvallen. Om dezelfde reden slijten de onderdelen van een modulerende stookolieketel ook minder snel. De technicus moet bovendien geen klassieke afregeling doen van de lucht- en pompdruk: de elektronica van de ketel regelt de brander af.

Onder meer omdat de brander geïntegreerd zit in een modulerende ketel, is dit type ketel compacter. Tot slot hoeft een modulerende stookolieketel niet noodzakelijk omgevingslucht aan te zuigen via roosters of openingen in de muur. Bij een ‘gesloten’ opstelling kan hij de buitenlucht aanzuigen via de schoorsteen. Hierdoor werkt hij geruisloos én heb je een perfecte  controle over de aanzuiglucht.

De ideale combinatie?

Om optimaal van een modulerende stookolieketel te profiteren, combineer je hem het beste met:

  • een weersafhankelijke regeling, zodat het warmteverlies van het gebouw proactief berekend wordt op basis van de buitentemperatuur en je ketel zo nauwkeurig mogelijk wordt aangestuurd.
  • een binnenvoeler die de ketel aanstuurt op basis van de temperatuur in een referentielokaal.
  • thermostatische kranen, zodat je in ieder lokaal afzonderlijk de temperatuur kunt regelen.
  • een intelligente cv-pomp die het systeem bijvoorbeeld op constante druk aanstuurt door rekening te houden met het debiet in je installatie (het maakt een wereld van verschil of je al je radiatoren in huis opendraait of maar eentje).

Deze berichten zijn misschien interessant