Condensatieketel of lagetemperatuurketel: wat moet je kiezen?

Ga terug naar het overzicht
condensatieketel

Misschien viel het je al op toen je je cv-ketel wou vernieuwen: traditionele ketels ‘op hoge temperatuur’ zijn niet meer te verkrijgen. Enkel hoogrendementsketels zijn namelijk nog conform de ErP-regelgeving voor energie- en klimaatbescherming. Ga je daarbij dan voor dé norm met een condensatieketel (energielabel A) of kies je toch voor een lagetemperatuurketel (energielabel B)? Wij helpen beslissen!

De vele voordelen van een condensatieketel

Condensatieketels zijn natuurlijk niet zomaar de norm op vlak van hoogrendementsketels. Als je een zo’n ketel in huis haalt, zijn daar namelijk heel wat voordelen aan verbonden. Zo is de condensatietechnologie met een nuttig rendement tot 98% – de bovenste verbrandingswaarde kan de 100% niet overschrijden – zo’n 10% efficiënter dan een lagetemperatuurketel.

Hoewel het tegendeel soms beweerd wordt, laat een condensatieketel zich bovendien niet enkel goed combineren met lagetemperatuurinstallaties zoals vloerverwarming. Je kunt bijna altijd je radiatoren dus gewoon behouden bij de installatie van een condensatieketel. Radiatoren hebben namelijk enkel bij extreem winterweer, wat zo’n 2% van het stookseizoen uitmaakt, hoge temperaturen nodig om te kunnen condenseren.

Ook op vlak van plaatsing is een condensatieketel vaak een betere keuze dan een lagetemperatuurketel. Voor een lagetemperatuurketel moet je namelijk een dubbelwandige inox buis voorzien in de schouw, terwijl voor een condensatieketel een kunststofbuis volstaat. Die laatste is niet alleen goedkoper, maar ook eenvoudiger te plaatsen. Voor een condensatieketel moet je wel nog een afvoer voorzien voor het condenswater, maar in een particuliere woning mag die rechtstreeks op het rioleringsnet aangesloten worden.

Het enige nadeel van een condensatieketel ten opzichte van een lagetemperatuurketel is misschien het prijsverschil. Voor een condensatieketel moet je namelijk iets dieper in je buidel tasten dan voor een lagetemperatuurketel.

Wat is de beste keuze?

Kort samengevat heeft een lagetemperatuurketel een lage investeringskost, maar ook een lager rendement. Een condensatieketel vraagt initieel dan weer een iets grotere investering, maar die haal je er op termijn ook weer uit door z’n hoge rendement.

Wil je meer rendement halen uit je bestaande verwarmingsinstallatie? Ontdek hier welke aanpassingen je daarvoor moet doen!

Gerelateerde berichten

Je oude of energievretende cv-ketel vervangen? Met een moderne verwarmingsketel kun je duurzaam...
Een zonneboiler laten plaatsen? Goed idee! Maar die installatie is echt wel specialistenwerk. Lees...