Misschien viel het je al op toen je je cv-ketel wou vernieuwen: traditionele ketels ‘op hoge temperatuur’ zijn niet meer te verkrijgen. Enkel hoogrendementsketels zijn nog conform de ErP-regelgeving voor energie- en klimaatbescherming. Dé norm is een condensatieketel (energielabel A), die de warmte van de rookgassen terugwint. Zo’n installatie condenseert een deel van de waterdamp in de verbrandingsgassen en hergebruikt die vrijgekomen energie in het verwarmingscircuit. Je kunt ook kiezen voor een lagetemperatuurketel (energielabel B), die werkt zoals een klassieke verwarmingsketel, maar dan met een lage temperatuur van 45 à 55 °C. We helpen je belissen!

Voor we je meer uitleg geven, willen we je wijzen op de regelgeving rond nieuwe stookolieketels in Vlaanderen. Enkel als je je woning niet kunt aansluiten op het aardgasnet, mag je nog investeren in een hoogrendementsketel op mazout. In alle andere gevallen geldt er een plaatsingsverbod. In Wallonië of Brussel gelden deze beperkingen niet.

Lees snel meer over het verbod.

Lagetemperatuur- vs condensatieketel: de verschillen

De werking van een condensatieketel verschilt van die van een lagetemperatuurketel. Een condensatieketel op mazout is een efficiënte keuze omdat hij de warmte uit de rookgassen niet verloren laat gaan via de schoorsteen, maar grotendeels recupereert. Dit type hoogrendementsketel verbruikt minder en krijgt een energielabel A, wat ook goed is voor het milieu.

Het eco-aspect van een lagetemperatuurketel zit ‘m in het feit dat dit toestel het verwarmingswater op een veel lagere temperatuur produceert dan een traditionele ketel. Deze ketel houdt het water het grootste deel van de stookperiode op zo’n 45 tot 55 °C. Zo’n hoogrendementsketel heeft energielabel B.

De vele voordelen van een condensatieketel

Condensatieketels zijn natuurlijk niet zomaar de norm op vlak van hoogrendementsketels. Als je zo’n ketel in huis haalt, zijn daar namelijk heel wat voordelen aan verbonden.

  • Zo haalt de condensatietechnologie met een nuttig rendement tot 98% – de bovenste verbrandingswaarde kan de 100% niet overschrijden – zo’n 10% efficiënter dan een lagetemperatuurketel.
  • Hoewel het soms ten onrechte beweerd wordt, is een laagtemperatuurinstallatie zoals vloerverwarming geen noodzakelijke vereiste voor de goede werking van een condensatieketel. Je kunt bijna altijd je radiatoren dus gewoon behouden bij de installatie van een condensatieketel. Gewone radiatoren hebben namelijk enkel bij extreem winterweer, wat zo’n 2% van het stookseizoen uitmaakt, hoge temperaturen nodig om genoeg warmte af te geven in de ruimte waar ze zijn opgesteld.
  • Ook op vlak van plaatsing is een condensatieketel vaak een betere keuze dan een lagetemperatuurketel. Voor een lagetemperatuurketel moet je namelijk een dubbelwandige inox buis voorzien in de schouw, terwijl voor een condensatieketel een kunststofbuis volstaat. Die laatste is niet alleen goedkoper, maar ook eenvoudiger te plaatsen. Voor een condensatieketel moet je wel nog een afvoer voorzien voor het condenswater, maar in een particuliere woning mag die rechtstreeks op het rioleringsnet aangesloten worden.

Het enige nadeel van een condensatieketel ten opzichte van een lagetemperatuurketel is misschien het prijsverschil. Voor een condensatieketel moet je namelijk iets dieper in je buidel tasten dan voor een lagetemperatuurketel.

De prijs van een condensatieketel

Hoeveel je precies voor een condensatieketel betaalt, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Zo hebben onder meer de volgende factoren een invloed:

  • verwarm je enkel je woning met je condensatieketel, of ook je sanitair warm water?
  • heb je grootverbruikers in huis zoals een jacuzzi of een binnenzwembad?
  • hoeveel bedraagt de oppervlakte die je wil verwarmen?
  • hoe goed is je woning geïsoleerd?

Afhankelijk van je antwoorden verschilt het ketelvermogen dat je nodig hebt, en dus de prijs van je condensatieketel, maar de meeste modellen vertrekken vanaf 4.500 euro.

Premie voor je verwarmingsketel op stookolie

Voor de plaatsing van een verwarmingsketel met hoog rendement (met Europees energielabel B of A) kun je als particulier de Vlaamse renovatiepremie aanvragen. Hier zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan verbonden. De eerste is dat je woning in het Vlaams Gewest ligt en op het moment van de aanvraag minstens dertig jaar oud is. Je kunt de vernieuwde renovatiepremie ook pas aanvragen als de werken voltooid zijn. Een verwarmingsketel op stookolie met Europees energielabel A of B valt onder de categorie ‘cv-werken’, en afhankelijk van je inkomen krijg je er maximaal 1.500 of 2.250 euro voor terug.

Wat is de beste keuze?

Kort samengevat heeft een lagetemperatuurketel een lage investeringskost, maar ook een lager rendement. Een condensatieketel vraagt initieel dan weer een iets grotere investering, maar die haal je er op termijn ook weer uit door z’n hoge rendement.

Nog minder verbruik met zonne-energie

Tot slot kun je zelfs met een condensatieketel je verbruik nog verder doen zakken, dankzij de slimme combinatie met zonne-energie. Lees hierover zeker de getuigenis van installateur Arthur De Vos, die de eigenaars van een villa in Rijkevorsel aan een verbruiksdaling van maar liefst 30% hielp dankzij de combo van een condensatieketel en een zonneboiler.

Wil je meer rendement halen uit je bestaande verwarmingsinstallatie? Ontdek hier welke aanpassingen je daarvoor moet doen!

Deze berichten zijn misschien interessant