Wat zijn de voordelen van een lagetemperatuurketel?

Ga terug naar het overzicht
lagetemperatuurketel

Een verwarmingsketel is in huis simpelweg onmisbaar. Zonder zo’n ketel zou je de grootste moeite hebben om je binnentemperatuur op peil te houden. Maar de techniek staat niet stil: verwarmingsketels ondergingen een hele evolutie en worden steeds zuiniger. Zo maakte onder meer de lagetemperatuurketel zijn intrede. Deze steeds populairder wordende ketel is uiterst energiezuinig, maar gunt je toch een maximaal comfort. Hoor je het in Keulen donderen? Lees dan vooral verder!

Lagetemperatuurketel versus de klassieke verwarmingsketel

Zowel een lagetemperatuurketel als een klassieke verwarmingsketel verwarmen sanitair water en water voor de verwarming. Ze vervullen dus hetzelfde doel, maar tegelijk zijn ze erg verschillend. Zo moet een klassieke ketel zijn water altijd verwarmen tot 70 à 85 °C, om het daarna rond te pompen. Het ketelwater blijft dus constant op een hoge temperatuur, waardoor het rendement behoorlijk laag ligt. Een lagetemperatuurketel doet het anders … en beter!

De werking van een lagetemperatuurketel

Een lagetemperatuurketel werkt met een temperatuur van slechts 35 à 40 °C en garandeert toch een aangenaam binnenklimaat. Met dit type ketel lijd je veel minder energieverlies én geniet je een pak meer rendement (tot wel 90%). Maar om effectief te profiteren van de voordelen van een lagetemperatuurketel, moet je installatie er wel prima op afgesteld zijn. Wie op deze manier wil verwarmen, beschikt namelijk het best over een installatie met:

  • overgedimensioneerde radiatoren (in bestaande woningen is dat meestal het geval),
  • een perfect ingestelde keteltemperatuur (zo laag mogelijk of automatisch via een buitensensor),
  • een zeer nauwkeurig regelsysteem (zoals een kamerthermostaat met kleine temperatuursdifferentiaal (< 1 °C)),
  • een afvoer voor het condenswater uit de ketel.

 

In combinatie met hernieuwbare energie

Lagetemperatuurverwarming is vandaag de norm. Wil je je stookkosten nog verder terugdringen, of het milieu nog meer respecteren? Weet dan dat je je lagetemperatuurketel probleemloos kunt koppelen aan een zonneboiler

Gerelateerde berichten

In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...
Een warmtepompboiler is een soort lucht/water-warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt om zo...