Stookolieverbruik daalt met 30% dankzij condensatieketel en koppeling aan zonneboiler.

Ga terug naar het overzicht
testimonial mazout

Moet je je hele verwarmingsinstallatie vervangen als enkel de boiler defect is?

Dat vroeg de eigenaar van deze villa met yogazaal in Rijkevorsel zich af. Toen zijn boiler na meer dan 20 jaar trouwe dienst de geest gaf, werkte de verwarmingsketel nog perfect. Hij zat dus met een dilemma: enkel het defecte toestel vervangen of de volledige verwarmingsinstallatie renoveren? Daarom vroeg hij installateur J. De Vos & Zonen uit Malle om hem verschillende offertes te maken, zodat hij de zuinigste en milieuvriendelijkste optie kon kiezen.

We hebben de tijd genomen om de verschillende opties met alle pro’s en contra’s op een rijtje te zetten.
Arthur De Vos, MazoutExpert-installateur
testimonial huis mazout

Zoeken naar de beste combinatie

Bij een renovatie is het zeer belangrijk om de opstelling van de verwarmingsinstallatie goed te begrijpen. Als het gebouw een professionele ruimte heeft, zoals een yogazaal, moet dat grote volume het hele jaar door correct verwarmd worden. “We hebben drie kringen aangelegd: één voor de woning, één voor de yogaruimte en een derde voor de productie van sanitair warm water.” Elke installatie is uniek. Verschillende scenario’s onder de loep nemen is dus essentieel om tot een zuinige en efficiënte oplossing te komen.

Het is belangrijk dat een yogaruimte correct wordt verwarmd zodat de mensen er zich goed voelen.
Arthur De Vos

Condenserende stookolieketel en zonneboiler

De eigenaar wou zich niet tevreden stellen met het minimum, maar investeerde in de toekomst. Hij koos voor een condenserende stookolieketel De Dietrich Modulens O, gekoppeld aan een zuinige en milieuvriendelijke zonneboiler De Dietrich Trio TD 350. Die combinatie biedt twee grote voordelen:

  • Het stookolieverbruik daalde met 30%
  • Een duurzame energiemix

Vroeger verbruikte de eigenaar 3000 tot 3500 liter per jaar. Dat verbruik is dankzij de nieuwe condensatieketel met zo’n 1000 liter gedaald.

De eigenaar had al fotovoltaïsche zonnepanelen geïnstalleerd voor zijn elektriciteitsproductie en wou nog een stap verder gaan. Daarom koos hij voor de combinatie van een condensatieketel, een zonneboiler en een weersafhankelijke regeling voor een optimaal rendement.

De ondergrondse tank heeft een inhoud van 5000 liter. Dat biedt genoeg autonomie om de yogazaal lekker warm te houden.
Arthur De Vos

Een zonneboiler, hoe werkt dat?

Een zonneboiler is bijzonder zuinig. Een zonnecollector op het dak zet de zonnestralen om in warmte. Die warmte wordt doorgegeven aan een vloeistof, die op zijn beurt het water in het bovenste deel van de boiler verhit. Alleen als de vraag te groot is of als de zon niet genoeg kracht heeft, slaat de ketel aan.

De nieuwe verwarmingsketel staat op een klein verhoog om gemakkelijk aan de collectoren te kunnen.
Arthur De Vos

Goed raad van de broers De Vos

Kiest u ook voor een condensatieketel in combinatie met een zonneboiler? Voorzie dan een vuilafscheider, om vuildeeltjes uit het installatiewater van de verwarmingsinstallatie te verwijderen. Uw installatie zal u dankbaar zijn.
Guideo Saenen energie adviseur

Advies van de Informazout expert

Wilt u investeren in hernieuwbare energie? Wat dacht u van een zonneboiler? Het is de perfecte aanvulling op uw stookolieketel. Hij kan tot 60% van het water verwarmen met behulp van de zon. Hebt u meer warm water nodig, dan wordt de stookolieketel ingeschakeld. De perfecte combinatie!

Ga terug naar het overzicht