Vlaams verbod op plaatsing/vervanging stookolieketel vanaf 1 januari 2022: dit moet je weten.

Vlaams verbod op plaatsing/vervanging stookolieketel vanaf 1 januari 2022: dit moet je weten.

Het Vlaams Parlement heeft een verbod op de plaatsing/vervanging van stookolieketels goedgekeurd. Ben jij een van de 600.000 Vlaamse gezinnen die verwarmt op stookolie en zich afvraagt wat u als stookoliegebruiker daarover moet weten? Dan vind je hier de antwoorden op je vragen. 

Belangrijk punt: de beperkende regelgeving geldt enkel en alleen voor Vlaanderen. In Wallonië en Brussel blijft het toegestaan om een nieuwe stookolieketel te installeren in een nieuwbouwwoning en om een oude ketel te vervangen in een bestaande woning.

1. Kan ik mijn huidige stookolie-installatie blijven gebruiken?

Ja, de stookolievoorraden garanderen dat je nog lange tijd kunt blijven rekenen op je bestaande stookolie-installatie. Bovendien heeft een stookolieketel een indrukwekkende levensduur. Gemiddeld gaat zo’n ketel maar liefst dertig jaar mee – en er zijn er zelfs die nog ouder worden. Verder is het goed om te weten dat mazout niet de enige brandstof is die je in een stookolieketel kunt gebruiken. Koolstofarme vloeibare brandstoffen komen weldra op de markt en die kun je zonder extra installatiekosten gewoon gebruiken in je bestaande stookolieketel. Deze brandstoffen zijn hernieuwbaar, wat betekent dat ze onuitputtelijk zijn en tot 90% minder CO2 uitstoten.

2. Is je ketel vervangen nog toegestaan na 1 januari 2022?

Vanaf 1 januari 2022 mag je een stookolieketel in je bestaande woning nog vervangen door een nieuwe hoogrendementsketel op stookolie op voorwaarde dat die woning niet aansluitbaar is op het bestaande aardgasnet. In de praktijk betekent dat voor residentiële klanten: er ligt geen aardgas in de straat voor je deur en ook niet aan de overzijde van de straat.  

3. Mag ik mijn huidige ketel na 1 januari 2022 nog laten herstellen?

Bij een technisch mankement aan je ketel mag je afzonderlijke onderdelen nog laten repareren en vervangen. Je mag dus nog een nieuwe brander laten installeren, of onderdelen onder handen laten nemen zoals de regeling, de pomp of de elektrische componenten.

  • Op zoek naar een expert om je te helpen bij een ketelpanne? Via onze adressengids vind je een technicus met de juiste specialisatie bij jou in de buurt.

  • Raadpleeg onze installatiepagina om te weten te komen uit welke onderdelen jouw verwarmingsinstallatie zoal bestaat.
     

4. Mag ik mijn stookolietank na 1 januari 2022 nog door een nieuwe vervangen?

Ja, ook na 1 januari 2022 mag je een nieuwe opslagtank voor je bestaande stookolieketel laten installeren.

5. Is een stookolieketel in 2022 nog een optie bij nieuwbouw of een IER?

Nee, in nieuwbouwprojecten of bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) met een omgevingsvergunning aangevraagd na 1 januari 2022 mag je geen hoogrendementsketel op stookolie meer laten plaatsen.

6. Wie draagt de kosten voor de aansluiting op het aardgasnet?

Moet je overstappen op het aardgasnet, dan draag jij de kosten voor de voorbereidende werken voor de aansluiting zoals een sleuf graven of een wachtbuis plaatsen. Bovendien moet je een keuringsattest hebben dat bewijst dat de binneninstallatie voor aardgas technisch in orde is . Alleen als je dit attest kunt voorleggen, komt de netbeheerder je aansluiten op het aardgasnet.

7. Wat als ik een stookolieketel besteld heb in 2021 maar de installateur kan deze pas plaatsen in 2022?   

Omdat er eind 2021 uitzonderlijke leveringsproblemen zijn bij stookolieketels zal het VEKA in haar handhaving volgende toepassen voor stookolieketels met een bestelbon voor 19 november 2021:

  • Wanneer de plaatsing uitgevoerd wordt ten laatste op 31 maart 2022,  worden deze niet beboet.

  • Wanneer de plaatsing uitgevoerd wordt vanaf 1 april 2022, zal de eindgebruiker tegenargumenten bij het VEKA kunnen indienen als er een handhavingsprocedure zou volgen.

  • Voor het indienen van tegenargumenten kan u gebruik maken van informatie uit de documenten uw verwarmingsinstallateur (bestelhistoriek, andere documenten van de fabrikant enz …) . Het VEKA zal dan oordelen of de aangehaalde levertermijn na bestelling aanvaardbaar is.  

Deze berichten zijn misschien interessant