Moet je je verwarmingsketel vervangen omdat hij stilaan mankementen begint te vertonen, of kijk je uit naar een nieuw exemplaar omdat je dankzij onze tool ontdekt hebt dat je er veel mee kunt besparen? Dan wil je natuurlijk goed geïnformeerd beginnen aan je zoektocht naar een nieuwe verwarmingsketel. Weet je bijvoorbeeld wat een lagetemperatuur- of een condensatieketel op mazout precies is? Lees verder en ontdek alle antwoorden.

Let wel op: in Vlaanderen mag je een oude stookolieketel enkel vervangen door een nieuw exemplaar als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. In Wallonië of Brussel gelden deze beperkingen niet. Ontdek snel meer over de regelgeving in Vlaanderen.

Wat is een hoogrendementsketel?

De naam van een HR-ketel of hoogrendementsketel verraadt al voor een groot stuk waarin hij verschilt van een conventionele verwarmingsketel: hij heeft een hoger rendement Binnen de hoogrendementsketels onderscheiden we nog twee categorieën: de lage temperatuurketel (energielabel B) of de condensatieketel (energielabel A).

Wat is een lagetemperatuurketel?

Een lagetemperatuurketel is een warmtegenerator die zodanig ontworpen of uitgerust is dat de temperatuur van het verwarmingswater kan schommelen tussen 10°C en 75°C. Zo kan de verwarmingsinstallatie het grootste deel van de stookperiode op 45 - 55°C werken. Dit verlaagt de verliezen en komt je verbruik ten goede. Het rendement van een lagetemperatuurketel is echter lager dan dat van een condensatieketel, omdat hij niet condenseert.

Wat is een condensatieketel?

Een condensatieketel is een ketel die er door zijn bijzondere werking in slaagt om een stuk van de waterdamp in de verbrandingsgassen te condenseren (fossiele brandstoffen bestaan namelijk deels uit waterstof, en die wordt bij verbranding omgezet in waterdamp). Zo maakt de ketel energie vrij voor (her)gebruik in het verwarmingscircuit, terwijl oudere modellen de warmte van de uitlaatgassen gewoon verloren laten gaan via de schoorsteen. De temperatuur van de rookgassen die uit de schoorsteen komen, bedraagt zo’n 180°C met een oudere ketel (lees: een ketel van meer dan twintig jaar). Bij een condensatieketel is dat slechts 40°C. Het is meteen duidelijk dat je met die laatste optie veel minder energie verspilt.

De voordelen van een condensatieketel

Uit de werking die we hierboven beschreven, kun je al opmaken dat condensatieketels garant staan voor een laag energieverbruik en je dus toelaten om duurzaam te verwarmen. Zo’n ketels halen een indrukwekkend nuttig rendement tot 98%. Daarnaast hebben ze hun milieuvriendelijke imago te danken aan het feit dat ze de uitstoot van stikstofoxide en koolstofoxiden drastisch doen dalen.

Bovendien kun je een condensatieketel makkelijk combineren met een warmtepomp of zonneboiler tot een hybride installatie, waarmee je (gratis) hernieuwbare energie inzet. Tot slot zijn condensatieketels op mazout future proof. Je kunt er namelijk de future fuels of koolstofarme vloeibare brandstoffen in gebruiken die momenteel volop worden getest. FAMEBiomass-to-Liquid en HVO zullen op termijn dé opvolger worden voor de stookolie zoals we die nu kennen.

Deze berichten zijn misschien interessant