Hoogrendementsketels op mazout: lage temperatuur- of condensatie

Ga terug naar het overzicht
condensatieketel mazout

Moet je je verwarmingsketel vervangen omdat hij stilaan mankementen begint te vertonen, of kijk je uit naar een nieuw exemplaar omdat je dankzij onze tool ontdekt hebt dat je er veel mee kunt besparen? Dan wil je natuurlijk goed geïnformeerd beginnen aan je zoektocht naar een nieuwe verwarmingsketel. Weet je bijvoorbeeld wat een laag temperatuur- - of een condensatieketel op mazout precies is? Lees verder en ontdek alle antwoorden.

Wat is een hoogrendementsketel?

De naam van een HR-ketel of hoogrendementsketel verraadt al voor een groot stuk waarin hij verschilt van een conventionele verwarmingsketel: hij heeft een hoger rendement Binnen de hoogrendementsketels onderscheiden we nog 2 categorieën: de lage temperatuurketel (energielabel B) of de condensatieketel (energielabel A).

Wat is een lage temperatuurketel?

Een lage temperatuurketel is een warmtegenerator die zodanig ontworpen of uitgerust is dat de temperatuur van het verwarmingswater kan schommelen tussen 10°C en 75°C. Dergelijke werking laat toe dat de verwarmingsinstallatie het grootste deel van de stookperiode op een regime van 45 - 55°C werkt. Dit verlaagt de verliezen naar de omgeving en komt uw verbruik ten goede. Zijn rendement is echter lager dan een condensatieketel omdat hij niet condenseert.

Wat is een condensatieketel?

Een condensatieketel is een ketel die er door zijn bijzondere werking in slaagt om een stuk van de waterdamp in de verbrandingsgassen te condenseren (fossiele brandstoffen bestaan namelijk deels uit waterstof, en die wordt bij verbranding omgezet in waterdamp). Zo maakt de ketel energie vrij voor (her)gebruik in het verwarmingscircuit, terwijl oudere modellen de warmte van de uitlaatgassen gewoon verloren laten gaan via de schoorsteen. De temperatuur van de rookgassen die uit de schoorsteen komen, bedraagt zo’n 180 °C met een oudere ketel (lees: een ketel van meer dan twintig jaar). Bij een condensatieketel is dat slechts 40 °C. Het is meteen duidelijk dat je met die laatste optie veel minder energie verspilt.

De voordelen van een condensatieketel

Uit de werking die we hierboven beschreven, kun je al opmaken dat condensatieketels garant staan voor een laag energieverbruik en je dus toelaten om duurzaam te verwarmen. Zo’n ketels halen een indrukwekkend nuttig rendement tot 98%. Daarnaast hebben ze hun milieuvriendelijke imago te danken aan het feit dat ze de uitstoot van stikstofoxide en koolstofoxiden drastisch doen dalen.

Bovendien kun je een condensatieketel makkelijk combineren met een warmtepomp of zonneboiler tot een hybride installatie, waarmee je (gratis) hernieuwbare energie inzet. Tot slot zijn condensatieketels op mazout future proof. Je kunt er namelijk de future fuels of koolstofarme vloeibare brandstoffen in gebruiken die momenteel volop worden getest bij zo’n 100 testgezinnen, en die op termijn dé opvolger zullen worden voor de stookolie zoals we die nu kennen. Denk aan FAME, Biomass-to-Liquid of HVO.

Gerelateerde berichten

Een mazoutketel installeren blijft een slimme keuze. Uiteraard kun je zo’n klus zelf niet klaren,...
Een mazoutketel installeren blijft een slimme keuze. Uiteraard kun je zo’n klus zelf niet klaren,...
Een mazoutketel installeren blijft een slimme keuze. Uiteraard kun je zo’n klus zelf niet klaren,...