Zwembaden zijn allang niet meer alleen weggelegd voor wie in Zuiderse landen woont en zicht heeft op palmbomen en ander exotisch groen. Ook in ons land zijn ze in opmars. Natuurlijk blijft ons klimaat wat het is, en blijken vooral binnenzwembaden populair. Bovendien moet je zwembadwater verwarmd worden, want anders vind je wellicht enkel tijdens hittegolven liefhebbers voor een duik. Maar ook je poolhouse heeft verwarming nodig. Hoewel ze vaak over het hoofd wordt gezien, is de verwarming van die ruimte cruciaal. Beeld je maar eens in dat je na het zwemmen een douche moet nemen of je moet omkleden in een ruimte waar het onaangenaam kil is, of waar condens regeert. Aangenaam is anders!

 

Je zwembadwater verwarmen

Ben je op zoek naar een ideale manier om het geheel van je poolhouse, je zwembadwater én je douchewater efficiënt te verwarmen? Een thermisch opslagvat met intelligente sturing, waarop je een lucht-waterwarmtepomp en je stookolieketel aansluit, is een gedroomde oplossing. Zo’n warmtepomp onderscheidt zich namelijk op het vlak van duurzaamheid. Het systeem onttrekt warmte aan de buitenlucht, maar wanneer het buiten te koud wordt, treedt je stookolieketel automatisch in werking als een welgekomen ‘plan B’. Zo hou je je verbruik binnen de perken, zonder aan comfort te moeten inboeten.  

Condens bestrijden in je poolhouse

Poolhouseverwarming is niet alleen comfortabel (niemand staat graag te bibberen terwijl hij zich uit zijn koude, natte zwemkledij wurmt); het is zelfs onmisbaar als je condensatie wil vermijden en dus een gezond binnenklimaat wil garanderen. De warme, vochtige lucht die ontstaat wanneer je bijvoorbeeld een hete douche neemt na het zwemmen, condenseert onvermijdelijk tegen de koude ramen en muren van je poolhouse. En dat kan op termijn schimmelvorming in de hand werken. Idealiter stel je de ruimtetemperatuur steeds enkele graden hoger dan de zwembadtemperatuur in.

Je poolhouse of zwembadruimte kun je verwarmen met lucht afkomstig uit een luchtgroep. De lucht wordt dan warm gestookt via een gesloten circuit uit het intelligente vat (door de warmtepomp en indien nodig de stookolie-installatie). De verwarmingsleidingen blazen de warme lucht vervolgens via roosters uit. Om condens tegen te gaan, doe je er goed aan je roosters onder de ramen te installeren, zodat de hete lucht rechtstreeks langs die koude oppervlakken passeert.

Tot slot moet je niet alleen je zaakjes op orde hebben wat de verwarming van je poolhouse betreft; ook je isolatie moet goed zitten. Isoleer de zwembadkuip, de gevels van je zwembadruimte en het dak zorgvuldig om condens te vermijden. Blijft het moeilijk om de vochtigheid onder controle te houden, of merk je dat er hier en daar toch schimmel begint te ontstaan, dan kun je extra investeren in ontvochtiging door een extractierooster en een ontvochtigingsinstallatie te installeren.

 

Deze berichten zijn misschien interessant