Er zijn een aantal scenario’s te bedenken waarin je in aanraking komt met vervuilde stookolie. Je koopt bijvoorbeeld een woning met een mazoutinstallatie, maar de stookolie die nog overblijft in je tank is van zodanig slechte kwaliteit dat je ze niet meer kunt gebruiken. Of je vergat je stookolieketel uit te zetten tijdens een levering en het residu op de bodem van de kuip werd opgestuwd, waardoor je nu met vervuilde mazout in je tank en leidingen zit. Ook mogelijk: er ontstond condensatie in je tank, wat de groei bevorderde van micro-organismen die niet thuishoren in een verwarmingsinstallatie. Ontdek welke stappen je moet zetten om komaf te maken met vervuilde stookolie.

Vervuilde stookolie niet meer gebruiken

Vervuilde stookolie is niet onveilig, in die zin dat ze nog altijd niet tot ontploffingsgevaar leidt. Ook vervuilde mazout ontbrandt niet bij een normale omgevingstemperatuur (pas bij minstens 55 °C) én alleen in verdampte, nooit in vloeibare toestand (dat is de reden waarom er een verstuiver in je verwarmingsketel zit, en waarom de brandstof in de meeste stookolieketels wordt voorverwarmd). Wat vervuilde stookolie dan wél zo’n slecht nieuws maakt? De onzuivere deeltjes of sedimenten kunnen verstoppingen veroorzaken in je zuigleiding, de filter of de sproeier, en ze kunnen je installatie zelfs beschadigen

Je mazouttank reinigen

Voordat je weer met een schone lei (lees: schone mazout) kunt beginnen, moet je de vervuilde stookolie uit je reservoir laten pompen en je tank laten reinigen. Dit zijn de stappen die daarbij komen kijken:

  • de vervuilde mazout wordt opgezogen (inclusief het slib op de bodem) en afgevoerd via een tankwagen;
  • de tank wordt grondig gereinigd;
  • de tank wordt gecontroleerd op mankementen (denk aan sporen van corrosie of lekken);
  • na de check kun je met een gerust hart nieuwe stookolie in je tank laten pompen en zit je weer voor jaren goed.

Het spreekt wellicht voor zich, maar dit is geen klus waaraan je zelf mag beginnen. Je hebt speciale hulpmiddelen nodig, zeker als je een ondergrondse mazouttank hebt, maar ook met standaard schoonmaakmiddelen krijg je de klus uiteraard niet geklaard. Waar zou je bovendien blijven met de vervuilde stookolie? Je merkt het: een expert inschakelen is altijd de boodschap.

Op zoek naar een MazoutExpert?

Wil je je vervuilde mazout veilig laten afvoeren en je tank laten reinigen? Dan moet je op zoek naar een MazoutExpert met specialisatie reservoirs. Via onze handige adressengids heb je op een-twee-drie iemand gevonden. Geef je postcode in, en onze tool zoekt voor jou een expert in je buurt.

Deze berichten zijn misschien interessant