Woning met mazoutketel kopen: goed idee?

Ga terug naar het overzicht
Mythes
woning met mazoutketel

Een woning kopen is een behoorlijk grote stap, waar ook behoorlijk wat bij komt kijken. Je hebt natuurlijk oog voor de omgeving van de woning, want je wil geen uren onderweg zijn naar het werk, de school of de winkel. Daarnaast doe je er goed aan om te checken of het dak nog in goede staat is, of er nergens vochtproblemen zijn en of de akoestiek in orde is (en je met andere woorden geen last zult hebben van burenlawaai). Verder heb je nog een hele resem attesten op te vragen en te controleren, zoals het EPC, bodemattest en stedenbouwkundig uittreksel … en alsof dat nog niet genoeg is, is er nog de verwarmingsinstallatie om je over te buigen. We kunnen jammer genoeg niet meekijken door jouw ogen, maar we kunnen wél de voordelen opsommen van een woning met een mazoutketel.

Verwarmen op mazout: geen zorgen

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten – onbekend is onbemind – is verwarmen op stookolie verbazend makkelijk. Je bent namelijk volledig vrij om te bestellen wanneer jij wil én bij wie je wil, zonder dat je gebonden bent aan een contract met een vaste leverancier of andere verplichtingen. Betalen voor je mazoutlevering kun je in één keer doen of gespreid, zoals het jou financieel het beste uitkomt.

Stookolieketel: verplicht onderhoud

Het enige waar je aan moet denken als je een woning koopt met een stookolieketel, is het jaarlijkse onderhoud ervan door een MazoutExpert technicus, een erkend stookolietechnicus met ervaring die:

  • schouw of rookgasafvoer controleert en reinigt
  • de verluchting van de stookruimte bekijkt, om een goede aanvoer van verbrandingslucht te garanderen
  • de algemene staat van het stookolietoestel checkt
  • de stookketel reinigt
  • de verbranding controleert

 

Maar ook dat hoeft geen moeite te kosten. Schrijf je gewoon in op de gratis MazoutAlerts, en we sturen je automatisch een herinnering via sms of e-mail wanneer het tijd is voor de jaarlijkse controle.

De combinatie met hernieuwbare energie

Ben je milieubewust en wil je verder gaan dan seizoensgroenten kopen en de auto zo veel mogelijk verruilen voor de fiets? Dan nog is een woning met stookolieketel een goede keuze. Mazout is namelijk perfect combineerbaar met hernieuwbare energie. Je kunt bijvoorbeeld opteren voor een hybride installatie met thermische zonnepanelen of een warmtepomp.  

Gerelateerde berichten

Een eerste mazoutvoordeel? De prijs voor stookolie ligt niet vast: je kunt tarieven vergelijken en...
Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken. Lees hier alles wat je moet weten over de...