Mazoutlevering plannen? Hou rekening met vertragingen

Ga terug naar het overzicht
Prijs
mazoutlevering plannen

‘Business as usual’ is vandaag jammer genoeg voor niemand een optie. We zijn met z’n allen massaal aan het thuiswerken, we hebben onze familiebezoeken vervangen door videochats en houden op straat minstens anderhalve meter afstand van elkaar. Ook voor mazoutleveranciers zijn het speciale tijden. Ze blijven aan de slag, dus je kunt nog perfect stookolie bestellen. Ook van een voorraadprobleem is totaal geen sprake. Maar je moet wel rekening houden met vertragingen bij de levering.

Mazout bestellen: hou rekening met vertragingen

De stookolieprijzen staan momenteel erg laag. Je wil daarom misschien een bestelling plaatsen. Slim gezien natuurlijk, maar je bent niet de enige! Door de grote vraag, maar ook door de extra veiligheidsmaatregelen die de chauffeurs moeten nemen, lopen de levertermijnen op. Bovendien moeten leveranciers voorrang geven aan hulpdiensten, ziekenhuizen, gezondheidscentra, bejaardentehuizen en klanten die zonder mazout zitten. Er is helemaal geen voorraadprobleem, dus je hoeft je zeker niet ongerust te maken, maar je zal wellicht iets langer op je stookolielevering wachten dan je gewend bent. 

Bij voorkeur 2.000 liter of meer bestellen

Enerzijds doe je je voordeel met een grote bestelling. Vanaf 2.000 liter is de prijs voor mazout namelijk altijd lager. Anderzijds is het goed om op tijd te bestellen, of om te bestellen op het moment dat de prijs laag staat – zoals nu dus het geval is. Als je te lang wacht en het niveau in je tank te erg laat zakken, kan er namelijk bezinksel in je leidingen terechtkomen. Maak in elk geval goede afspraken met je leverancier over de uiteindelijke prijs, want door de langere levertijden en de prijsschommelingen (de stookolieprijs is beursafhankelijk) is het voor verdelers niet altijd makkelijk om meteen een definitief bedrag mee te geven.

Besteld? En hoe is het met je tank gesteld?

Je tank helemaal laten volgooien om dan te beseffen dat er iets aan schort? We hoeven je niet te vertellen dat dat geen ideaal scenario is. Als het al even geleden is dat je je tank nog hebt laten vullen of controleren, kijk je het best even na of ze nog wel voldoet aan de wettelijke normen.

Opgelet: je verwarmingsketel moet uit

Denk er tot slot aan om je stookolieketel uit te zetten tijdens en een tijdje na de levering. Anders loop je het risico dat het residu dat zich op de bodem van de kuip bevindt, wordt opgestuwd en verstoppingen veroorzaakt in de filter of de sproeier.

Gerelateerde berichten

Je woning energie-efficiënter maken vraagt vaak een behoorlijke investering. Wat zijn de opties als...
Hoge energieprijzen doen ons nadenken over onze verwarming. Wij maakten de berekening: je cv-ketel...