Je stookolieketel combineren met een warmtepomp? Dat kan!

Ga terug naar het overzicht
Hybride
stookolie en warmtepomp

Verwarm je op basis van stookolie, maar wil je je ecologische voetafdruk tot een minimum beperken? Dan biedt een aanpak waarbij je stookolie combineert met een warmtepomp voor jou de ideale oplossing. Geen idee hoe zo’n hybride systeem werkt en wat de voordelen precies zijn? Lees dan zeker verder!

 

Warmtepomp gecombineerd met stookolieketel: hoe werkt een hybride systeem?

De elektrische warmtepomp is ontwikkeld om warmte uit de omgeving (uit de lucht of uit de grond) te onttrekken. Ze dekt je behoeften aan verwarming en warm water gedeeltelijk, en de stookolieketel treedt pas in werking wanneer de warmtepomp niet meer volstaat. Zo vangt je stookolieketel de vraag naar warmte bijvoorbeeld op tijdens de koudste winterdagen. Op basis van de vraag naar warmte evalueert het controlesysteem permanent welke optie – de warmtepomp of de ketel – op dat moment de zuinigste en dus de meest milieuvriendelijke is.

De combinatie van deze twee systemen is verre van onlogisch. Wanneer het buiten koud is, zakt immers het rendement van de warmtepomp. Op dat moment is de behoefte aan verwarming het grootst. In die periode werkt het systeem dus haast uitsluitend op basis van stookolie. Maar wanneer de buitentemperatuur voldoende hoog is – in de zomer, maar ook op de meeste dagen tijdens de tussenseizoenen – wordt de warmtepomp hoofdzakelijk aangesproken.

 

Diverse types warmtepompen

Het is belangrijk om weten dat er diverse types warmtepompen zijn. Hieronder twee van de meest voorkomende:

  • Er bestaan enerzijds warmtepompen die hun warmte uit de grond halen via een horizontaal of verticaal leidingennet. Voor een horizontaal net van een doorsneewoning is een oppervlakte nodig van 200 à 500 m².
  • Anderzijds heb je warmtepompen die hun warmte aan de buitenlucht onttrekken. Zo’n installatie vergt relatief weinig plaats, maar de buitenunits ogen soms minder fraai en kunnen lawaai maken. Bovendien schommelt de temperatuur van de buitenlucht nogal en is de lucht net het koudst wanneer de behoefte aan warmte binnen het grootst is.

Wat zijn de voordelen?

Een hybride systeem doet een beroep op stookolie én op een hernieuwbare energiebron: de warmte uit de omgeving. Het rendement van zo’n installatie ligt dan ook hoger dan bij een klassieke verwarmingsketel. Om het in cijfers uit te drukken: een warmtepomp met een rendement of COP (“coefficient of performance”) van 4, produceert op 1 uur tijd 4 kWh energie en verbruikt daarbij 1 kWh elektriciteit. Concreet betekent dit dat de pomp 3 kWh energie uit de natuur haalt.

 

Daarnaast is een hybride systeem milieuvriendelijk, want je maakt deels gebruik van hernieuwbare energie (je warmtebehoeften worden immers gedekt met warmte uit de natuur). Je verbruikt minder stookolie en meer elektriciteit. Maar als je voor dit laatste groene stroom gebruikt, beschik je wel over een volledig hernieuwbare energie-installatie.

 

Hoe groot is het rendement?

Een hybride verwarmingsinstallatie zal zo’n 25 à 30% minder verbruiken dan een condensatieketel op stookolie, zo bleek uit een onderzoek van het consumentenmagazine Test-Aankoop.

 

Brengt het bijkomende kosten met zich mee?

Om te beslissen of de combinatie van een stookolieketel met een warmtepomp echt iets voor jou is, moet je de kostprijs van deze technologie afwegen tegenover je energiebesparing. Een offerte van je installateur geeft je hierover een indicatie.

Gerelateerde berichten

Stookolie als energiebron gaat al een hele tijd mee, maar… er zit ook toekomst in. Om te beginnen...
Stookolie maakt continu veranderingen door. Zo is het zwavelgehalte van de brandstof op een halve...