Je woning koolstofarm verwarmen? Deze praktijktests met (100%) HVO tonen dat het kan

Dat koolstofarme vloeibare brandstoffen een cruciale rol kunnen spelen in de energietransitie, bleek al uit onze twee pilootprojecten in België.We testten er mengsels van 80% mazout en 20% koolstofarme brandstof in de praktijk. In Oostenrijk gaan de pilootprojecten nog een stapje verder. Daar gebruiken ze geen mix met klassieke stookolie, maar 100% van de hernieuwbare brandstof HVO. En met succes. In dit artikel lees je er meer over.

Op naar een koolstofneutraal Europa

Europa is zeer ambitieus: tegen 2050 moeten we evolueren naar een koolstofneutrale samenleving. De verwarmingssector staat dus voor nieuwe uitdagingen. Een belangrijke maatregel is het energieverbruik verminderen door beter te isoleren en bestaande installaties te optimaliseren. Ook hernieuwbare energie kan nog breder geïntegreerd worden.

Maar om ambitieuze doelstellingen te behalen, moeten we ambitieuze acties ondernemen. Zoals bijvoorbeeld stookolie geleidelijk vervangen door milieuvriendelijke biobrandstoffen: HVO, FAME, Biomass to Liquid (BtL) of synthetische E-fuels.

100% HVO succesvol in de praktijk

IWO Österreich, de Oostenrijkse zusterorganisatie van Informazout, startte in 2018 over heel het land praktijktests om de inzetbaarheid van HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) te onderzoeken. Daarbij focust het vooral op de compatibiliteit met bestaande verwarmingsketels, waaraan vooraf niets aangepast werd. De met waterstof behandelde plantaardige olie werd gebruikt in dertien installaties, zowel in residentiële woningen als niet-residentiële gebouwen. Aan de tests werkten gevestigde ketelproducenten en energieleveranciers mee.

De eerste resultaten zijn hoopgevend, want toe nu toe is geen enkel probleem vastgesteld. Christian Ullrich, voorzitter van de technische commissie van Eurofuel en projectverantwoordelijke bij IWO Österreich, gaf in ons magazine ‘Verwarmingsinfo’ meer toelichting: “Alle parameters geven aan dat HVO beter presteert dan fossiele stookolie, ook inzake de CO2-emissies. In Ferndorf, bijvoorbeeld, hebben we de installatie van een gezinswoning omgeschakeld naar HVO. De test was interessant omdat de ketel de gemiddelde leeftijd had van een stookolieketel in Oostenrijk, namelijk 20 jaar. Enkel de brander was vijf jaar eerder vervangen. We zijn twee stookseizoenen verder en de cijfers liegen niet. De toch al lage NOx-uitstoot was nog met 60% gedaald. De CO-uitstoot was gedaald met 73%. De pompdruk kon worden verminderd van 12 tot 8 bar en het verbrandingsrendement steeg tot 97% (Hi). Resultaat: een lager verbruik en een langere levensduur voor het systeem. We hebben daarnaast geen verbrandingsresten of voortijdige slijtage vastgesteld.”[1]

Niet alleen een mix van stookolie en HVO is dus een optie voor particulieren, ook HVO op zich zouden we kunnen inzetten voor dagelijks gebruik. 

Informazout kijkt vooruit

Ook bij Informazout blijven we je informeren over de brandstoffen van de toekomst en de mogelijke toepassingen. Download onze gids over koolstofarme brandstoffen en krijg een blik op een duurzame verwarmingstoekomst.

Deze berichten zijn misschien interessant