Nee tegen CO2: duurzaam verwarmen met HVO

Ga terug naar het overzicht
koolstofarme brandstoffen HVO

Nee tegen CO2: duurzaam verwarmen met HVO

Tegen 2050 wil Europa volledig koolstofarm zijn. Zowel voor de transport- als de verwarmingssector is dat een serieuze uitdaging. Naast wind- en zonne-energie, dragen ook koolstofarme brandstoffen hun steentje bij. Die brandstoffen kun je opdelen in biofuels en e-fuels. E-fuels worden geproduceerd met behulp van wind- of zonne-energie. Biofuels of biobrandstoffen zijn dan weer gemaakt op basis van biomassa, plantaardige vetten en oliën of plantaardig afval, zoals bakolie. HVO is zo’n biobrandstof.

Hoezo, HVO?

HVO is de afkorting van Hydrotreated Vegetable Oil: met waterstof behandelde plantaardige olie. De olie is wat ze noemen een ‘drop-in’ product: je kunt HVO gewoon mengen met stookolie en het aandeel HVO gradueel verhogen, om uiteindelijk de stookolie zoals we die kennen te vervangen. Bovendien moet je geen aanpassingen aan je installatie uitvoeren om deze mix te gebruiken. Op dit moment lopen er al verschillende pilootprojecten bij particulieren met HVO in de verwarmingsinstallatie en de resultaten zien er goed uit. Dat belooft!

Minder CO2, da’s dik oké!

Het gebruik van HVO kan de CO2-uitstoot van je ketel serieus verlagen, zelfs als je met een mix van stookolie en HVO stookt. Zo stoot een nieuwe verwarmingsketel waarvan de brandstof voor 30% uit HVO bestaat, al 80% minder CO2 uit dan een oude installatie in een niet gerenoveerde woning. Als je de stookolie voor 50% vervangt door HVO, verlaagt de CO2-uitstoot zelfs met bijna 90%. Niet slecht, toch? Nog een voordeel: Bij het gebruik van HVO komt er niet meer CO2 vrij dan er opgenomen wordt tijdens de productie Net daarom wordt de brandstof koolstofarm genoemd omdat het gebruik ervan niet bijdraagt aan de klimaatverandering.

Gemakkelijk in gebruik

Dat je je installatie niet hoeft aan te passen, wisten we je al te vertellen. De HVO-levering is bovendien te vergelijken met die van stookolie, want ook HVO wordt met de tankwagen geleverd. En wat de opslag van HVO betreft? Ook daar komen geen extra investeringen bij kijken. Je kunt HVO gewoon in je opslagtank voor stookolie bewaren. Nóg milieuvriendelijker verwarmen? Ook met HVO kun je kiezen voor hybride verwarming en je installatie bijvoorbeeld combineren met een warmtepomp. Je zult je CO2-uitstoot én je energiefactuur verder zien dalen. Win-win!

Meer weten?

Bekijk deze verhelderende video over HVO.

Gerelateerde berichten

In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...
Een warmtepompboiler is een soort lucht/water-warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt om zo...