Je bestaande stookolie-installatie optimaliseren: tips en tricks

Ga terug naar het overzicht
installatie optimaliseren

Doet je stookolie-installatie wat ze moet doen, namelijk een aangenaam binnenklimaat creëren, zorgen voor gezellige avonden in de zetel en voor een warme douche? Laat je ze regelmatig controleren, maar kijk je er verder amper naar om? Misschien laat je dan wel kansen liggen om je verbruik te minimaliseren en meer rendement te halen. Hoe jij je stookolie-installatie kunt optimaliseren? Ontdek het door verder te lezen!

Vergelijken is weten is besparen

De meeste stookoliegebruikers hebben geen idee of ze nu veel of weinig verbruiken, en dat is maar logisch. Het beste beeld krijg je door je verbruik te vergelijken. Een rondvragen bij de buren zou wat ongemakkelijk zijn (en geen objectief beeld opleveren als jullie je niet in dezelfde gezinssituatie bevinden), maar gelukkig hoeft dat helemaal niet. Dankzij onze tool maak je de vergelijking op basis van gelijkaardige parameters (dezelfde gezinsgrootte, hetzelfde aantal vierkante meters bewoonbaar oppervlak, en ga zo maar door). Vergelijken is natuurlijk maar de eerste stap. Besparen is de volgende! En ook dat stuk is gecoverd, want we geven je heel wat tips, afgestemd op jouw situatie.

Een efficiëntere en zuinigere installatie?

Wil je meer uit je bestaande installatie halen? Als ze nog in prima staat is en dus nog lang kan meegaan, volstaan kleine aanpassingen vaak. Die vragen niet om zware investeringen, en je verdient je kosten bovendien snel terug. Gebruik het optimalisatieschema om een leidraad te hebben!

Pannes vermijden door goed onderhoud

Ketelonderhoud is verplicht, en maar goed ook. Voor de veiligheid, maar ook omdat een goed onderhouden ketel een beter rendement levert. Bij een slecht onderhouden ketel wordt de warmte van de vlam niet goed overdragen op het verwarmingswater, waardoor een groot deel van de opgewekte warmte gewoon weer via de schoorsteen verdwijnt. Bovendien garandeert het onderhoud een langere levensduur.

Gerelateerde berichten

De conclusie van de studiedag Climate & Energies for the Future was duidelijk: om de...
In buurland Frankrijk is de biobrandstof F30 al beschikbaar voor verwarming. Deze mix van stookolie...