
Koolstofarme brandstoffen zijn alternatieven voor fossiele brandstoffen, zoals gewone stookolie. Er wordt volop geïnvesteerd in verder onderzoek naar deze brandstoffen om steeds duurzamer te kunnen verwarmen. HVO is bijvoorbeeld veelbelovend. Deze brandstof maakt gebruik van afval- en restvetfracties van de voedsel-, vis- en slachthuisindustrie en uit plantaardige oliefracties die niet kwalitatief genoeg zijn als voedsel. In Finland is deze brandstof al op de markt voor verwarmingsketels, en ook particulieren in ons land verwarmen er al (deels) mee als test. Verder zijn er nog de e-fuels of Power-to-Liquidbrandstoffen (PtL). Die worden geproduceerd op basis van elektriciteit uit zonne- of windenergie en op basis van koolstof uit de atmosfeer of andere bronnen. Hier nemen we de BtL of Biomass-to-Liquidbrandstoffen onder de loep.
Een beetje context over biobrandstoffen
Het startpunt van de biobrandstoffen waren varianten op basis van granen, suikerbiet, zaden of fruit. Denk maar aan de eerste generatie bio-ethanol of FAME (Fatty Acid Methyl Ester). Vandaag zijn er ook biobrandstoffen geproduceerd uit speciaal geteelde planten (energiegewassen) of uit niet-eetbare delen van voedingsgewassen. In deze groep horen BtL of Biomass-to-Liquidbrandstoffen thuis.
BtL-brandstoffen: van plantaardige oorsprong
Alle soorten droge biomassa zijn geschikt om BtL-brandstoffen van te maken. Denk aan reststoffen uit bossen, stro, houtpulp, plantaardig afval, plantaardige oliën en zelfs algen. Ethanol, dat we vooral kennen in de vorm van alcohol, is een voorbeeld van zo’n biobrandstof. Uit afval van biologische oorsprong wordt hoogwaardige benzine of stookoliegeproduceerd dankzij het zogenaamde bioliq-proces. En dat proces biedt mooie perspectieven – niet in het minst omdat het in een gesloten CO2-kringloop plaatsvindt.
Alternatief voor stookolie
Wetenschappers die onderzoek voeren naar koolstofarme brandstoffen zoeken steeds naar een toepassing die compatibel is met bestaande brandstoffen én bestaande installaties. Op dit moment is de productiekost van de BtL-brandstoffen nog relatief hoog. Ook de hoeveelheid biomassa die duurzaam geproduceerd kan worden is voorlopig beperkt. Maar zodra die (duurzame) productiecapaciteit kan toenemen, zal ook de prijs dalen, en zeker wanneer het bio-aandeel fiscaal vrijgesteld zou worden. En dan wordt het helemáál interessant voor particulieren. Omdat de Biomass-to-Liquidbrandstoffen een ‘drop-in’ product zijn, kun je ze perfect met stookolie combineren, in de installatie die op dit moment al bij je thuis staat. Op termijn kunnen de BtL-brandstoffen klassieke stookolie zelfs volledig vervangen.