Hybride verwarming: warmtepomp en stookolieketel gecombineerd

Ga terug naar het overzicht
Hybride
hybride warmtepomp

Verwarm je op basis van stookolie, maar wil je je ecologische voetafdruk tot een minimum beperken? Dan biedt een aanpak waarbij je stookolie combineert met een warmtepomp voor jou de ideale oplossing. Geen idee hoe zo’n hybride verwarming werkt en wat de voordelen precies zijn? Lees dan zeker verder en ontdek waarom milieuvriendelijk verwarmen binnen handbereik ligt!

Hybride verwarming: gratis warmte uit de omgeving

Er zijn vandaag heel wat verschillende soorten hybride verwarmingsinstallaties op de markt. Een hybride verwarming combineert de technologie van conventionele energieën met andere energiebronnen of -systemen. Denk aan de combinatie van mazout en hernieuwbare energie opgewekt door thermische zonnepanelen of onttrokken aan de lucht, de bodem of het water via een warmtepomp. Warmtepompen heb je in allerlei soorten en maten. Er bestaan installaties mét buitenunit, die de warmte enkel uit de buitenlucht halen, en zonder buitenunit. In het laatste geval staat het systeem binnen en haalt het de nodige warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. 

In een hybride verwarming dekt de elektrische warmtepomp je behoeften aan verwarming en warm water voor het grootste gedeelte; je stookolieketel treedt pas in werking wanneer de warmtepomp niet meer volstaat. Zo vangt je ketel de vraag naar warmte bijvoorbeeld op tijdens de koudste winterdagen. Op basis van de vraag naar warmte evalueert het controlesysteem permanent welke optie – de warmtepomp of de stookolieketel – op dat moment de zuinigste en dus de meest milieuvriendelijke is.

De combinatie van deze twee systemen in een hybride installatie is verre van onlogisch. Wanneer het buiten koud is, zakt immers het rendement van de warmtepomp. Op dat moment is de behoefte aan verwarming net het grootst. In die periode werkt het systeem dus haast uitsluitend op basis van stookolie. Maar wanneer de buitentemperatuur voldoende hoog is – in de zomer, maar ook op de meeste dagen tijdens de tussenseizoenen – wordt de warmtepomp dan weer hoofdzakelijk aangesproken.

Beginnen bij … een condensatieketel?

Uit een studie van het onafhankelijk studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten, die verschillende scenario’s onder de loep nam voor de vervanging van een oude mazoutinstallatie, bleek dat opnieuw kiezen voor een mazoutcondensatieketel financieel het voordeligst is over een tijdsspanne van vijftien jaar. Typisch voor condensatieketels is dat ze werken op lage temperaturen om energieverliezen tot een minimum te beperken. Nadat je die eerste stap hebt gezet en efficiënter stookt, kun je de combinatie met hernieuwbare energie maken door een warmtepomp aan te schaffen. Door je ketel te vervangen door een condensatieketel verbruik je op koude dagen al 30% minder dan met een oude verwarmingsketel. Op warmere dagen doet een warmtepomp vervolgens erg efficiënt haar werk, zodat je jaarenergieverbruik zelfs met 60% daalt in vergelijking met de startsituatie van een woning met een oude verwarmingsketel.

Diverse types warmtepompen

Het is belangrijk om te weten dat er diverse types warmtepompen zijn. De twee meest voorkomende leggen we graag aan je voor:

  • Er bestaan enerzijds warmtepompen die hun warmte uit de grond halen via een horizontaal of verticaal leidingennet. Voor een horizontaal net voor een doorsneewoning is een oppervlakte nodig van 200 à 500 m².
  • Anderzijds heb je warmtepompen die hun warmte aan de buitenlucht onttrekken. Zo’n installatie vergt relatief weinig plaats, maar de buitenunits ogen soms minder fraai en kunnen lawaai maken. Bovendien schommelt de temperatuur van de buitenlucht nogal en is de lucht net het koudst wanneer de behoefte aan warmte binnen het grootst is.

Wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?

Een hybride systeem doet een beroep op stookolie én op een hernieuwbare energiebron: de warmte uit de omgeving. Het rendement van zo’n installatie ligt dan ook hoger dan bij een klassieke verwarmingsketel. Om het in cijfers uit te drukken: een warmtepomp met een rendement of COP (“coefficient of performance”) van 4 produceert op een uur tijd 4 kWh energie en verbruikt daarbij 1 kWh elektriciteit. Concreet betekent dit dat de pomp 3 kWh energie uit de natuur haalt.

Daarnaast is een hybride verwarming milieuvriendelijk, want je maakt deels gebruik van hernieuwbare energie (je warmtebehoeften worden immers gedekt met warmte uit de natuur). Je verbruikt minder stookolie en meer elektriciteit. Maar als je voor dit laatste groene stroom gebruikt, beschik je wel over een volledig hernieuwbare energie-installatie.

Hoe groot is het rendement van een hybride verwarming?

Een hybride verwarmingsinstallatie zal zo’n 25 à 30% minder verbruiken dan een condensatieketel op stookolie, zo bleek uit een onderzoek van het consumentenmagazine Test-Aankoop. Een aanzienlijke besparing!

Hybride verwarming: de kosten

Een mono-energetische warmtepomp gaat gepaard met een behoorlijk hoge investeringskost. Deze optie is eigenlijk enkel rendabel voor huizen met een optimale isolatie en een lagetemperatuurverwarming. Een hybride verwarming met een warmtepomp is daarentegen een stuk goedkoper én zinvoller bij bestaande installaties. Zo’n systeem werkt immers ook uiterst zuinig in combinatie met gewone radiatoren.

Om te beslissen of de combinatie van een stookolieketel met een warmtepomp echt iets voor jou is, moet je de kostprijs van deze technologie afwegen tegenover je energiebesparing. Een offerte van je installateur geeft je hierover een indicatie.

Weet dat wie een warmtepomp laat plaatsen in aanmerking komt voor een subsidie. Het loont zeker nog de moeite om te informeren naar de beschikbare premies op de websites van de overheid.

Gerelateerde berichten

Ontdek hoe een zonneboiler werkt. Wist je dat je hiermee – anders dan bij PV-panelen – niet...
Stookolie combineren met hernieuwbare energiebronnen is goed voor het milieu en je banksaldo. Maar...