Verwarm je op stookolie, maar wil je je ecologische voetafdruk tot een minimum beperken? Met een hybride warmtepomp kun je milieubewuster verwarmen. Je combineert dan een verwarmingsketel op stookolie met een warmtepomp. Geen idee hoe zo’n hybride verwarming werkt en wat de voordelen precies zijn? Lees dan zeker verder.

Hybride verwarming: gratis warmte uit de omgeving

Er zijn vandaag heel wat verschillende soorten hybride verwarmingsinstallaties op de markt. Hybride verwarming maakt gebruik van de technologie van conventionele energieën en andere energiebronnen of -systemen. Denk aan de combinatie van een fossiele brandstof zoals mazout en hernieuwbare energie opgewekt door thermische zonnepanelen of onttrokken aan de lucht, de bodem of het water via een warmtepomp.

Zo werkt een hybride warmtepomp

In een hybride verwarming dekt de elektrische warmtepomp je behoeften aan verwarming en sanitair warm water voor het grootste gedeelte. Je stookolieketel treedt pas in werking als de warmtepomp niet genoeg energie produceert. Zo werkt je ketel iets harder op de koudste winterdagen. Op basis van de warmtevraag evalueert het controlesysteem permanent welke optie – de warmtepomp of de stookolieketel – op dat moment het zuinigst is.

De combinatie van deze twee systemen in een hybride installatie is verre van onlogisch. Als het buiten koud is, zakt het rendement van de warmtepomp, terwijl  de behoefte aan verwarming dan net groot is. In die periode werkt het systeem dus haast uitsluitend op stookolie. Als de buitentemperatuur voldoende hoog is – in de zomer, maar ook op de meeste dagen tijdens de tussenseizoenen – spreek je vooral je warmtepomp aan.

Beginnen bij … een condensatieketel?

Uit een studie van het onafhankelijk studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten, dat verschillende scenario’s onder de loep nam voor de vervanging van een oude mazoutinstallatie, bleek dat opnieuw kiezen voor een mazoutcondensatieketel financieel het voordeligst is over een tijdsspanne van vijftien jaar. Typisch voor condensatieketels is dat ze werken op lage temperaturen om energieverliezen tot een minimum te beperken. Nadien kun je de combinatie met hernieuwbare energie maken door een warmtepomp aan te schaffen.

Door je ketel te vervangen door een condensatieketel verbruik je op koude dagen 30% minder dan met een oude verwarmingsketel. Op warmere dagen is een warmtepomp vervolgens erg efficiënt, zodat je jaarenergieverbruik zelfs met 60% daalt. We maken er wel een belangrijke kanttekening bij: in Vlaanderen mag je vanaf 2022 een oude stookolieketel enkel nog door een nieuw exemplaar vervangen als geen aansluiting op het aardgasnet voor je deur of aan de overkant van de straat mogelijk is.

Deze berichten zijn misschien interessant