Dé duurzame keuze bij vervanging van oude mazoutinstallatie.

Een stookolieketel mag dan lang meegaan, ooit is hij aan vervanging toe. Zeker als je efficiënt en zuinig wil verwarmen. Informazout vroeg een onderzoeksbureau de verschillende opties te bestuderen. Eén conclusie is dat bij een vervanging een hoogrendementscondensatieketel met zonneboiler een heel duurzame combinatie is. Let op: in Vlaanderen mag je een oudere stookolieketel enkel vervangen door een nieuw exemplaar als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is. Je bestaande mazoutketel optimaliseren door hem te combineren met hernieuwbare energie, zoals met een zonneboiler, blijft wel toegelaten.

De onderzoeksmethode: de warmtebehoeften

De onderzoeksmethode

Om de verschillende scenario’s zo objectief mogelijk te vergelijken, ging het onafhankelijke onderzoeksbureau Ph. Deplasse & Vennoten op zoek naar een zo realistisch mogelijke methodologie. Als uitgangspunt namen ze een gemiddelde Belgische woning met vier inwoners. Deze ‘standaardwoning’ heeft drie gevels, twee verdiepingen en een oppervlakte van 180 m2, voor een totale warmtebehoefte van 28.000 kWh/jaar. Het onderzoek bekeek de totale kosten over een periode van 15 jaar: de aankoop- en onderhoudskost van de installatie, de brandstofkost en de financieringskost.*

Stookoliecondensatieketel met zonneboiler is dé duurzame oplossing

Rekening houdend met deze factoren is bij vervanging de combinatie van een stookoliecondensatieketel met een zonneboiler een heel duurzame keuze. Dit is vooral te danken aan de laagste jaarlijkse verbruikskost. Voor zo’n duurzame installatie bedraagt de jaarlijkse verbruiks- en onderhoudskost € 2.700 en bespaar je zo al gauw 29% in vergelijking met een oude stookolie-installatie. De investeringskost ligt uiteraard iets hoger, maar die kun je met premies voor een groot deel compenseren. Gerekend over 15 jaar bedraagt de jaarlijkse globale kost € 3.467.

Kies je voor de stookoliecondensatieketel op zich, dus zonder zonneboiler, dan gun je jezelf de financieel meest voordelige oplossing, met over 15 jaar een jaarlijkse globale kost van € 3.402. 

Brandstofswitch niet voordeliger

Nog een opvallend inzicht: een brandstofswitch naar aardgas is niet significant voordeliger dan de keuze voor een stookoliecondensatieketel. Overschakelen naar een 100% elektrische warmtepomp of een verwarmingsketel op propaan zijn financieel de minst interessante keuzes.

(*) Meer informatie leest je hier

Is een nieuwe stookolieketel nog toegelaten?

Een condensatieketel op stookolie mag dan wel financieel de meest voordelige oplossing zijn, in Vlaanderen is vanaf 2022 de vervanging van een oude stookolieketel door een nieuw exemplaar enkel nog toegestaan als een aansluiting op het aardgasnet niet mogelijk is. In Wallonië of Brussel gelden deze beperkingen niet. Lees meer over de nieuwe regelgeving.

Meer weten over de energiemix en de mogelijke combinaties van mazout en hernieuwbare energie