Dé duurzame keuze bij vervanging van oude mazoutinstallatie.

Een stookolieketel mag dan lang meegaan, ooit is hij aan vervanging toe. Zeker als je efficiënt en zuinig wil verwarmen. Informazout vroeg een onderzoeksbureau de verschillende opties te bestuderen. Eén conclusie is dat bij een vervanging een hoog rendement condensatieketel met zonneboiler een heel duurzame combinatie is.

De onderzoeksmethode: de warmtebehoeften

De onderzoeksmethode

Om de verschillende scenario’s zo objectief mogelijk te vergelijken, ging het onafhankelijke onderzoeksbureau Ph. Deplasse & Associés op zoek naar een zo realistisch mogelijke methodologie. Als uitgangspunt namen ze een gemiddelde Belgische woning met vier inwoners. Deze ‘standaardwoning’ heeft drie gevels, twee verdiepingen en een oppervlakte van 180 m2, voor een totale warmtebehoefte van 28.000 kWh/jaar. Het onderzoek bekeek de totale kosten over een periode van 15 jaar: de aankoop- en onderhoudskost van de installatie, de brandstofkost en de financieringskost.*

Stookolie condensatieketel met zonneboiler is dé duurzame oplossing

Rekening houdend met deze factoren is bij vervanging de combinatie van een stookolie condensatieketel met een zonneboiler een heel duurzame keuze. Dit is vooral te danken aan de laagste jaarlijkse verbruikskost. Voor zo’n duurzame installatie bedraagt de jaarlijkse verbruiks- en onderhoudskost € 2.700 en bespaar je zo al gauw 29% in vergelijking met een oude stookolie installatie. De investeringskost ligt uiteraard iets hoger, maar dit kan door premies voor een groot deel worden gecompenseerd. Gerekend over 15 jaar bedraagt de jaarlijkse globale kost € 3.467.

Kiest men voor de stookolie condensatieketel op zich, dus zonder combinatie met zonneboiler, dan resulteert dit in de financieel meest voordelige oplossing, met over 15 jaar een jaarlijkse globale kost van € 3.402. 

Brandstofswitch niet voordeliger

Nog een opvallend inzicht, een brandstofswitch naar aardgas is niet significant voordeliger dan de keuze voor een stookolie condensatieketel. Overschakelen naar een 100% elektrische warmtepomp of een verwarmingsketel op propaan zijn financieel de minst interessante keuzes.

(*) Meer informatie leest u hier

Meer weten over de energiemix en de mogelijke combinaties van mazout en hernieuwbare energie